Τα 11 πιο “διαβαστερά” Παγκόσμια Ρεκόρ

Παγκόσμια Ρεκόρ. Οι άνθρωποι είναι ικανοί να κάνουν μερικά πολύ τρελά πράγματα ή και τίποτα για να κατακτήσουν ένα παγκόσμιο ρεκόρ, από τον πιο ψηλό άνθρωπο μέχρι τη γυναίκα με τα μακρύτερα νύχια ή το μεγαλύτερο πλήθος ανθρώπων που κάνει χούλα-χουπ.
Εδώ πιο κάτω λοιπόν θα δούμε 11 παγκόσμια ρεκόρ, κάποια πιο περίεργα από άλλα, που έχουν να κάνουν με τα βιβλία και το διάβασμα!

1. Το ντόμινο με τα περισσότερα βιβλία

Στις 14 Οκτωβρίου 2015 στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης η Sinners Domino Entertainment έστησε τον μεγαλύτερο αριθμό βιβλίων σε ντόμινο και στη συνέχεια τα ανέτρεψαν με απόλυτη επιτυχία! Χρειάστηκαν 12 άνθρωποι, 11 ώρες και 10.200 αντίτυπα του βιβλίου Guinness World Records.

2. Ο νεότερος συγγραφέας που έκδωσε βιβλίο

Ο νεότερος συγγραφέας που κατάφερε να εκδώσει βιβλίο είναι ένα κοριτσάκι από τις ΗΠΑ. Η Dorothy Straight σε ηλικία 4 ετών(!) έγραψε το βιβλίο How the world began το 1962. Το βιβλίο εκδόθηκε τον Αύγουστο του 1964.
(Εγώ σε αυτήν την ηλικία ούτε το όνομα μου δεν ήξερα να γράφω!)

3. Το βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις μέσα σε μια ημέρα

Το βιβλίο αυτό δεν είναι άλλο από το Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου της J. K. Rowling. Το βιβλίο εκδόθηκε το 2007 και μέσα στις πρώτες 24 ώρες πωλήθηκαν 8,3 εκατομμύρια αντίτυπα, δηλαδή 345.833 βιβλία ανα ώρα, που σημαίνει 96 περίπου βιβλία ανα δευτερόλεπτο!! Είναι σχεδόν τρομαχτικό!!

4. Ο πιο παραγωγικός συγγραφέας παιδικών βιβλίων τρόμου

Τον τίτλο κατέχει ο Robert Lawrence Stine ο οποίος έχει γράψει πάνω από 300 παιδικά βιβλία τρόμου, συμπεριλαμβανομένου των σειρών “Ανατριχίλες” και “Οδός Τρόμου”.

5. Το μεγαλύτερο βιβλίο

Το μεγαλύτερο βιβλίο σε όλο τον κόσμο είναι το This is the Prophet Mohamed. Έχει διαστάσεις 5m x 8,06m και ζυγίζει 1,5 τόνο! Άντε να το βάλεις σε βιβλιοθήκη αυτό τώρα!

6. Μεγαλύτερο πλήθος γονέων που διαβάζουν ταυτόχρονα στα παιδιά τους

Στις 15 Οκτωβρίου 2015 πλήθος κόσμου μαζεύτηκε έξω από τα McDonald’s της Shenyang της Κίνας με σκοπό την ταυτόχρονη ανάγνωση. Συμμετείχαν 2.479 γονείς-αφηγητές, 1.376 παιδιά-ακροατές και 273 επιτηρητές που επέβλεπαν τη διαδικασία.

7. Η μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων-μινιατούρα

Άλλοι συλλέγουν γραμματόσημα, άλλοι παλιά νομίσματα και άλλοι αυτοκίνητα-αντίκες. Ο Sathar Adhoor από την Ινδία λοιπόν συλλέγει βιβλία-μινιατούρες! Και μάλιστα διατηρεί την μεγαλύτερη συλλογή η οποία, το 2016 που έγινε η επίσημη καταγραφή, περιλαμβάνει 3.137 βιβλία! Φαντάζομαι τώρα θα έχουν αυξηθεί σε αριθμό.

8. Το μακροσκελέστερο Audiobook

Το μακροσκελέστερο Audiobook είναι μια συλλογή ομιλιών του Takaaki Yoshimoto. Η συλλογή περιλαμβάνει 50 ομιλίες και διαρκεί μόνο 115 ώρες και 43 λεπτά!

9. Το πιο μεταφρασμένο βιβλίο

Το πιο μεταφρασμένο βιβλίο -μη θρησκευτικού περιεχομένου- είναι ο Πινόκιο του Carlo Collodi. Το γνωστό και αγαπημένο (και λίγο τρομακτικό αν με ρωτάτε) παραμύθι έχει μεταφραστεί σε 260 γλώσσες!
Το πιο μεταφρασμένο βιβλίο θρησκευτικού περιεχομένου δεν είναι άλλο από τη Βίβλο (Παλαιά και Καινή Διαθήκη) η οποία έχει μεταφραστεί σε 531 γλώσσες!

10. Ο πιο μεταφρασμένος συγγραφέας

Τον τίτλο του πιο μεταφρασμένου συγγραφέα κατέχει η Αγκάθα Κρίστι! Η “μητέρα” του Ηρακλή Πουαρό και της Μις Μαρπλ κατέχει τον αξεπέραστο αριθμό των 7.233 μεταφράσεων σε 103 γλώσσες!

11. Ο μεγαλύτερος μαραθώνιος ανάγνωσης

Θα κλείσουμε με το συγκεκριμένο ρεκόρ μιας και σημειώθηκε μόλις πριν κανα δυο περίπου μήνες. Ο Νιγηριανός Olawunmi Bayode επί 120 ώρες διάβαζε συνεχόμενα στη Βιβλιοθήκη του Lagos. Ξεκίνησε να διαβάζει στις 26 Φεβρουαρίου 2018 και 5 μέρες και 17 βιβλία αργότερα είχε σπάσει το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ (113 ώρες και 15 λεπτά). Μπράβο του και θα του ευχηθώ (νοερά) και εις ανώτερα!

 


Πηγές:

https://bookriot.com/2017/08/28/bookish-world-records/

https://ebookfriendly.com/guinness-world-records-books-reading-infographic/

http://www.guinnessworldrecords.com/news/2017/3/world-book-day-top-10-reading-related-world-records-464235

https://www.daytranslations.com/blog/2015/06/the-5-most-translated-literary-texts-in-the-world-6375/

https://brittlepaper.com/2018/03/17-books-113-hours-olawunmi-bayode-wins-guinness-record-longest-marathon-reading-aloud/

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s