Βλαντ και Ελίζαμπεθ: οι πρώτοι “βρικόλακες”

Οι βρικόλακες απασχολούσαν, απασχολούν και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να απασχολούν εμάς τους κοινούς θνητούς. Υπάρχουν στις λαϊκές δοξασίες, στη λογοτεχνία, στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη και όπου αλλού φτάνει η φαντασία του ανθρώπου. Δεν είναι λίγοι αυτοί μάλιστα που πιστεύουν πως οι βρικόλακες υπάρχουν και στην πραγματικότητα(!).
Πώς όμως ξεκίνησε αυτός ο μύθος του βρικόλακα;
Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση πρέπει να πάμε πίσω στο Μεσαίωνα. Και πιο συγκεκριμένα σε δύο ανθρώπους που έζησαν τότε…

Βλαντ ο Παλουκωτής

Πρώτος είναι ο Βλαντ ο Παλουκωτής, ηγεμόνας της Βλαχίας. Γεννήθηκε το 1431 στην Τρανσυλβάνια και πήρε το όνομά του από την αγαπημένη του μέθοδο εκτέλεσης των εχθρών του: το παλούκωμα!
Του άρεσε ιδιαίτερα να δημιουργεί με τα παλούκια διάφορα γεωμετρικά σχήματα και τοποθετώντας τα έξω από τις πόλεις που είχε στόχο προκαλούσε τον τρόμο των εχθρών του.
Όταν μάλιστα τμήμα του τουρκικού στρατού προσπάθησε να εισβάλει στη Βλαχία, τράπηκε σε φυγή όταν αντίκρισε χιλιάδες παλουκωμένα πτώματα Οθωμανών σε αποσύνθεση, που ήταν διάσπαρτα κατά μήκος του Δούναβη. Το λεγόμενο και “δάσος των παλουκωμένων”.

Αλλά ούτε οι γυναίκες ή τα παιδιά ξέφευγαν από το στόχαστρο του Βλαντ.
Τις γυναίκες ειδικά που θεωρούσε ότι ήταν αμφιβόλου ηθικής, αφού τις ακρωτηρίαζε, τις παλούκωνε με πυρακτωμένα παλούκια!
Το τέλος για τον Βλαντ και τις αποτρόπαιες εκτελέσεις του, το έφερε ο αδερφός του που τον πρόδωσε. Δολοφονήθηκε το 1476 και το κεφάλι του στάλθηκε ως τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη.

Ελίζαμπεθ Μπάθορι


Το 1575 γεννήθηκε στη Σλοβακία, βόρεια της τότε Ουγγαρίας, η Κόμισσα Ελίζαμπεθ Μπάθορι, ο δεύτερος “βρικόλακας” μας ή όπως αλλιώς αποκαλέστηκε, η “Ματωμένη Κόμισσα”.
Η Ελίζαμπεθ Μπάθορι μεγάλωσε μέσα στα πλούτη και στα 15 της χρόνια παντρεύτηκε τον Κόμη Φερντζ Ναντασντι, ένας γάμος που συνέφερνε και τις δύο οικογένειες.
Ο σύζυγος όμως έλειπε συχνά σε εκστρατείες και έτσι η Ελίζαμπεθ ανέλαβε τη διαχείριση των εδαφών τους, τα οποία και διοικούσε με απίστευτη βαναυσότητα.
Κακομεταχειρίζονταν πολύ τους υπηκόους της, ενώ οι υπηρέτριές της υπέφεραν από τα βασανιστήριά της.
Το 1604 όμως, ο σύζυγος πεθαίνει και η κατάσταση χειροτερεύει με τα βασανιστήρια να αγριεύουν.
Άρπαζε και βασάνιζε νεαρές κοπέλες από φτωχικές οικογένειες. Τις κρεμούσε από το ταβάνι και τις τρυπούσε με λόγχες, έβαζε φωτιά στα πόδια τους (το λεγόμενο “κλωτσώντας τα αστέρια”), τις έλουζε με κρύο νερό και τις άφηνε να αργοπεθαίνουν και πολλά άλλα φριχτά και σαδιστικά βασανιστήρια. Σύμφωνα με κάποιες ανεπιβεβαίωτες φήμες μάλιστα, έκανε μπάνιο με το αίμα τους ώστε να αποκτήσει αιώνια νεότητα. Ορισμένες πηγές αναφέρουν πως τα θύματά της έφταναν τα 650!

Μοιραίο λάθος για εκείνη αποτέλεσε η αρπαγή μιας νεαρής αριστοκράτισσας, γεγονός που προκάλεσε τη βασιλική αυλή και οδήγησε σε έρευνες και τελικά στη σύλληψη της Κόμισσας Μπάθορι.
Το 1611 έγινε η δίκη όπου και καταδικάστηκε σε ισόβιο εγκλεισμό στο ίδιο της το κάστρο. Τρία χρόνια αργότερα πέθανε.

Ο Βλαντ και η Ελίζαμπεθ μπορεί λοιπόν να μην είχαν μυτερούς κυνόδοντες ή να έπιναν αίμα, αλλά αυτοί και τα αποτρόπαια κατορθώματά τους έγιναν θρύλοι. Τροφοδότησαν τις λαϊκές δοξασίες, ποιήματα και μυθιστορήματα. Ο ίδιος ο Bram Stoker εμπνεύστηκε το Δράκουλα του (1897) από αυτούς τους δύο. Και συνεχίζουν να εμπνέουν μέχρι και σήμερα με το μύθο τους να συνεχίζει να ζει μέσα από τους βρικόλακες, τα βαμπίρ και τους απέθαντους.

Πηγές:

http://www.mixanitouxronou.gr/o-roumanos-drakoulas-pou-paloukone-tous-stratiotes-tou-moameth-tou-porthiti-pos-echase-to-kefali-tou/

http://www.mixanitouxronou.gr/o-drakoulas-pou-paloukose-20-chiliades-tourkous-stis-ochthes-tou-dounavi-akrotiriaze-tiflone-ke-vasanize-tous-echthrous-tou-telika-to-kefali-tou-paloukothike-stin-konstantinoupoli/

http://www.newsbeast.gr/world/arthro/440959/ta-erga-kai-oi-tromaktikes-imeres-tou-pragmatikou-drakoula

http://coolweb.gr/vampire-vrykolakes-dracula-aima/

http://www.mixanitouxronou.gr/elizampeth-bathori-i-matomeni-komissa-pou-plenotan-me-to-ema-nearon-ginekon-ipostirizoun-oti-skotose-650-kopeles/

http://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/736153/to-alithino-vabir-elizabeth-bathori

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s