“Σ΄ ΑΦΗΣΑ” ένα καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ

As I drift away… far away from you,
I feel all alone in a crowded room,
Thinking to myself
“There’s no escape from this
fear,
regret,
loneliness…”

Visions of love and hate
A collage behind my eyes
Remnants of dying laughter
Echoes of silent cries

(Anathema)

Λατρεύω τη μουσική και συγκεκριμένα λατρεύω ένα άλμπουμ το οποίο δε μου αποκαλύπτεται με την πρώτη ακρόαση. Θέλω κάθε φορά που το ακούω, να ανακαλύπτω κάτι καινούριο προτού φανερωθούν πλήρως όλα τα μυστικά του.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη λογοτεχνία.
Υπάρχουν αναγνώσματα που τα διαβάζεις μια φορά, τα ευχαριστιέσαι και απλά προχωράς παρακάτω και υπάρχουν κάποια άλλα, που τα διαβάζεις, τα ξαναδιαβάζεις και κάθε φορά διακρίνεις μέσα στις σελίδες, μια φράση η πρόταση που σου κέντρισε εκ νέου το ενδιαφέρον.
To συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, καθώς ξεδιπλώνεται μπροστά μας ένα ευφυέστατο λογοτεχνικό σύμπαν, που μας καλεί να περιπλανηθούμε στα ανεξερεύνητα και αχαρτογράφητα μονοπάτια του. Το «Σ΄ΑΦΗΣΑ» είναι ένα ψυχολογικό αστυνομικό θρίλερ και ταυτόχρονα το  συγγραφικό ντεμπούτο της Βρετανίδας Clare Mackintosh, που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες  από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Η δημιουργός του εξαιρετικού αυτού πονήματος  πριν αφοσιωθεί στη συγγραφή, εργαζόταν στην αστυνομία αρκετά χρόνια. Όπως αναφέρει η ίδια στο επίμετρο στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, το θέμα που πραγματεύεται έχει τις ρίζες του σε ένα τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα στην Οξφόρδη, με θύμα ένα εννιάχρονο αγόρι το οποίο σκοτώθηκε από έναν οδηγό, ο οποίος ούτε σταμάτησε ούτε παραδόθηκε. Το συμβάν αυτό κατά κάποιο τρόπο επηρέασε βαθιά τον τρόπο σκέψης της.

 «Ήταν ένα τραγικό ατύχημα. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Δεν θα μπορούσε να το αποτρέψει. Ή μήπως θα μπορούσε;

Σε κλάσματα του δευτερολέπτου ο κόσμος της Τζένα Γκρέι βυθίζεται στον εφιάλτη. Η μόνη της ελπίδα να βγει από αυτόν είναι να αφήσει τα πάντα πίσω της και να κάνει μια καινούργια αρχή. Θα εγκατασταθεί σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στην ακτή της Ουαλίας αλλά οι φόβοι, η θλίψη και οι αναμνήσεις της από εκείνη τη βάναυση νοεμβριάτικη νύχτα που της άλλαξε τη ζωή θα τη στοιχειώνουν. Σιγά σιγά η Τζένα βλέπει πως ίσως το μέλλον της να της επιφυλάσσει κάποιες ευτυχισμένες στιγμές αλλά το παρελθόν της δεν θα αργήσει να αναδυθεί οδηγώντας στη συντριβή…»

Από το οπισθόφυλλο.

Δυστυχώς δεν μπορώ να μαρτυρήσω περισσότερα για την υπόθεση και περιορίζομαι σε αυτές τις λίγες πληροφορίες από το οπισθόφυλλο. Ο λόγος; Ότι και να πω ειλικρινά θα χαρακτηριστεί ως ένα τεράστιο spoiler που θα χαλάσει το στοιχείο της έκπληξης.

Το «Σ΄ΑΦΗΣΑ» χωρίζεται σε δύο μεγάλες και διαφορετικές μεταξύ τους ενότητες. Στη πρώτη γνωρίζουμε τους πρωταγωνιστές μας και τα γεγονότα, ενώ στη δεύτερη παρουσιάζονται παλιοί και νέοι ήρωες που ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης, με αναδρομές στο παρελθόν.

