Αυτές οι βιβλιοφιλικές προτάσεις θα έπρεπε να γίνουν νόμοι

Νομίζω πώς ο τίτλος τα λέει όλα, δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω: πράγματα που έχουν να κάνουν με βιβλία και με εκνευρίζουν, με ενοχλούν, δεν μου κάθονται καλά και τέλος πάντων θα ήθελα να είναι αλλιώς (ελπίζω όχι μόνο εγώ) σε σημείο που δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα αν θεσπίζονταν νόμοι περί αυτών!

1.  Μέγεθος

Το συνηθισμένο μέγεθος που έχουν τα βιβλία είναι 14×20.5 cm συν πλην κάποια χιλιοστά. Χιλιοστά!! Όχι ολόκληρα εκατοστά!!! Δεν λέω κάποια βιβλία με μικρότερο μέγεθος τα λες και χαριτωμένα. Αλλά βρε παιδί μου δεν ταιριάζουν στη βιβλιοθήκη! Εκείνα δε που είναι μεγαλύτερα δεν χωράνε πουθενά, προεξέχουν από παντού! Θέλω όλα μου τα βιβλία να είναι στο ίδιο ύψος, στην ίδια ευθεία! Μαζευτείτε λίγο εσείς εκεί από τους εκδοτικούς και αποφασίστε λίγο για ένα κοινό μέγεθος!

 


2. Υποσημειώσεις

Φίλε εκδότη θες να βάλεις υποσημειώσεις στο βιβλίο. Και πολύ καλά κάνεις! Κι εμένα μου αρέσουν! Πέραν της έξτρα ενημέρωσης δείχνει ότι κάποιος έκατσε κι έψαξε κι ενδιαφέρθηκε για ένα καλό αποτέλεσμα. Μην πας και τις βάζεις όμως στο τέλος του βιβλίου! Κουράζει και βαριέσαι να γυρνάς κάθε τρις και λίγο πίσω! Συν το ότι σου κόβει τη φόρα της ανάγνωσης! Ενώ αν η κάθε υποσημείωση ήταν στη σελίδα της, της ρίχνεις μια ματιά (ή και παραπάνω) αν θέλεις και συνεχίζεις το διάβασμά σου χωρίς να χάνεις τον ειρμό σου!


3. Τίτλοι στις ράχες

Πας σε ένα βιβλιοπωλείο, σε μια βιβλιοθήκη και θες να χαζέψεις τους τίτλους ψάχνοντας κάτι ενδιαφέρον. Θα φύγεις πιασμένος και στραβολαιμιασμένος! Οι μισοί τίτλοι είναι δεξιά, οι άλλοι μισοί αριστερά και υπάρχουν και κάποιοι οριζόντιοι! Για να διαβάσεις τους τίτλους στις ράχες θα πρέπει να γυρνάς το κεφάλι μια από τη μία μεριά και μια από την άλλη! Τηλεφωνηθείτε λίγο, μαζευτείτε, κάντε μια συνέλευση όλοι οι εκδότες μαζί και αποφασίστε επιτέλους από ποια μεριά της ράχης θα μπαίνουν οι τίτλοι! Θα σωθεί κόσμος και θα αυξηθεί και η απόλαυση του χαζέματος!


4. Μεταφρασμένοι τίτλοι

Εσύ που είσαι υπεύθυνος για τον τίτλο ενός μεταφρασμένου βιβλίου σε παρακαλώ πολύ μην βγάζεις τίτλους από το κεφάλι σου! Πάρε τον τίτλο του πρωτότυπου και μετέφρασε τον! Και οκ καταλαβαίνω ότι κάποιες φορές ίσως ο τίτλος να μην μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς ή να μην ακούγεται ωραία στην γλώσσα μας. Δεν πειράζει, σκέψου έναν τίτλο που να θέλει να πει το ΙΔΙΟ πράγμα με τον αρχικό και όχι να του αλλάζεις το νόημα, τα φώτα και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο!


