8 μυθιστορήματα γεμάτα μαγικό ρεαλισμό

Σήμερα θα σας κάνουμε προτάσεις βιβλίων, για ένα από τα πιο αγαπημένα μου λογοτεχνικά είδη, τον μαγικό ρεαλισμό. Ο μαγικός ρεαλισμός είναι το είδος στο οποίο ο συγγραφέας προσθέτει μαγικά στοιχεία, με ένα όμως ιδιαίτερα ρομαντικό μεν, αλλά παράξενο τρόπο. Ο ήρωας βιώνει κάτι εξωπραγματικό, χωρίς να τον προβληματίσει και να τον σοκάρει. Ο αναγνώστης από την άλλη πλευρά έρχεται αντιμέτωπος με μία υπερρεαλιστική κατάσταση, την οποία την αντιλαμβάνεται μόνο ο ίδιος, καθώς στην πλοκή και την σκέψη του ήρωα, όλα συνεχίζονται με μία μακάρια φυσιολογική διάθεση.

Φαντάσματα, άγγελοι, εξωπραγματικά συμβάντα όλων των λογιών, κατάρες και ευχές πραγματοποιούνται, ψυχικές διαθέσεις όπως ο θυμός και η λύπη, μετατρέπονται σε κάτι ορατό, όπως παραδείγματος χάρη τα δάκρυα να δημιουργούν μία λίμνη.

Σκοπός του μαγικού ρεαλισμού στην λογοτεχνία -διότι υπάρχει και σε άλλες τέχνες, όπως στις εικαστικές τέχνες- είναι να πάει την ποιητική μεταφορά ένα βήμα πιο πέρα. Είναι η ποίηση μεταφρασμένη σε πεζό λόγο, κατά τον οποίο η μεταφορά μετατρέπεται σε εικόνα και πράξη. Έχετε ακούσει την φράση  «πεθαίνω από έρωτα»; Ασφαλώς. Έ, οι ήρωες του μαγικού ρεαλισμού όντως πεθαίνουν από έρωτα.

Ο μαγικός ρεαλισμός προϋπήρχε ως είδος, πριν τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αλλά ο συγγραφέας αυτός, το μετέφερε στο ευρύ κοινό. Είναι αλήθεια ότι η Λατινική Αμερική άλλωστε, αυτό το είδος το παίζει στα δάχτυλα. Παρόλα αυτά, ο μαγικός ρεαλισμος ταξίδεψε από χώρα σε χώρα και εξαπλώθηκε σε όλες τις ηπείρους, παίρνοντας στοιχεία κάθε φορά, από την κάθε κουλτούρα καθώς και από άλλα είδη, δημιουργώντας νέα υποείδη.

Ήρθε λοιπόν η ώρα, να σας ταξιδέψω και εγώ με την σειρά μου, σε κάποια από τα αγαπημένα μου.

Μέλισσες στην ομίχλη- Erick Setiawan (Ινδονησία)

Δύο αδερφές που από μικρές έχουν ανατραφεί έτσι ώστε να απεχθάνονται η μία την άλλη, ένας τάφος κρυμμένος στον κήπο και η Εύα, η τρομερή αρχηγός της οικογένειας, της οποίας τα πικρόχολα παράπονα δονούν την ατμόσφαιρα σαν βουητό μελισσών...

Σε αυτό το μαγικό βιβλίο τα πάντα μα τα πάντα ακόμα και τα άυλα γίνονται φανερά, απτά, ακόμα και τα αισθήματα και οι πράξεις. Όταν αδιαφορούν για εσένα παύεις να αφήνεις ίχνη και αποτυπώματα, γίνεσαι αόρατος, όταν μισείς οι μέλισσες επιτίθενται στο αντικείμενο της οργής σου, όταν προδίδεις κρυώνεις και παγώνεις τόσο που γίνεσαι ένα κομμάτι πάγος και όταν σταματάς να ελπίζεις καταλήγεις φάντασμα το οποίο περιφέρεται άσκοπα στο σπίτι και τις γειτονιές.


Ο Κάφκα στην ακτή- Haruki Murakami (Ιαπωνία)

Ένα νεαρό αγόρι, ο Κάφκα Ταμούρα, το σκάει από το σπίτι του είτε για να ξεφύγει από την εκπλήρωση μιας τραγικής οιδιπόδειας προφητείας και ένας αφελής και όχι ιδιαίτερα έξυπνος γέρος, ο Νακάτα, που δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει την κατάθλιψη από τον πόλεμο, είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του μαγευτικού έργου.

