“Little Steps to Hell” Ένα βήμα πιο κοντά στη κόλαση

Would you believe in love at first sight?
Yes I’m certain that it happens all the time που θα έλεγαν και οι αγαπημένοι μας “The Beatles”.

Το “Little Steps to Hell” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λυκόφως» το ερωτεύτηκα από τη πρώτη στιγμή που το είδα στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Η Melissa Harlloween (ψευδώνυμο της Μαρίας Ροδοπούλου) και η Francine Queen (ψευδώνυμο της Φράνσης Παπουτσάκη), ασχολήθηκαν με ένα  γοητευτικό θέμα, εμπνευσμένο από την «Θεία Κωμωδία» του Dante Alighieri.

Τι θα αντικρίσει κάποιος που θα θελήσει να το διαβάσει;

Θα βρει μια συλλογή οκτώ διηγημάτων, βασισμένη στην ιδέα των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων: Λαιμαργία, λαγνεία, οργή, αλαζονεία, απληστία, φθόνος, οκνηρία και φιλαυτία (ναι δεν έκανα λάθος, υπάρχει «δώρο» ένα αμάρτημα παραπάνω), συν ένα κύκλο τριών ιστοριών που αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Αυτά είναι τα: «Οld fashioned», «Νεκροτομείο», και «Ανδρόγυνο» και πλαισιώνονται από έναν γενικό τίτλο «Παραστρατημένη αγάπη».

Ιστορία με την ιστορία, το  “Little Steps to Hell” παρασύρει το νου με αργά και σταθερά βήματα , σε ένα κυκεώνα ζοφερών εικόνων και συναισθημάτων, εγκλωβίζοντας συχνά τη φαντασία του αναγνώστη, όπου ταυτόχρονα με τους ήρωες του βιβλίου, κατρακυλά νοερά σε μια κόλαση που είναι δύσκολο να αποδράσει. Οι πρωταγωνιστές μας παλεύουν με τα πάθη τους χωρίς να έχουν τη δύναμη να ξεφύγουν, βρισκόμενοι  παγιδευμένοι  σε πράξεις που δεν έχουν γυρισμό, με τους δαίμονες που τους περιτριγυρίζουν να γελούν χαιρέκακα και να τους περιπαίζουν.

Ένα χαρακτηριστικό του βιβλίου που εκτίμησα ιδιαίτερα (αν και το στομάχι μου έσφιξε ελαφρώς από την ωμότητα) είναι η εξαιρετική,  ρεαλιστική, σε πολλά σημεία νατουραλιστική  και συνάμα γλαφυρή γραφή της Melissa Harlloween και της  Francine Queen.  Δίνουν έμφαση σε κάθε λέξη και πρόταση, καθώς  απεικονίζουν µε παραστατικό  τρόπο τόσο τα πρόσωπα όσο και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται οι ήρωες, δημιουργώντας τις  προϋποθέσεις  να πλάσει ο αναγνώστης με περισσή  ευκολία με το μυαλό του εικόνες.

 «Μια ηλικιωμένη, υπέρβαρη  γυναίκα κινιόταν με δυσκολία, σούρνοντας τα πόδια της με θόρυβο στο πλαστικοποιημένο και όχι τόσο καθαρό πάτωμα» (σελ10).

 Δε θα μπορούσα να μη σταθώ στο όμορφο «περιτύλιγμα» του εξαιρετικού αυτού πονήματος. Το  βιβλίο είναι προσεγμένο από την πρώτη έως και την τελευταία σελίδα κάνοντάς το, το  λιγότερο… «λαχταριστό». Από το μινιμαλιστικό εξώφυλλο και τις όμορφες εικόνες στο εσωτερικό του, έως τα αποφθέγματα που προλογίζουν κάθε ιστορία. Όλα τα παραπάνω το καθιστούν ως μια από τις πλέον προσεγμένες δουλειές.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα καθώς είναι  μια πολύ καλή επιλογή για όλους τους φίλους που αγαπούν τον τρόμο αλλά και για όσους επιζητούν διηγήματα καλογραμμένα.