5. Αλλαγή του στυλ του εξωφύλλου στις σειρές βιβλίων

DSC01064Πονεμένη ιστορία το συγκεκριμένο! Έχεις μια σειρά π.χ. 7 βιβλίων. Τα 5 πρώτα βιβλία βγαίνουν με το ίδιο στυλ εξωφύλλου, οι ράχες τους παρόμοιες και ταιριαστές μεταξύ τους, ολοφάνερα βιβλία από την ίδια σειρά! Και μετά ο εκδοτικός αποφασίζει να ανανεωθεί. Και αλλάζει τα εξώφυλλα. Και τα 2 επόμενα δεν ταιριάζουν με τα 5 προηγούμενα!!! Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτώ δωρεάν αντικατάσταση όλης της σειράς!


6. Περιεχόμενα

Αγαπητέ φίλε συγγραφέα που σε αγαπάμε τόσο πολύ και που χωρίς εσένα δεν θα υπήρχαν τα αγαπημένα μας βιβλία, θες να χωρίσεις το βιβλίο σου σε μέρη, σε κεφάλαια, σε υποκεφάλαια και τα λοιπά. Μπράβο!! Βάλε περιεχόμενα όμως! Στην αρχή, στο τέλος, δεν με νοιάζει αρκεί να υπάρχουν! Δεν ξέρω αν το παθαίνω μόνο εγώ, αλλά θέλω να ξέρω πόσες σελίδες μου έμειναν για να τελειώσω το κάθε μέρος. Αν π.χ. ο Jo Nesbo είχε σκεφτεί να βάλει περιεχόμενα στο Χιονάνθρωπο του, εγώ δεν θα είχα σποϊλεριάσει τον εαυτό μου καθώς έψαχνα να δω πού αρχίζει και πού τελειώνει το κάθε μέρος, βλέποντας κατά λάθος το μόνο όνομα που δεν έπρεπε να δω! Συμπέρασμα: τα περιεχόμενα σώζουν!


7. Χάρτες

Οι χάρτες είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο θα έλεγα πιο πολύ σε βιβλία φαντασίας αλλά μάλλον αυτό δεν είναι τελείως αλήθεια. Στις ιστορίες που διαδραματίζονται σε φανταστικούς κόσμους θεωρώ τον χάρτη απαραίτητο ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να εξοικειωθεί με τον εκάστοτε κόσμο. Αλλά πάλι αν ο συγγραφέας αποφάσισε να βάλει τους χαρακτήρες του να περιφέρονται σε ένα κουτσοχώρι της βόρειας Σουηδίας έχουμε πρόβλημα!(όχι ότι αν τους έβαζε στο κέντρο της Στοκχόλμης δεν θα είχαμε αλλά λέμε τώρα) Και σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν ο χάρτης είναι αναγκαίος! Γι’ αυτό αγαπητέ συγγραφέα αν το βιβλίο σου έχει πληθώρα φανταστικών εκτάσεων, άγνωστων τοποθεσιών, δρόμων, βουνών, λιμνών και δεν συμμαζεύεται, βάλε χάρτη! Θα εκτιμηθεί!


Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στα ωραία βιβλία με χάλια εξώφυλλα, στα όχι και τόσο ωραία βιβλία με υπέροχα παραπλανητικά εξώφυλλα και στις μη αντιπροσωπευτικές περιλήψεις στα οπισθόφυλλα. Αλλά αυτό φαντάζομαι είναι θέμα προσωπικού γούστου και γι’ αυτό άλλωστε θα μείνω μόνο στην αναφορά…

