Από τον Άγιο Βασίλη στη Μέση-Γη-τα γράμματα του Τόλκιν στα παιδιά του

Αποτέλεσμα εικόνας για lord of the rings book

Στης 29 Ιουλίου 1954 δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά ένα βιβλίο που σημάδεψε την πορεία της λογοτεχνίας και έφερε στις κινηματογραφικές αίθουσες, χρόνια αργότερα, μια ταινία που αγαπήθηκε όσο λίγες από το κοινό. Λόγος γίνεται για το βιβλίο «Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών: η συντροφιά του δαχτυλιδιού» και τα δύο βιβλία που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.
Τα χρόνια περνούσαν και τα βιβλία δεν χάνονταν απ’ το προσκήνιο. Έτσι προστέθηκαν στην λίστα με τα κλασσικά βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ο συγγραφέας τους, ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν αποκαλείται πλέον ο πατέρας των βιβλίων φαντασίας. Επιτυχημένος ακαδημαϊκός και συγγραφέας, ο Τόλκιν ήταν μαζί οικογενειάρχης και τρυφερός πατέρας, κάτι που μπορούμε να δούμε μέσα από κάποια χριστουγεννιάτικα γράμματα που έστελνε στα παιδιά του.

Δεκέμβριος 1920-ένα γράμμα φτάνει από τον Father Christmas

The first letter that JRR Tolkien sent to his three-year-old son, John, in 1920. More would follow every year until his youngest child, Priscilla, was 14.
Το πρώτο γράμμα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν στον τριών ετών γιο του Τζον. Photograph: The Tolkien Estate Ltd 1976

Εκείνον τον Δεκέμβρη μια ήσυχη οικογένεια στα προάστια της Οξφόρδης λαμβάνει ένα γράμμα από τον Father Christmas-κατά άλλους Άγιο Βασίλη- μέσα στον φάκελο του οποίου εσωκλείονταν και μια πολύ όμορφη ζωγραφιά που έδειχνε τον Father Christmas να βαδίζει στο χιόνι καθώς ο ουρανός έριχνε κι άλλες νιφάδες. «Έμαθα πως ρωτούσες τον πατέρα σου πως είμαι και που μένω» έλεγε ο Father Christmas στο πρώτο του γράμμα προς τον τριών χρονών Τζον Τόλκιν. Η οικογένεια μεγάλωσε με την άφιξη άλλων 3 παιδιών και τα γράμματα συνέχιζαν να φτάνουν για 23 ακόμα χρόνια οπότε σταμάτησαν όταν η νεότερη κόρη, Πρισίλα, έφτασε τα 14.

The 1932 letter told how goblins had attempted to steal presents stored ready for Christmas.
Ζωγραφιά από το γράμμα του 1932 όπου τα γκόμπλινς προσπάθησαν να κλέψουν τα δώρα. Photograph: The Tolkien Estate Ltd 1976

Όλα αυτά τα 23 χρόνια τα γράμματα ακολουθούσαν τους νεαρούς Τόλκιν στις αλλαγές σπιτιών που πραγματοποίησε η οικογένεια εξ’ αιτίας της δουλειάς του πατέρα: στο Leeds όπου ο Τόλκιν είχε πάρει μια θέση στο εκεί πανεπιστήμιο και πίσω στην Οξφόρδη όταν έγινε καθηγητής Αγγλοσαξονικών. Πολλές φορές έφταναν με τον ταχυδρόμο, τον οποίο ο Τόλκιν είχε πείσει να τα συμπεριλάβει στα υπόλοιπα γράμματα. Σε κάποια γράμματα ο Father Christmas ήταν πραγματικά πολύ απασχολημένος και δεν μπορούσε να χαρίσει στα παιδιά πολλά από τα νέα του. Όμως κάποιες χρονιές που είχε χρόνο συμπεριλάμβανε στα γράμματά του και ζωγραφισμένες εικόνες. Μια από αυτές παρίστανε εκείνον και τους ταράνδους του στον ουρανό της Οξφόρδης σημειώνοντας «το σπίτι σας είναι εκεί όπου τρεις μικρές μαύρες κηλίδες εμφανίζονται απ’ τις σκιές στα δεξιά».

The letter from 1926.
Η ζωγραφιά από το γράμμα του 1926. Photograph: The Tolkien Estate Ltd 1976

Ο Father Christmas είχε μαζί του και τον φίλο του και βοηθό του, την Πολική Αρκούδα η οποία τα Χριστούγεννα του 1926 κατά λάθος άναψε όλα τα φώτα του Aurora Borealis  αλλά και τα σκανταλιάρικα γκόμπλινς που τα Χριστούγεννα του 1932 προσπάθησαν να κλέψουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα που ήταν προς παράδοση! Σε ένα γράμμα μάλιστα περιγράφεται η περιπέτεια της Πολικής Αρκούδας, όταν μια μέρα, «για να αποφύγει το χιόνι που έπεφτε, κρύφτηκε σε μια σπηλιά, γλίστρησε προς τα κάτω και πέτρες έπεσαν από πάνω της παγιδεύοντάς την. Μέσα στην απελπισία της, εκεί στο βάθος της σπηλιάς έπιασε μυρωδιά από γκόμπλινς. Αμέσως η περιέργειά της υπερίσχυσε της απελπισίας της και άρχισε να εξερευνάει, όχι και τόσο έξυπνη κίνηση φυσικά, καθώς η Πολική Αρκούδα δεν κινδύνευε μόνο από τις σπηλιές των γκόμπλινς που ήταν επικίνδυνες αλλά και από τα ίδια τα γκόμπλινς!» Το χιόνι, η είσοδος σε επικίνδυνες σπηλιές και η μυρωδιά των γκόμπλινς θα θυμίσουν αμέσως στους αναγνώστες το «Χόμπιτ», το πρώτο απ’ τα βιβλία των περιπετειών στη Μέση-Γη κι αυτό γιατί ο συγγραφέας τότε δούλευε πάνω σ’ αυτό το βιβλίο.

Τα χρόνια πέρασαν, τα παιδιά του μεγάλωσαν και φύλαξαν τα γράμματα του Τόλκιν με αγάπη. Σήμερα φυλάσσονται στο treasures of the Bodleian library στην Οξφόρδη και το ερχόμενο καλοκαίρι στο Λονδίνο μπορεί κανείς να τα θαυμάσει μαζί με χειρόγραφα, χάρτες, γράμματα, προσωπικά αντικείμενα ακόμη και ζωγραφιές τις οποίες είχε φτιάξει ο ίδιος για τα βιβλία του σε μια έκθεση αφιερωμένη στο πρόσωπό του.

Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις αυτά τα γράμματα που έγραφε ο Τόλκιν για τα παιδιά του. Διακρίνεις τον άνθρωπο μέσα από τον συγγραφέα, έναν άνθρωπο που παρά την-σίγουρα-πολυάσχολη ακαδημαϊκή του καριέρα αφιέρωσε χρόνο ώστε, όχι μόνο να γράψει γράμματα από τον Father Christmas αλλά και να ζωγραφίσει περίτεχνες εικόνες. Ο Τόλκιν ορφάνεψε από μητέρα σε ηλικία 12 ετών και περιπλανήθηκε σε πολλά ξένα σπίτια για χρόνια. Έτσι δεν μπορεί να μας κάνει εντύπωση που αγαπούσε τόσο πολύ την οικογένεια που είχε φτιάξει ο ίδιος.

Ζωγραφιά από το γράμμα του 1934.

Πηγή: The guardian

4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s