Ο θηριοδαμαστής της Camilla Lackberg – Κυνηγώντας το σκοτάδι

Από τότε που γνώρισα τον μαγικό κόσμο των βιβλίων, αποφάσισα ότι το αγαπημένο μου είδος είναι η αστυνομική λογοτεχνία. Έχω διαβάσει αρκετούς συγγραφείς του είδους, άλλους τους ξεχώρισα και άλλους, με το που άφησα το βιβλίο τους από τα χέρια μου, τους ξέχασα κατευθείαν. Μία όμως είναι αυτή που αγάπησα και ξέρω πως όσα βιβλία της και να κυκλόφορήσουν, θα έχουν πάντα την θέση τους στη βιβλιοθήκη μου. Η Σουηδή βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος, η Camilla Lackberg. Πριν λίγο καιρό έμαθα ότι οι εκδόσεις Μεταίχμιο ξεκίνησαν την κυκλοφορία των έργων της σε μορφή pocket. Η τελευταία τους προσθήκη είναι το ένατο βιβλίο της σειράς “Ο θηριοδαμαστής”.
Σε αυτό της το βιβλίο η Lackberg μας μεταφέρει για άλλη μια φορά στο μικρό ψαροχώρι της Σουηδίας, τη Φιελμπάκα. Είναι χειμώνας και ένα κορίτσι εμφανίζεται ξαφνικά, βγαίνοντας ξυπόλυτο από το δάσος. Φαίνεται σαν να μην καταλαβαίνει τίποτα, να μη νιώθει τίποτα, όταν ένα διερχόμενο αμάξι πέφτει επάνω της. Στο νοσοκομείο, εξακριβώνεται η ταυτότητα της. Είναι ένα από τα πέντε εξαφανισμένα κορίτσια που ψάχνει ολόκληρη η αστυνομία της Σουηδίας. Από εκείνη τη στιγμή, στο αστυνομικό τμήμα που δουλεύει ο Πάτρικ μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του, προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο. Παράλληλα βλέπουμε την Ερίκα, να ασχολείται με μια παλιά υπόθεση δολοφονίας ενός θηριοδαμαστή, του Βλάντεκ ,που είχε επιλέξει να μείνει στη Φιελμπάκα για τη γυναίκα του, τη Λάιλα. Όσο επισκέπτεται η Ερίκα αυτή τη γυναίκα στη φυλακή, τόσο ανακαλύπτει ότι τα εξαφανισμένα κορίτσια έχουν σχέση με αυτή την παλαιότερη υπόθεση.
Είχα διαβάσει πως η Camilla Lackberg, όταν κυκλοφόρησε “Ο θηριοδαμαστής” το θεωρούσε το πιο σκοτεινό και ώριμο βιβλίο της. Και όταν έκλεισα την τελευταία σελίδα του βιβλίου είδα πως έλεγε αλήθεια. Μια αρκετά βίαιη ιστορία, ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα από αυτά που παγώνουν το αίμα και ανεβάζουν τους παλμούς του αναγνώστη είναι και το ένατο βιβλίο της Lackberg. Σε αυτό το μυθιστόρημα κάνουμε πραγματικά μια βουτιά στο σκοτάδι που υπάρχει στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και αυτό είναι τρομακτικό και συναρπαστικό συνάμα.
Τα βιβλία της Lackberg, από το πρώτο της, την “Παγωμένη Πριγκιπισσα” έως και τον “Θηριοδαμαστή” έχουν μεγάλη διαφορά. Το ύφος της γίνεται όλο και πιο σκοτεινό, οι χαρακτήρες της πιο ολοκληρωμένοι, οι ιστορίες της έχουν πιο πολύ μυστήριο με αποτέλεσμα σε κάθε της βιβλίο η αγωνία μας να χτυπάει κόκκινο, και υπάρχει μεγαλύτερη βιαιότητα στα εγκλήματα που αντιμετωπίζουν οι ήρωες μας.
Αυτό επίσης που θαυμάζω σε κάθε ιστορία της Σουηδής βασίλισσας της αστυνομικής λογοτεχνίας, είναι οι ήρωες της και οι σκηνές του βιβλίου που μας μεταφέρει. Λίγοι συγγραφείς έχουν καταφέρει να αναμείξουν τόσο αριστοτεχνικά σκηνές οικογενειακής ευτυχίας με τις στιγμές αγωνίας και δράσης. Οι πρωταγωνιστές της είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, φυσιολογικοί, όπως και το περιβάλλον που τους περιβάλλει και αυτό είναι που την κάνει να διαφέρει από τους υπόλοιπους συγγραφείς του είδους και που με κάνει να την αγαπώ τόσο πολύ. Η Ερίκα -που όπως έχει δηλώσει και η συγγραφέας είναι το alter ego της συγγραφέως- είναι μια ανθρώπινη φιγούρα, όπως και ο σύζυγός της ο Πάτρικ, που ο αναγνώστης μπορεί άνετα να ταυτιστεί μαζί τους. Η γλώσσα των βιβλίων της είναι απλή και κατανοητή, με απολαυστικούς και διασκεδαστικούς διαλόγους. Σε όλα τα βιβλία της, ανάμεσα στα κεφάλαια βλέπουμε επίσης και μια ιστορία από το παρελθόν που αφορά το έγκλημα που προσπαθούν οι πρωταγωνιστές μας να εξιχνιάσουν, χωρίς όμως να πλατειάζει και να κουράζει με περιγραφές.

