Το τρίπτυχο των ευχών του Γιώργου Δάμτσιου: Εσύ έως που θα έφτανες;

Στη Δρύπη, σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Νάουσας, ζει η ορφανή από μητέρα Εύη μαζί με τον πατέρα της. Η μόνη της συντροφιά είναι μια συνομήλικη της κοπέλα, η Άννα. Η Εύη περνάει δύσκολα καθώς όλο το  χωριό την κατατρέχει και την περιγελά λόγω της εξωτερικής της εμφάνισης, κάνοντας την καθημερινότητα της εφιάλτη. Κάποια στιγμή, σε ένα μοναχικό της περίπατο, θα βρει ένα παράξενο αντικείμενο. Η ίδια το κατονομάζει φυλαχτό. Αυτό το φυλαχτό λοιπόν, το τρίπτυχο των ευχών μπορεί να της ικανοποιήσει κάθε της επιθυμία, κάθε φορά που και η ίδια θα εκπληρώνει κάποια θελήματα  του. Η ζωή της θα αλλάξει ραγδαία και μαζί και ολόκληρη η καθημερινότητα της Δρύπης. Ως που είναι διατεθειμένη να φτάσει η Εύη;

Όσο διάβαζα το βιβλίο μια σκέψη με είχε κυριεύσει. Ως που θα έφτανα εάν ήμουν στην θέση της; Πόσα ήμουν διατεθειμένη να θυσιάσω για να εκπληρώσω τα όνειρά μου και κυρίως πότε θα ένιωθα κορεσμό; Ο συγγραφέας με μια εκπληκτική ικανότητα, μας αφηγείται την ιστορία μέσα από τα μάτια της Εύης, που στερημένη από μία καθημερινότητα φυσιολογική, αλλά κατατρεγμένη και νιώθοντας συνέχεια το περίγελο της μικρής της κοινωνίας, μας βάζει στην θέση της και έτσι δικαιολογούμε όλες της τις επιλογές. Το ψυχογράφημα της Εύης είναι εκπληκτικό και σωστά δομημένο. Ένα κατατρεγμένο για είκοσι χρόνια κορίτσι, πως θα αντιδράσει όταν βλέπει ένα ένα τα όνειρα του να πραγματοποιούνται;  Όσο το διαβάζουμε θα νιώθουμε τα ερωτήματα που βγάζει το βιβλίο να μας πνίγουν. Ο Δάμτσιος με μαεστρία χειραγωγεί τον αναγνώστη ώστε να βλέπει το παράλογο ως λογικό και εκεί είναι όλη η μαγεία αυτού του βιβλίου.

Η γραφή του Δάμτσιου είναι απλή και κατανοητή σε όλο το βιβλίο και δεν κουράζει καθόλου με ανούσιες περιγραφές. Ενώ η ιστορία όσο αναπτύσσεται δημιουργεί ερωτήματα, όλα στο τέλος έχουν την εξήγηση τους. Κάποιες στιγμές θα αναρωτηθείς κι εσύ για τα θέλω σου και αυτό είναι ακόμη πιο τρομακτικό. Θα σκεφτείς αν κάποια γεγονότα είναι δίκαια ή μη και θα τρομάξεις με τις απαντήσεις που μπορεί να λάβεις. Όλοι οι χαρακτήρες του είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι κι έτσι νιώθεις ότι αυτή η ιστορία μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε δίπλα σου, στο δικό σου χώρο. Ο συγγραφέας δημιουργεί μια μεταφυσική ατμόσφαιρα, που κάποιες στιγμές νιώθεις ότι μπορείς να την κόψεις με το μαχαίρι.

Ένα θρίλερ που όσο ξεδιπλώνεται μπροστά σου, τόσο κρατάς την ανάσα σου και σε κάνει να σκέφτεσαι “εγώ τι θα έκανα;”. Το τρίπτυχο των ευχών που ίσως όλοι μας θα θέλαμε να βρούμε κι όλοι δεν θα αρνιόμασταν αυτές τις τρεις ευχές. Εσείς έως που θα φτάνατε για αυτά που ονειρευόσαστε;

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις πηγή.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Για τη νεαρή Εύη Καστώνη, η διαµονή σε ένα αποµονωµένο και ορεινό χωριό όπως η Δρύπη είναι σκέτο µαρτύριο. Η άσχηµη εξωτερική της εµφάνιση και το καταρρακωµένο της ηθικό την έχουν οδηγήσει στο περιθώριο. Πλέον κάθε της πέρασµα από την πλατεία του χωριού µπορεί να γίνει η αφορµή για ένα ακόµα επεισόδιο γελοιοποίησης και εκφοβισµού.

Η ευκαιρία για την απόλυτη ανατροπή έρχεται όταν εντοπίζει ένα παράξενο αντικείµενο. Ένα φυλακτό που µοιάζει ικανό να εκπληρώσει την κάθε της επιθυµία. Πλέον µπορεί να γίνει πραγµατική καλλονή, ενώ έχει τη δυνατότητα να εκδικηθεί τον χειρότερο βασανιστή της και να διεκδικήσει τον άντρα των ονείρων της. Μόνο που για κάθε της επιθυµία, το φυλακτό απαιτεί από εκείνη και από µία µικρή εξυπηρέτηση. Μία δοκιµασία. Η οποία είναι τελικά ικανή να την αλλάξει ανεπανόρθωτα.

Πόσο µακριά θα φτάσει για να κερδίσει τα όσα ονειρευόταν από µικρό παιδί; Πόση από την ανθρωπιά της θα κινδυνέψει να χάσει;

Ο µόνος που γνωρίζει την απάντηση είναι ο παράξενος ένοικος του Τρίπτυχου των Ευχών…

Ο Γιώργος Δάµτσιος γεννήθηκε 1978 στη Νάουσα και εργάζεται στο Ελληνικό Δηµόσιο από το 2000. Εξακολουθεί να διαµένει στη Νάουσα, µαζί µε τη σύζυγό του Αναστασία και τα δύο παιδιά τους.

Αποτελεί έναν από τους οραµατιστές και µέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria.

Αρθρογραφεί τακτικά στην ιστοσελίδα nyctophilia.gr, καθώς και στο προσωπικό του blog: georgedamtsios.weebly.com

Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε τον Νοέµβριο του 2015 από τις εκδόσεις Momentum και τιτλοφορείται “Μέχρι την τελευταία του ανάσα”.

Τον Γενάρη του 2016, συµµετείχε στο συλλογικό έργο “Ψίθυροι µέσα στη νύχτα” (nyctophilia.gr).

Τον Ιούνιο του 2016 κατέλαβε την πρώτη θέση ανάµεσα σε εκατόν τριάντα συµµετέχοντες στον διαγωνισµό των εκδόσεων “Ανάτυπο” µε θέµα “Το Άγνωστο”. Συµµετείχε στο αντίστοιχο συλλογικό έργο.

Τον Μάρτιο του 2017 συµµετείχε σε τρεις ακόµα συλλογές διηγηµάτων: “Αντίθετο Ηµισφαίριο 4” (για λογαριασµό της gamecraft), “Τρόµος” (εκδ. Ανάτυπο) και “Ζόµπι στην Ελλάδα” (εκδ. iWrite).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s