Ένας έφηβος μοναχικός μιλάει με έναν αόρατο φίλο, τον οποίο ονομάζει Κρόου.
Ένας ηλικιωμένος ντετέκτιβ γάτων έχει ξεθωριασμένη σκιά και παράξενη ομιλία.
Ένας βιβλιοθηκάριος δεν γνωρίζει το φύλο του, αλλά έχει απίστευτες γνώσεις και απαράμιλλη ευγένεια.
Και τέλος μία πανέμορφη γυναίκα έχει ξεχάσει ότι έπρεπε να έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια…

Οι ήρωες του βιβλίου, κάθε παράδοξο το αποδέχονται, γίνεται μέρος τους και τελικά δεν χρειάζεται περαιτέρω αναλύσεις, δεν υπάρχουν εξηγήσεις για το πώς και το γιατί.


Το σπίτι της αδύνατης αγάπης- Cristina López Barrio (Ισπανία)

Σε όλες τις γενιές της οικογένειας Λαγούνα, τις γυναίκες βαραίνει μια φρικτή κατάρα: Η μία μετά την άλλη υποφέρουν από τον έρωτα και γεννούν μόνο κόρες που διαιωνίζουν την άσπλαχνη αυτή κληρονομιά.
Μα όταν μετά από δεκαετίες απαγορευμένων παθών και τραγικών ερώτων στην οικογένεια γεννιέται το πρώτο αγόρι, ανοίγει η πόρτα της ελπίδας. Θα είναι αυτό το τέλος της κατάρας;

Το βιβλίο είναι γεμάτο μικρά συμβάντα, τα οποία σοκάρουν τον αναγνωστη, ενώ οι ήρωες περνούν πολλές φορές από την τρυφερότητα στην απάνθρωπη βαναυσότητα. Όμως η αφήγηση έχει απίστευτα υπέροχη και ποιητική  γλώσσα, γεμάτη ατάκες με χρώματα συναισθήματα και εικόνες, που καταφέρνουν και μαλακώνουν οποιαδήποτε δυσάρεστη διάθεση αφήνει η σκληρότητα των ηρώων.


Ο μαγικός κήπος- Sarah Addison Allen (Ηνωμένες Πολιτείες)

Ποια συνταγή περιλαμβάνει δύο αδερφές, που η μια δεν ανήκει πουθενά, ενώ η άλλη έχει ριζώσει σταθερά σε ένα μέρος; Τι γεύση παίρνει αυτή η συνταγή όταν προστίθενται σε αυτήν μια γριά που μοιράζει απρόσμενα δώρα, ένας άβουλος gay, 2 ερωτοχτυπημένοι νέοι και ένα μικρό κορίτσι που ξέρει τον προορισμό του κάθε αντικειμένου έμψυχου ή μη; Προσθέστε και πολλά πολλά μαγικά μήλα από μια πανέξυπνη, επιθετική μηλιά και voilà, έτοιμη η συνταγή.  Ο μαγικός κήπος είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, το οποίο χρησιμοποιεί το παραδοσιακό παραμυθιακό μοτίβο των «μαγικών αντικειμένων», για να θίξει τις σχέσεις των ανθρώπων, κ την τόλμη που χρειάζεται για να γίνει αυτή η ‘βουτιά’ στα βαθιά, που τελικά, καμία φορά είναι απαραίτητη, για να ζήσεις πραγματικά και όχι απλά να αναπνέεις…

Επίσης υπέροχο, είναι το βιβλίο Η βασίλισσα των ζαχαρωτών της ίδιας συγγραφέως, το οποίο είναι εξαντλημένο. Αν το βρείτε, αρπάξτε το.