13 comments

 1. Κι αλήθειες λες!!! Δεν ξέρω για τον ύψος και το πλάτος -δηλαδή δεν απαιτώ να είναι όλα ίδια-Μερικά βιβλία πρέπει να είναι μεγαλύτερων διαστάσεων αν πχ έχουν εικόνες, χάρτες, ζωγραφικούς πίνακες κ.λ.π. Καλό και ευάρεστο για μένα, όμως, είναι να μπορούν να διαβαστούν στο χέρι και όχι πάνω σε τραπέζι πχ. Αυτό είναι το κριτήριό μου.Αυτό που λες με τους χάρτες ή έστω τους προσδιορισμούς με γραφικά, άκρως απαραίτητο και όπως το λες είναι.Ακόμη, θυμάμαι πόσο είχα ευχαριστηθεί κανα δυο βιβλία που είχαν τέτοιους. Το ένα στην φανταστική λογοτεχνία και το άλλο σε ιστοριογραφία.Όσο για τους τίτλους στα εξώφυλλα..πονεμένη ιστορία. Όντως στραβολαιμιάζω και τα βάζω πλάγια όπου μπορώ στην βιβλιοθήκη κι ανάποδα όπου χρειαστεί για να μπορώ να δω αμέσως που είναι..Κι αυτό με τις υποσημειώσεις στο τέλος..Ζαλάδα!!! Είναι προφανής έλλειψη μη σεβασμού του αναγνώστη του, έτσι το βλέπω, αλλιώτικα θα τις έβαζαν στο τέλος της κάθε σελίδας που θα χρειαζόταν.Τώρα για την διαίρεση σε περιεχόμενα και μάλιστα επιμελώς προσδιορισμένα και σε σελίδες..χιχι Είναι, για μένα, προαπαιτούμενο σε επιστημονικού περιεχομένου, ας πούμε, βιβλία, παρά στην λογοτεχνία. Έχω φτάσει, δηλαδή, σε σημείο να επιλέξω βιβλίο άλλου συγγραφέα, άλλου εκδοτικού οίκου γιαυτόν τον λόγο. Όσο για την τυπογραφία, τα εξώφυλλα κλπ, αν ξέρεις τι ψάχνεις, ουδέν πρόβλημα..Αν, όμως, μεταξύ δυο ίδιων το ένα πάσχει σε αυτά, απλά επιλέγω το άλλο, να το φχαριστηθώ και στην ποιότητα του χαρτιού και της γραμματοσειράς.(να βλέπω άνετα τα γράμματα δηλαδή, να μην χρειάζομαι μεγεθυντικό φακό ας πούμε.Για το εξώφυλλο δεν με πολυνοιάζει ή δεν με νοιάζει και καθόλου..Και όσα λες για την απόδοση του τίτλου..εκεί και αν συμφωνώ μαζί σου απόλυτα!! Καλή Κυριακή να έχουμε!!

  Liked by 2 people

  • Λοιπόοον, αυτό που λες να μπορείς να κρατάς άνετα το βιβλίο στα χέρια είναι πολύ σωστο! είναι πολύ κουραστικό όταν το βιβλίο είναι βαρύ!
   Για χάρτες και τίτλους πολύ χαίρομαι που συμφωνούμε!
   Τώρα για τις υποσημειώσεις εγώ συμφωνώ με αυτό που λες, αλλά ξέρω για έναν εκδοτικό ότι το κάνει γιατί λέει οι υποσημειώσεις στο τέλος της σελίδας εξαναγκάζουν τον αναγνώστη να τις διαβάσει ενώ αν είναι στο τέλος του βιβλίου μπορεί αν θέλει να τις αγνοήσει…..τώρα εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς το σκέφτηκαν αυτό…….τι να πω δεν ξέρω……
   Για τα περιεχόμενα κι εγώ πιστεύω ότι τα επιστημονικού περιεχομένου βιβλία ΠΡΕΠΕΙ να έχουν περιεχόμενα γιατί τα διαβάζεις πρώτα για την ενημέρωση!Στα λογοτεχνικά πάλι αν είναι χωρισμένα μόνο σε κεφάλαια δεν με πειράζει αν δεν έχει….αλλά αν είναι και σε μέρη τότε τα θέλω! τα χρειάζομαι! δεν μπορώ! αν δεν υπάρχουν περιεχόμενα πάω και βρίσκω το κάθε μέρος και βάζω χαρτάκια για να μην τα χάσω!
   Τώρα για την τυπογραφία και τα εξώφυλλα….ας πούμε ποιότητα χαρτιού, γραμματοσειρές και τέτοια….ντάξει δεν τα πολυπροσέχω είναι η αλήθεια…..αλλά τα εξώφυλλα τα θέλω ωραία! ή μάλλον καλύτερα τα θέλω να ταιριάζουν με το περιεχόμενο του βιβλίου! δεν μου αρέσει π.χ. να είναι ένα αστυνομικό με εξώφυλλο λες και είναι αισθηματικό για παράδειγμα! κι ας είναι ωραίο το εξώφυλλο αν δεν ταιριάζει εμένα δεν μου αρέσει! δεν μου κάθεται καλά!

   Καλό Σαββατοκύριακο (όσο έμεινε δηλαδή) και σε εσένα! 😀

   Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s