Γιατί να επιλέξω να διαβάσω ένα βιβλίο;

Αν δεν είσαι άτομο που αγαπάει το διάβασμα ξανασκέψου το. Η ανάγνωση ενός κειμένου ανεξάρτητα από  που αυτό προέρχεται (βιβλίο, περιοδικό, εφημερίδα), αλλά και από το είδος του (λογοτεχνία, επιστημονικό κτλ) μπορεί να σου προσφέρει εκτός από ψυχαγωγία, ένα διαφορετικό τρόπο να προσεγγίζεις τα διάφορα ζητήματα.

Ειδικότερα, το βιβλίο αποτελεί σημαντική πηγή γνώσεων. Διαβάζοντας ένα κείμενο, έρχεσαι σε επαφή με την συλλογική γνώση του συγγραφέας, ο οποίος σίγουρα ασχολήθηκε συστηματικά και διεξοδικά προτού προχωρήσει στη συγγραφή του.

Το βιβλίο είναι ο τρόπος να δεις κάτι μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου. Είτε τελικά συμφωνήσεις με την άποψη του συγγραφέα, είτε διαφωνήσεις, το αποτέλεσμα είναι να έρθεις αντιμέτωπος με τους πολυποίκιλους τρόπους κατανόησης των γεγονότων από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έτσι, η ανάγνωση ενός βιβλίου θα σε οδηγήσει να διαπιστώσει πόσο διαφορετικός, αλλά και πόσο ίδιος είσαι με τους άλλους.

Αύξηση λεξιλογίου. Ο όρος λεξιπενία (περιορισμένη χρήση λεξιλογίου) αδιαμφισβήτητα χαρακτηρίζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Με την ανάγνωση ενός κειμένου αναπόφευκτα έρχεσαι σε επαφή με νέο λεξιλόγιο και εκφραστικά μέσα διαφορετικών συγγραφέων. Είναι γεγονός ότι με τη συνεχή επαφή με ποικίλης ύλης κείμενα σταδιακά μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμα δυσκολότερα, ως προς τον τρόπο έκφρασης, κείμενα.

Το βιβλίο καλλιεργεί την φαντασία, προσφέρει αγωνία, χαρά, συγκίνηση. Μας γεμίζει λαχτάρα και ανυπομονησία. Μας προτρέπει να σκεφτούμε τι είναι σωστό και τι λάθος. Μας κρατά συντροφιά, όταν είμαστε μόνοι.

Ας μη λησμονούμε, εν κατακλείδι, ότι το βιβλίο είναι κομμάτι του πολιτισμού μας. Τι καλύτερο λοιπόν από το να αφιερώσεις τον ελεύθερό σου χρόνο ξεκινώντας ένα βιβλιοταξίδι;

5 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s