Διαβάσαμε το “ΠΕΡΙ ΧΡΗΜΑΤΟΣ” απο τις εκδόσεις Κοβάλτιο

Aπο τα πολύ παλιά χρόνια, στις προκαπιταλιστικές κοινωνίες, η οικονομία στηρίχτηκε στην ανταλλαγή αγαθών. Κάθε οικογένεια λάμβανε τα προϊόντα που χρειαζόταν για την επιβίωση, τα οποία και αποκτούσε σε ανταλλαγές με άλλους ενδιαφερόμενους.

Πολύ νωρίς όμως οι άνθρωποι διαπίστωσαν πως η συναλλαγή μέσω της ανταλλαγής δεν ήταν μια πρακτική λύση, καθώς άλλοτε έβγαιναν κερδισμένοι από αυτή και άλλοτε όχι, εφόσον τα αγαθά που άλλαζαν χέρια δεν ανταποκρίνονταν στην μεταξύ τους αξία.

Τα χρήματα επομένως προέκυψαν από την ανάγκη του συναλλασσόμενου να αντισταθμίσει τη διαφορά του κόστους των εκάστοτε προϊόντων. Χρησιμοποιήθηκε ως υποκατάστατο της αξίας τους δηλαδή.

Μέσα στο πέρασμα των αιώνων το χρήμα εξελίχθηκε. Χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό πέτρες, κοχύλια ή σπόροι και αργότερα τυποποιημένα κομμάτια  μετάλλου με συγκεκριμένο βάρος και καθαρότητα.

Το βιβλίο «ΠΕΡΙ ΧΡΗΜΑΤΟΣ» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κοβάλτιο, είναι ένα συλλογικό έργο, που αναδεικνύει τους προβληματισμούς σπουδαίων μορφών της παγκόσμιας διανόησης, όπου με βάση τις προσωπικές τους εμπειρίες και μέσα από ένα διαφορετικό κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο ο καθένας, αναλύει, αποθεώνει και αφορίζει το χρήμα υπό μορφή πίστωσης, διεκδίκησης ή προνομίου.

Ένα ταξίδι μέσα στους αιώνες. Από τον Αριστοτέλη, τον Ακινάτη και τον Κότοκου, έως τον Μάρξ τον Μπωντλαίρ, τον Ουόρχολ και τον Τολστόι. Επτά εξέχουσες προσωπικότητες οι οποίες έζησαν σε διαφορετικές εποχές, παραθέτουν την άποψή τους σχετικά με το πως το χρήμα επηρεάζει  θετικά ή αρνητικά τον άνθρωπο και τη κοινωνία γενικότερα, επιχειρηματολογώντας με βατά παραδείγματα, προσωπικές τους εμπειρίες και σκέψεις, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Το βιβλίο αποτελείται από μια κατατοπιστικότατη εισαγωγή του Γιώργου Μπλάνα, έξι κεφάλαια και ένα επίμετρο που είναι τα εξής:

Θωμάς Ακινάτης – Περί του αμαρτήματος της τοκογλυφίας

Αριστοτέλης – [Περί γενναιοδωρίας]

Σούσουι Κότοκου – Καταργήστε το χρήμα!

Κάρλ Μάρξ – [Η δύναμη του χρήματος]

Άντι Ουόρχολ – Οικονομικά

Επίμετρο: Σάρλ Μπωντλαίρ – [Ο κόσμος θα τελειώσει]

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο όσο και επίκαιρο, το οποίο ενδείκνυται σε -εξοικειωμένους και μη- με το θέμα αναγνώστες, αλλά και σε αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν τις απόψεις σπουδαίων προσώπων, κάνοντας τις αντιστοιχίες και βρίσκοντας αναλογίες με την σημερινή εποχή.

«Μια φορά έδωσα ένα εκατοδόλαρο σε ένα ταξιτζή. Το πέρασα για δολάριο μές στο σκοτάδι. Το κόμιστρο ήταν εξήντα σεντς (πριν την τελευταία φορά που αυξήθηκαν οι χρεώσεις) και του είπα να το κρατήσει. Και αυτό το περιστατικό πάντοτε με μελαγχολούσε».

(Άντι Ουόρχολ) σελ 80

Εκδόσεις Κοβάλτιο

Εισαγωγή Γιώργος Μπλάνας

Μετάφραση Ζ.Δ.Αινάλης, Γιώργος Μπλάνας, Λαμπριάνα Οικονόμου, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Σελίδες - 122

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s