Ο Ιός της Βαβέλ και άλλα διηγήματα: Βυθιστείτε σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και… βιβλία!

Σε αυτό το κείμενο θα σας συστήσουμε μία πιο τις πιο «δυνατές» συλλογές διηγημάτων της φετινής χρονιάς. Αυτό το επισημαίνουμε χωρίς καμία επιφύλαξη.
Το έργο ονομάζεται «Ο Ιός της Βαβέλ  και άλλα διηγήματα» και συγγραφέας του είναι ο πολυβραβευμένος στον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας, Δημήτρης Δελαρούδης. Η συλλογή  κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Λυκόφως.
Μία συλλογή 10 όμορφων διηγημάτων συνολικά, με τα 5 από αυτά να έχουν κερδίσει βραβεία και διακρίσεις σε διαγωνισμούς και διεθνή συνέδρια.
Το κάθε ένα από αυτά είναι μοναδικό, η γλώσσα είναι καθημερινή αλλά ελαφρώς λογοτεχνική, χωρίς περιττά στολίδια. Το ατού της αφηγηματικής γλώσσας είναι ότι ο συγγραφέας χρησιμοποιεί όμορφες μεταφορές, στις περιγραφές των συναισθημάτων και του σκηνικού που περιγράφει. Η μεγαλύτερη επένδυση έχει γίνει στην ατμόσφαιρα. Τα διηγήματα έχουν μυρωδιά από τα παλιά νουάρ διηγήματα τα οποία συνδυάζει με αποχρώσεις σκονισμένων βιβλίων και νοσταλγικές διαθέσεις. Από την πρώτη σελίδα βάζει τον αναγνώστη σε μια μυστηριακή αλλά και μία περιρρέουσα αίσθηση παράδοξου και αρχέγονης μαγείας.
Όλες οι ιστορίες ανεξαιρέτως είναι πρωτότυπες, παράδοξες και… βιβλιοφιλικές.
Ναι, κάθε ιστορία μοιάζει να είναι φόρος τιμής στους συγγραφείς και το βιβλίο γενικότερα. Στις σελίδες της συλλογής θα συναντήσετε βιβλία φαντάσματα, βιβλία που θέλουν να συνομιλήσουν μέσω παράξενων ρομβοειδών σχημάτων ανάμεσα στις λέξεις των σελίδων τους, συγγραφείς που κυνηγούν πλάσματα που μεταβάλλουν το σχήμα τους στο μετρό των Αθηνών, συγγραφείς που δεξιώνονται με τον Ιούλιο Βερν, τον Έντγκαρ Άλαν Πόε, τον Λάβγκραφτ και την Σέλλεϋ, συγγραφείς που βγάζουν φτερά και δαιμονικά τυπογραφεία που στοιχειώνουν πόλεις…
Κάθε βιβλιόφιλος εκεί έξω, ξεφυλλίζοντας αυτή την μικρή συλλογή διηγημάτων, δεν γίνεται να μείνει ασυγκίνητός. Θα ζηλέψει, θα γοητευτεί και εν τέλει θα μαγευτεί.
Κάθε μυστήριο -όπως προανέφερα- είναι δυνατό, έντονο σε συναισθήματα, και πολύ πολύ γοητευτικό.
Περπατήστε στους δρόμους των Αθηνών, σε κόσμους φανταστικούς σε σκονισμένες βιβλιοθήκες και παλαιοβιβλιοπωλεία , με διάθεση μυστηριακή, ομιχλώδης, σκοτεινή και σκονισμένη, έτσι όπως η γοητευτική πένα του Δελαρούδη Δημήτρη οραματίστηκε.
Δεν θα απογοητευτείτε.
Προσωπικά συγκαταλέγω αυτή τη συλλογή στο top 3 των πιο δυνατών συλλογών διηγημάτων που έχω διαβάσει.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Μια συλλογή δέκα διηγημάτων όπου το μυστήριο πλέκεται με το φανταστικό, το παράδοξο, το μεταφυσικό και την επιστημονική φαντασία και χάνεται μέσα στους λαβυρίνθους των βιβλίων και των πόλεων…

Ένας αρχέγονος ιός που ξαναπλάθει τη λογοτεχνία
Ένα αόρατο τάγμα και ένα αποκαλυπτικό κρυπτογράφημα
χαμένο στις βιβλιοθήκες του κόσμου
Ένας πύργος της κόλασης που εμφανίστηκε
αναπάντεχα στη μέση ενός δάσους
Ένα τυχαίο εύρημα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι
που μπορεί να σε κάνει Άρχοντα του κόσμου
Ρεβεγιόν με τον Βερν, τον Πόε, τον Λάβκραφτ
και άλλους συγγραφείς στον παράδεισο των κβάντα
Κάποιοι άνθρωποι γύρω μας δεν έχουν ούτε σάρκα ούτε οστά
Τολμάς να περάσεις μέσα από την Πύλη της Αυγής;
Ο Δαίδαλος χαμένος στο ίδιο του το σπίτι
Δύο μαύρες φτερούγες. Το δώρο της Νύχτας
Κατάδυση στην Χώρα της Νοσταλγίας
με συντροφιά έναν μάγο του Μεσαίωνα

