Διάσημα βιβλία που κινδύνεψαν να μην εκδοθούν ποτέ

Το να γράψεις και τελικά να εκδώσεις ένα βιβλίο δεν είναι και τόσο εύκολο όσο φαντάζονται κάποιοι. Θέλει προσπάθεια, υπομονή και να μην απελπίζεσαι. Ακόμη και μεγάλοι συγγραφείς, ευρέως αναγνωρισμένοι, έχουν γνωρίσει την απόρριψη και έχουν βρεθεί σε θέση να θέλουν να τα παρατήσουν, με αποτέλεσμα γνωστά και κλασικά πλέον έργα της Λογοτεχνίας να μην δημοσιεύονταν κατά πάσα πιθανότητα ποτέ!

Πέντε από αυτά τα βιβλία θα δούμε παρακάτω…

1. Κάρυ (Carrie), Stephen King

Η Κάρυ είναι το πρώτο βιβλίο του King και παραλίγο να μην εκδοθεί ποτέ!
Το 1973 ο King ζούσε σε ένα τροχόσπιτο μαζί με τη σύζυγο του Tabitha και την τρίχρονη κόρη τους, λόγω οικονομικών δυσχερειών. Ο King ξεκίνησε να γράφει την ιστορία της Κάρυ Γουάιτ με σκοπό να την πουλήσει σε κάποιο περιοδικό έναντι κάποιου ποσού, αλλά πριν καν φτάσει στη μέση τα παράτησε και πέταξε το χειρόγραφο στα σκουπίδια. Ο ίδιος πίστευε πως δεν θα ενδιέφερε κανέναν και πως δεν μπορούσε να ξοδέψει έναν μήνα γράφοντας κάτι τόσο ανούσιο.
Την επόμενη μέρα η γυναίκα του μάζεψε το χειρόγραφο και του το επέστρεψε, προτρέποντάς τον να το συνεχίσει.
Η Κάρυ εκδόθηκε στις 5 Απριλίου του 1974 και πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας της.


2. Λολίτα (Lolita), Vladimir Nabokov

Η Λολίτα εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1955 και τρία χρόνια αργότερα στην Αμερική, χωρίς φυσικά να λείπουν οι αντιδράσεις.
Θεωρείται από τα κορυφαία βιβλία του 20ου αιώνα, που αγαπήθηκε και ταυτόχρονα μισήθηκε, απαγορεύτηκε και συκοφαντήθηκε. Και παρ’ όλα αυτά διαβάζεται κι εκτιμάται μέχρι και σήμερα. Ακόμα κι ο Nabokov έχει παραδεχτεί ότι η Λολίτα ήταν ένα “δύσκολο βιβλίο”. Ο ίδιος μάλιστα, κάποια στιγμή, έβαλε φωτιά στην αυλή του σπιτιού του θέλοντας να κάψει το τότε μισοτελειωμένο χειρόγραφο. Και θα το είχε κάνει αν δεν του το είχε αρπάξει από τα χέρια, την τελευταία στιγμή, η γυναίκα του, Vera.


3. Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ (The Diary of a Young Girl),  Anne Frank

Η Anne Frank έγραψε το ημερολόγιο της το διάστημα που έμενε κρυμμένη, από τους Γερμανούς, μαζί με την οικογένεια της, στο καταφύγιο τους στο Πρισενγκρατς. Το 1944 η οικογένεια συλλαμβάνεται και οδηγείται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το ημερολόγιο όμως μένει πίσω και το βρίσκει μια γειτόνισσα και φίλη της οικογένειας. Η Miep Gies φύλαξε το ημερολόγιο μέχρις ότου το επέστρεψε στον πατέρα της Anne, Otto Frank, τον μοναδικό επιζών της οικογένειας. Χάρις την Giep και τον Otto Frank το ημερολόγιο εκδόθηκε το 1947 και εκ τότε έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και έχει κάνει εκατομμύρια πωλήσεις.


4. Συνασπισμός ηλιθίων (A Confederacy of Dunces), John Kennedy Toole

Ο Toole ολοκλήρωσε το βιβλίο του με τίτλο Συνασπισμός ηλιθίων το 1964 και επί πέντε περίπου χρόνια προσπαθούσε να βρει εκδότη, χωρίς αποτέλεσμα καθώς όλοι το έβρισκαν πολύ προχωρημένο για το κοινό τους. Ο συγγραφέας πήρε πολύ άσχημα τις πολλαπλές απορρίψεις, έπεσε σε κατάθλιψη και το 1969, σε ηλικία μόλις 32 ετών, αυτοκτόνησε.
Δύο χρόνια μετά, η μητέρα του, Thelma, βρήκε το χειρόγραφο στο γραφείο του γιου της και συνέχισε την προσπάθεια.
Το βιβλίο εκδόθηκε τελικά το 1980, έντεκα χρόνια μετά το θάνατο του Tool. Μέσα σε λίγους μήνες πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και το 1981 κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ. Σήμερα θεωρείται κλασσικό.


5. Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (To Kill a Mockingbird), Harper Lee

Το κλασσικό πλέον βιβλίο της Αμερικανικής Λογοτεχνίας, Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, εκδόθηκε το 1960.
Τώρα μπορεί να μας φαίνεται αδιανόητο αλλά τότε η πιθανότητα να μην δημοσιευτεί δεν ήταν μικρή. Η συγγραφέας ήταν αρκετά απογοητευμένη από τη συγγραφή του βιβλίο, ώστε σε κάποια φάση πέταξε όλο το χειρόγραφο έξω από το παράθυρο σε ένα σωρό από χιόνι! Και να δεν ήταν ο ατζέντης της, η Harper Lee μπορεί να μην το είχε τελειώσει ποτέ!
Το Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1961 και έχει μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες.

 


Πηγές:

https://www.goodreads.com/blog/show/1160-5-famous-books-saved-from-the-dumpster

http://mentalfloss.com/article/53235/how-stephen-kings-wife-saved-carrie-and-launched-his-career

http://menshouse.gr/vivlio/5662/apistefti-istoria-piso-apo-tin-carrie-tou-stiven-kingk-proorizotan-gia-playboy

http://www.lifo.gr/articles/san_simera/106247

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF_%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%86%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CF%82_%CE%A6%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BA

http://navi-patra.blogspot.com/2011/01/blog-post_04.html

 

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s