“Their souls are damned to rot in Hell
And keep the fire growing deep inside
Hell awaits…”

(Slayer band)


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Φωνές από το σκοτάδι σαλεύουν στο μυαλό.
Δαίμονες και πάθη χορεύουν μέσα σε ψυχές που λιώνουν σαν κεριά.
Τα αμαρτήματα είναι θανάσιμα, γιατί καραδοκούν πυρακτωμένα να κάψουν τον ίδιο τον φορέα τους. Και αυτά μένουν αιωνίως ζωντανά, καθώς με τη χάρη του απόκοσμου ξεγλιστρούν και στήνονται σε μια απόμερη γωνιά, γελώντας υποχθόνια και παρακολουθώντας, με τα σατανικά τους μάτια, τους ανυποψίαστους να διαβαίνουν αμέριμνοι.
Ποιοι θα κάνουν τα επόμενα μικρά βήματα προς την κόλαση;

Εκδόσεις Λυκόφως

Σελίδες 288


Παπουτσάκη Φράνση (Francine Queen)

Η Φράνση Παπουτσάκη γεννήθηκε το 1976 στη Νεάπολη Εξαρχείων, κάτω από τον αστερισμό του Σκορπιού. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στο τμήμα Κοινωνιολογίας. Μια από τις εργασίες που εκπόνησε είχε ως θέμα «Οι ανθρώπινες σχέσεις μέσα από την προοπτική του παραλόγου κατά τον Α. Camus» . Άρχισε τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Οι κοινωνικές αναπαραστάσεις της αυτοκτονίας στον κινηματογράφο», την οποία άφησε σκοπίμως ημιτελή. Οι ιστορίες της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, όπως το BOOKBAR, το CHALICE και το NYCTOPHILIA, καθώς επίσης στα έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά ΚΛΕΨΥΔΡΑ και ΣΟΔΕΙΑ. Όταν δεν γράφει, αρθρογραφεί στο NYCTOPHILIA και στο MINDHACK έχοντας πάντα ως θέμα το παράδοξο της μεταφυσικής. Έχει συμμετάσχει στις ανθολογίες «Θύελλα στο Χρόνο», «Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΙΙ, IV», «Θεοί του Ατμού: Steampunk Οράματα», «Once upon a time», «Πτώση των Θεών: Διηγήματα εμπνευσμένα από το έργο του H.P.Lovecraft», «Κόκκινος Θάνατος: Ιστορίες εμπνευσμένες από το έργο του Edgar Allan Poe» και «Το ξύπνημα: Η πρώτη ανθολογία ελληνικού διηγήματος με ζόμπι» των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές, από τις οποίες κυκλοφόρησε το 2014, η προσωπική της νουβέλα «Hide and Seek». Μεταφρασμένα κείμενά της πρόκειται να δημοσιευτούν σε ξένα περιοδικά. Τα μεγάλα της πάθη, εκτός από την πένα, είναι οι ξένες γλώσσες, η κιθάρα της, η blues μουσική, ο βωβός, ο retro και ο cult κινηματογράφος, οι πολεμικές τέχνες και η yoga πρακτική την οποία βιώνει και διδάσκει. Γράφει και ζει στην Αθήνα.


Μαρία Ροδοπούλου (Melissa Harlloween)

Η Μαρία Ροδοπούλου γεννήθηκε το 1965 και ζει στην Αθήνα με τον σύντροφό της και τα δύο παιδιά τους. Σπούδασε στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε και εργάζεται ως αναλύτρια-προγραμματίστρια εμπορικών εφαρμογών. Είναι μέλος της εκδοτικής ομάδας του έντυπου λογοτεχνικού περιοδικού “Σοδειά”. Διατηρεί τη δική της προσωπική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Ασχολείται με μεταφράσεις αγγλικής ποίησης και πεζογραφίας κι έχει μεταφράσει για λογαριασμό εντύπων και ψηφιακών περιοδικών Sylvia Plath, Edgar Allan Poe, Robert Frost , Emily Dickinson, Ann Sexton όπως επίσης μετέφρασε και το έργο “4:48 Ψύχωσις” της Σάρα Κέην που δημοσιεύτηκε ολόκληρο στο ψηφιακό περιοδικό vakxikon.gr
Βιβλία της:
“Dark Performances” dark gothic poetry εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές 2007 που είχε προταθεί για το κρατικό βραβείο ποίησης το 2008
“To βιβλίο των Νεκρών – Ο όγδοος ορίζοντας” πεζοποίηση, εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2008
“Προαιρετικά και ατημέλητα” εκδόσεις Αρμός, ερωτική ποίηση,2008
“Ισιδώρα Το Δέντρο που περπατούσε” πεζοποίηση, Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2009,
“Δαιμόνων Μαζώματα Θεών Σκορπίσματα” πεζοποίηση, αυτοέκδοση και δωρεάν διάθεση 2010,
“Είμαι πολλές”, συλλογή ποιημάτων, εκδόσεις Ιδεόγραμμα 2013
“Εμπόδια Φτερά” συλλογή ποιημάτων, εκδόσεις Vakxikon.gr. 2013
“Μοναχικοί Πρωτόπλαστοι” ποιητικός διάλογος, αυτοέκδοση 2014
“Υποστολή” ποιητική συλλογή, ψηφιακή έκδοση, 2015

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s