Το φεγγάρι με τις χελώνες-  Alice Hoffman (Ηνωμένες Πολιτείες)

Στο Βέριτι, μια μικρή πόλη της Φλόριντα, καταφεύγουν οι διαζευγμένες γυναίκες από ολόκληρη την Αμερική, κυνηγημένες από φαντάσματα του παρελθόντος αλλά και πληρωμένους δολοφόνους. Σε αυτή την πόλη, μια γυναίκα δολοφονείται, δυο παιδιά εξαφανίζονται, ένα κακό αγόρι πιάνει φιλία με έναν τρελό σκύλο, ένας άσχημος άντρας ερωτεύεται μια όμορφη γυναίκα και ένας άγγελος προσπαθεί να συγχωρέσει για να περάσει στον Παράδεισο. Καταπληκτικός συνδυασμός μαγικού ρεαλισμού και αστυνομικού αναγνώσματος. Διαβάζεται ευχάριστα χαρη στην τρυφερή και ονειροπόλα αφήγηση και γρήγορα χάρη στην ελαφρώς αγωνιώδη δράση.


Τα τέρατα του Τέμπλετον- Lauren Groff (Ηνωμένες Πολιτείες)

Ένα ενήλικο παραμύθι, που η ιστορία του διανύει πολλές γενιές. Όταν η Βιλελμίνα γυρνάει στο πατρικό της κ μαθαίνει ότι ο πατέρας της, τον οποίο δεν γνωρίζει, κατάγεται από το ίδιο γενεαλογικό δέντρο με την μητέρα της, αρχίζει μια τρελή έρευνα για το παρελθον των προγονών της.  Κάθε κεφάλαιο αφόρα την ιστορία ενός διαφορετικού προγόνου κάθε φορά, αλλά οι ιστορίες τους δεν είναι τόσο απλές. Όλοι τους γεννήματα του Τέμπλετον, ενός τόπου όπου οι μύθοι και οι θρύλοι γίνονται πραγματικότητα. Στις ιστορίες τους, μαζί με τα απλά και τα καθημερινά, τα προξενιά και τις μοιχείες, συνυπάρχουν φαντάσματα, και γυναίκες που ανάβουν φωτιές με μια σκέψη και φυσικά ο Γκλίμι, το άγρυπνο τέρας της λίμνης Γκλίμεργκλας, που παρακολουθούσε όλες τις γενιές Τεμπλ για δυο ολόκληρους αιώνες.


Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα- Mikhail Bulgakov (Ουκρανία)

Ένα από τα πιο παράξενα, εξωφρενικά και ταυτόχρονα ευχάριστα, διασκεδαστικά και εθιστικά βιβλία που θα διαβάσετε ποτέ σας.
Σε αυτό το βιβλίο ο Σατανάς κατεβαίνει στην Μόσχα και αποφασίζει να σκαρώσει βρώμικες πλάκες σε ανθρώπους αλαζόνες, μεμψίμοιρους, αγενείς, ψεύτες, φιλάργυρους κ.α. Τα καρφιά του συγγραφέα και ο παραλληλισμός με πρότυπα ατόμων (καρικατούρες που όλοι θα συναντήσουμε έστω μια φορά στη ζωή μας) καταστάσεις κ.λ.π., είναι μερικές φορές φανερά, μερικές φορές καλυμμένα με χιούμορ αλλά πάντα παρουσιάζονται με αρκετό σαρκασμό.
Έιναι πρωτότυπο και διασκεδαστικά γραμμένο και φυσικά αφηγηματικά, υφολογικά και γραμματικά άψογο.


Το σπίτι των πνευμάτων- Isabel Allende (Χιλή)

Μια χώρα που θα μπορούσε να είναι η Χιλή, και μια πολυπρόσωπη δυναστεία που σε κάθε μέλος της αναφέρεται διαδοχικά αυτό το χρονικό. 3 γενιές μιας οικογένειας. Μαζί τους βιώνουμε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής και τις επιπτώσεις του. Τα γεγονότα του βιβλίου αρκετές φορές είτε σκληρά είτε βάναυσα είτε τραγικά περιγράφονται με αυτή την ήρεμη, ρομαντική αποδοχή που χαρακτηρίζει την αφήγηση των λατινόφωνων συγγραφέων. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Allende είναι υπέροχη, επίσης κάποιες ατάκες είναι σκέτη ποίηση…
Συνολικά, το μαγικό στοιχείο έρχεται και δένει απίστευτα ομαλά με τον ρεαλισμό (σε μερικά σημεία σχεδόν νατουραλισμό, ειδικά προς το τέλος.) Η αφήγηση είναι ρεαλιστικότατη, δεν έχει αυτό το ονειρικό που συναντάμε συνήθως στον λατινικό μαγικό ρεαλισμό .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s