Τα βιβλία της Camilla Lackberg έχουν κάνει πωλήσεις πάνω από 20 εκατομμύρια παγκοσμίως. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και το δέκατο βιβλίο της σειράς με τίτλο “Η μάγισσα” και θα το βρούμε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο όπως και όλα τα προηγούμενα.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου “Ο θηριοδαμαστής“:

Ιανουάριος. Η Φιελμπάκα είναι παγωμένη. Ένα μισόγυμνο κορίτσι τρέχει μέσα στο χιονισμένο δάσος και πετάγεται στη μέση του δρόμου. Ο διερχόμενος οδηγός δεν έχει χρόνο να αντιδράσει, δεν προλαβαίνει καν να στρίψει το τιμόνι.
Όταν ο επιθεωρητής Πάτρικ και η ομάδα του λαμβάνουν σήμα για το ατύχημα, η ταυτότητα του κοριτσιού έχει ήδη εξακριβωθεί. Είχε εξαφανιστεί τέσσερις μήνες πριν καθ’ οδόν για το σπίτι της από την τοπική σχολή ιππασίας και κανείς δεν την είχε δει έκτοτε. Το σώμα της φέρει σημάδια απίστευτων βιαιοτήτων και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην είναι αυτή το τελευταίο ή το μόνο θύμα.
Ταυτόχρονα, η Ερίκα ερευνά μια παλιά οικογενειακή τραγωδία που οδήγησε στον θάνατο ενός άντρα. Επισκέπτεται αμέτρητες φορές τη σύζυγό του, η οποία καταδικάστηκε για τον φόνο του, χωρίς όμως να μπορεί να εξακριβώσει τι πραγματικά συνέβη. Τι της κρύβει; Η Ερίκα υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Φαίνεται πως το παρελθόν ρίχνει βαριά τη σκιά του στο παρόν.

Η Camilla Lackberg (Καμίλα Λέκμπεργ) γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1974 και μεγάλωσε στη Φιελμπάκα, ένα ψαροχώρι, 140 χλμ. περίπου από το Γέτεμποργ. Στη Φιελμπάκα εκτυλίσσονται και όλες οι ιστορίες των βιβλίων της. Από παιδί ήθελε να γίνει συγγραφέας. Μόλις έντεκα χρονών είχε διαβάσει όλα τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Γέτεμποργ και εργάστηκε ως οικονομολόγος για μερικά χρόνια στη Στοκχόλμη. Ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής, το οποίο παρακολούθησε στη Στοκχόλμη, στάθηκε η αφορμή για να αλλάξει καριέρα. Σήμερα τα βιβλία της σειράς με πρωταγωνιστές τη συγγραφέα Ερίκα –το alter ego της Καμίλα– και τον αστυνομικό Πάτρικ ξεπερνούν σε πωλήσεις τα 20.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Μένει στη Στοκχόλμη και είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών. Όλα τα αστυνομικά μυθιστορήματα της Καμίλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

2 comments

  1. Το πρώτο της, την “παγωμένη πριγκίπισσα” έχω μόνο διαβάσει, ομολογώ. Πάνε χρόνια τώρα κι όμως η αναφορά σου στο νέο της βιβλίο μου ξανάφερε στην μνήμη τα συναισθήματα που μου είχε διεγείρει σαν το διάβαζα, το πρώτο της, τότε. Εκπληκτική συγγραφέας, αξίζει να διαβάσω άλλο ένα της, δεν μπορώ όμως, τώρα τουλάχιστον, τους serial killers και την πολλή αιματηρή βία. Οι Σκανδιναβοί, ειδικότερα, έχουν ένα δικό τους ιδιαίτερο “χρώμα” και ένα ίδιον “αποτύπωμα” στην αστυνομική, και όχι μόνον, λογοτεχνία τους, που πολύ μ’ αρέσει. Έχουν τον δικό τους λόγο στα πράγματα. Που, με γοητεύει θάλεγα. Για μένα, γενικότερα μιλώντας, η αστυνομική λογοτεχνία είναι ένα είδος που ανατρέχω σ’ αυτό όταν θέλω να ξεκουράσω το μυαλό μου ή και να ξεφύγω από άλλα στενόχωρα πράγματα. Με τον ίδιο τρόπο έχω αντιδράσει κατά το παρελθόν και σε ένα άλλο, επίσης αγαπημένο μου είδος λογοτεχνίας, την φανταστική, όπως το ακούω να λέγεται. Η Ούρσουλα Λε Γκέν πχ. ήταν αγαπημένη μου σε αυτό το είδος. Κάθε μορφή, κάθε είδος λογοτεχνίας έχει,για μένα, προσπαθώ να πω, την δικιά της γοητεία, την δικιά της χάρη κι ομορφιά και γίνεται το κάθε φορά αγαπημένο μου είδος ανάλογα με τις ανάγκες μου της κάθε εποχής. Καλή χρονιά Μαρία!

    Liked by 2 people

    • Καλή Χρονιά! Συμφνώ σε όλα όσα είπες. και για μένα η αστυνομική λογοτεχνία είναι ένα είδος απόδρασης από την καθημερινότητα. θα σου πρότεινα να διαβάσεις και τα υπόλοιπα της Lackberg, γιατί έχει αυτό που ψάχνεις. Θα ξεφύγεις άνετα μαζί της.

      Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s