Ένα χαρακτηριστικό του βιβλίου που μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν η ΕΥΦΥΕΣΤΑΤΗ  πλοκή (η οποία δεν ακολουθεί την πεπατημένη οδό) που όμοια της δεν έχω ξανασυναντήσει (το εννοώ). Οι ανατροπές και οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη, σε σημείο που κλείνεις το βιβλίο και κοιτάς αποσβολωμένος τον τοίχο (αυτό μου συνέβη αρκετές φορές).

Η  Mackintosh παίζει με το μυαλό μας γιατί μπορεί. Εμείς απλά παραδινόμαστε στις ορέξεις της.

Οι λέξεις που χρησιμοποιεί και οι προτάσεις που σχηματίζει είναι τόσο αριστοτεχνικά δομημένες που τονίζουν την τραγικότητα των γεγονότων, που δε μπορεί παρά να προσδώσει στον αποδέκτη, έναν κυκεώνα συναισθημάτων που εναλλάσσονται. Χαρά, λύπη, θυμό.

Όσο για τους ήρωες; Είναι όλοι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με τα λάθη και τα πάθη τους. H δημιουργός εμβαθύνει τόσο που ταυτίζεσαι, συμπάσχεις και θυμώνεις μαζί τους. Κεντρική ηρωίδα είναι η Τζένα Γκρέι  που κουβαλά το βαρύ φορτίο της θλίψης και της ενοχής. Ο επιθεωρητής Ρέι Στίβενς, ο οποίος προσπαθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση, περιβάλλεται απο μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία γύρω απο την οικογενειακή του ζωή. Αυτός και η βοηθός του Κέιτ, είναι ίσως ένα από τα πιο νορμάλ λογοτεχνικά αστυνομικά δίδυμα που έχω συναντήσει. Ο Ίαν, είναι ο creepy της παρέας και τον συναντάμε στο δεύτερο μισό του βιβλίου… και ναι θα το πω, οι ζοφερές του διηγήσεις με σόκαραν.

Η επίλυση του γρίφου δεν είναι εύκολο να αποκωδικοποιηθεί, πιστέψτε με. Θα ξαφνιαστείτε σε αρκετά σημεία και όχι μόνο με την εξέλιξη της ιστορίας,  αλλά και με το συγγραφικό στυλ της συγγραφέως.

Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, με ισχυρά μήνυματα και ηθικούς προβληματισμούς. Κατά πόσο η ζωή μας επηρεάζεται από μια τραγωδία; Το παρόν και το μέλλον μας καθορίζεται από το παρελθόν μας;

«Ήμουν ανόητη που νόμιζα πως μπορούσα να ξεφύγω απο το παρελθόν.Όσο γρήγορα κι αν τρέξω, όσο μακριά κι αν πάω, πάντα θα με προλαβαίνει.»  (σελ332)

Ένα βιβλίο για την απώλεια την θλίψη, την εσωτερική διαμάχη και τη ψυχική φθορά.

Ενθουσιάστηκα όταν το έπιασα στα χέρια μου και το λάτρεψα τελειώνοντάς το.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους του αστυνομικού μυθιστορήματος καθώς και σε αυτούς που αγαπούν ένα καλογραμμένο βιβλίο.

Έχει μεταφραστει σε περισσότερες απο τριάντα χώρες και έχει τιμηθεί με το βραβείο Theakston Old Peculier ως το αστυνομικό μυθιστόρημα της χρονιάς και με το γαλλικό Cognac Prix du Polar ως το ξενόγλωσσο μυθιστόρημα της χρονιάς.

Ένα καλό βιβλίο δεν είναι αυτό που διαβάζουμε, αλλά αυτό που διαβάζει εμάς.

W.H. Auden


Κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Συγγραφέας Clare Mackintosh

Μετάφραση Βάσια Τζανακάρη

Σελ 460

3 comments

  1. Με ενθουσίασε η περιγραφή σου!! Και το μεταίχμιο προσέχει τις επιλογές του..έχω και την διάθεση για να απολαύσω ένα τέτοιο είδους ανάγνωσμα, οπότε θα το διαβάσω..Καλημέρα!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s