Δέκα διηγήματα – δέκα πύλες. Μια συλλογή από χρονοπύλες και χωροπύλες από λέξεις, φράσεις, διηγήσεις και ιστορίες. Στοιχειωμένα βιβλία, στοιχειωμένοι ήρωες, στοιχειωμένος χρόνος. Μαγεία και επιστήμη, ηλεκτρονικά φαντάσματα και οπτασίες καμωμένες από επιθυμίες, προσδοκίες και bytes. Όνειρα μέσα σε όνειρα και διηγήσεις μέσα από διηγήσεις…

Θανάσης Βέμπος

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Δημήτρης Δελαρούδης έχει δημοσιεύσει διηγήματα του φανταστικού, τρόμου & επιστημονικής φαντασίας, καθώς και άρθρα σχετικά με το φανταστικό, σε βιβλία και περιοδικά.
Για το διήγημά του «Ο ιός της Βαβέλ» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Graham Still το 2001. Πιο πρόσφατα, έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Fantasy για το διήγημα “Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα” στον διαγωνισμό ΦantastiWords 2015 (ΦαντάστιCon 2015). Έχει επίσης διακριθεί στους διαγωνισμούς ανθολογιών: “Κλειστοί Χώροι” (εκδ. Ars Nocturna), “Στα Σύνορα του Τρόμου” (εκδ. Άλλωστε), “Κιλκίς: Ιστορίες του Τόπου μας” (εκδ. iWrite), “Επιστροφή στο Πατρικό Σπίτι” (εκδ. Λυκόφως), “Αδιέξοδο” (Fantasmagoria/iWrite).
Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Λέσχης του Φανταστικού (ΕΛΦ) που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1995. Έχει επίσης αρθρογραφήσει στο περιοδικό Strange.
Εργογραφία:

-Συλλογή Διηγημάτων

«Ο Ιός της Βαβέλ», εκδόσεις Λυκόφως, 2017

-Διηγήματα

«Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα», ανθολογία «Ιστορίες του Φantasticon”, εκδ. Φantasticon 2017

«Μιν», ανθολογία “Το Έπος της Φαντασίας”, εκδ. iWrite, 2017 (από το διαγωνισμό του φεστιβάλ Fantasmagoria, όπου το διήγημα κέρδισε 3ο βραβείο)

«Το Χέρι», ανθολογία “Στα Σύνορα του Τρόμου”, εκδ. Άλλωστε, 2016 (από τον ομώνυμο διαγωνισμό όπου το διήγημα κατατάχθηκε δεύτερο)

«Το Μικρό Κλειδί», ανθολογία “Κιλκίς: Ιστορίες του Τόπου μας”, εκδ. iWrite, 2016

«Μήπως πέρασε από ‘δω ο Μαρτιάτικος λαγός;», ανθολογία “Κλειστοί Χώροι”, εκδ. Ars Nocturna, 2014 (από τον ομώνυμο διαγωνισμό όπου το διήγημα κατατάχθηκε δεύτερο)

«Σύντομες ιστορίες», περιοδικό ΕΦ ΖΙΝ αρ. 7, 2005

«Ο μέγας αναθεωρητής», περιοδικό Συμπαντικές Διαδρομές, αρ. 2, 2005

«Τα πέπλα», περιοδικό Συμπαντικές Διαδρομές, αρ. 1, 2005

«Η τελευταία επιθυμία», περιοδικό ΕΦ ΖΙΝ, αρ. 6, 2004

«Ο άρχοντας των ματιών», περιοδικό Οι Δραματουργοί των Γιανν, αρ. 10, 2003

«Εντολή Κυρίου», περιοδικό Οι Δραματουργοί των Γιανν, αρ.8, 2002

«Ο ιός της Βαβέλ», περιοδικό Οι Δραματουργοί των Γιανν, αρ.6, 2002

-Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:

Φανταστικοί Κόσμοι, δοκίμιο για τους φανταστικούς κόσμους και τους συγγραφείς τους. Ο Δελαρούδης έγραψε τα επιμέρους κεφάλαια «Καντάθ-Χ.Φ.Λαβκραφτ» και «Πεγκάνα – Λόρδος Ντανσάνυ», εκδ. Αρχέτυπο (πρώτη έκδοση 2003, επανέκδ. 2005)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s