Το δάσος που κοιμόταν: το παραμύθι του Σαρλ Περό, αλλιώς

Πάντα πίστευα πως το καλύτερο δώρο για ένα παιδί είναι ένα βιβλίο. Τις μέρες των Χριστουγέννων πέρασαν πολλά βιβλία και παραμύθια από τα χέρια των παιδιών μου, αλλά ένα είναι αυτό που πραγματικά τα μάγεψε. Το υπέροχο παραμύθι του Σαρλ Περό, “Η ωραία κοιμωμένη” μέσα από μια διαφορετική και ιδιαίτερη ματιά μεταμορφώνεται σε ένα εξαίσιο βιβλίο με τίτλο Το δάσος που κοιμόταν της Ρεμπέκα Ντότρεμερ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το βιβλίο με το που το πιάνεις στα χέρια σου, καταλαβαίνεις ότι μπροστά σου θα ανοιχτεί ένας κόσμος διαφορετικός. Η βιβλιοδεσία είναι σκληρόδετη και το εξώφυλλο σε μαγνητίζει κατευθείαν. Μεταφέρεσαι σε μια σύγχρονη αλλά συνάμα και παλαιική εποχή, εξαιτίας της υπέροχης εικόνας του νεαρού οδοκαθαριστή που κοιμάται.

Η αφήγηση της συγγραφέως, είναι απλή, ώστε τα μικρά (και μεγάλα) παιδιά να δώσουν βάση στην μοναδική και υπέροχη  εικονογράφηση που έχει κάνει η ίδια η συγγραφέας. Τα μικρά κειμενάκια βρίσκονται συνήθως στη μία από τις δυο σελίδες που ανοίγονται μπροστά μας και βλέπουμε ένα διάλογο μεταξύ του πρίγκιπα, που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του προς αναζήτηση της ωραίας κοιμωμένης και ενός ηλικιωμένου άντρα όπου τον ξεναγεί σε μια περιοχή όπου όλοι κοιμούνται.

Τα παιδιά, αλλά και οι μεγαλύτεροι που διαβάζουν το βιβλίο, με κάθε σελίδα που γυρίζουν, εισχωρούν σε έναν μαγευτικό πολύχρωμο κόσμο. Η εικονογράφηση είναι τόσο υπέροχη που δεν θες να τελειώσει! Εγώ προσωπικά ένιωθα πως κρατούσα στα χέρια μου ένα μικρό έργο τέχνης. Το έξυπνο τρικ της εικονογράφου -στη μια σελίδα  υπάρχει το απλό ασπρόμαυρο σκιτσάκι με τους δυο άντρες και στη διπλανή σελίδα  υπάρχει ένας υπέροχος παραμυθένιος πίνακας- θα κάνει τους αναγνώστες να σκέφτονται αν θα θέλουν να γυρίσουν τη σελίδα ή απλά να χαζέψουν κι άλλο την εικόνα.

Τη συγγραφέα- εικονογράφο Ρεμπέκα Ντότρεμερ την έχουμε συναντήσει κι άλλες φορές από τις εκδόσεις Μεταίχμιο καθώς έχει κάνει την εικονογράφηση και στο παιδικό βιβλίο Ο ερωτευμένος της Κλαιρ Νεβέ. Την μετάφραση του παραμυθιού έχει κάνει η Μάρω Ταυρή.

Από το οπισθόφυλλο:

Η Ωραία Κοιμωμένη του Σαρλ Περό ζωντανεύει μέσα από την ιδιαίτερη ματιά και τη μοναδική εικονογράφηση της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ.

Σελίδες: 64

Η Rebecca Dautremer (Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ) γεννήθηκε το 1971 στην Γκαπ της Νότιας Γαλλίας και σπούδασε στο L’Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs (ENSAD) στο Παρίσι. Είναι συγγραφέας, εικονογράφος και σχεδιάστρια κόμικς. Έχει γράψει και εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία καθώς και μία ποιητική συλλογή. Ζει στο Παρίσι με τον σύζυγό της Τάι-Μαρκ λε Ταν και τα τρία τους παιδιά.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s