Συζήτηση με τον αγαπημένο μας συγγραφέα βιβλίων τρόμου Γιώργο Γιώτσα

Ο αγαπημένος συγγραφέας βιβλίων τρόμου Γιώργος Γιώτσας, επέστρεψε δυναμικά το 2017 με τη δεύτερη προσωπική του συλλογή, με βραβευμένα και καινούρια διηγήματα φαντασίας και τρόμου “Κάτω από το κρεβάτι“. Η συλλογή η οποία κυκλοφόρησε απο τις Εκδόσεις Λυκόφως, βρίσκεται στο top 10 των καλύτερων ελληνικών διηγημάτων των βραβείων Public, από την ψηφοφορία του κοινού. Ο συγγραφέας μας μιλάει για αυτή του την επιτυχία και φυσικά για άλλα πολλά συγγραφικά και μη, θέματα.

Απολαύστε!

Πώς νιώθει ένας συγγραφέας που με τις ψήφους του αναγνωστικού κοινού μπαίνει στη δεκάδα των καλύτερων βιβλίων της χρονιάς στον διαγωνισμό των Public, ενώ υπηρετεί ένα δύσκολο λογοτεχνικό είδος όπως ο τρόμος;

Χαρά και υπερηφάνεια για να μιλήσουμε ειλικρινά. Ειδικά για διαγωνισμούς όπως το Public Book Awards, όπου ψηφίζουν χιλιάδες αναγνώστες και όπου έχουμε την τιμή το “Κάτω από το Κρεβάτι” (εκδ. Λυκόφως) να είναι το μοναδικό βιβλίο φαντασίας και τρόμου μέσα στα 10 καλύτερα πανελληνίως. Έχω καταλάβει  ότι όλα είναι δυνατά αν είσαι πιστός στην Μούσα και αγαπάς το είδος που υπηρετείς.

Θέλω όμως να υπογραμμίσω -και αυτό το γράφω με όλη μου την καρδιά-  ότι η αγάπη του κόσμου και των αναγνωστών δεν συγκρίνεται επ ουδενί με κανένα βραβείο διαγωνισμού. Δε συγκρίνεται με καμία βράβευση ποτέ και πουθενά. Αυτή η αγάπη είναι το μεγαλύτερο βραβείο, και είμαι ευτυχισμένος και ευγνώμων για αυτό.

Πώς μπορεί να διαχειριστεί ο Γιώργος Γιώτσας, ένας νέος ηλικιακά συγγραφέας, αυτήν την επιτυχία; Ήσασταν προετοιμασμένος;

Η χρυσή λέξη είναι: “Νοοτροπία”.

Βλέπω νέους συγγραφείς που τους αποθεώνουν για τα 2-3 καλά βιβλία που έχουν βγάλει και αντί να φουσκώνουν τα πανιά τους, φουσκώνουν τα μυαλά τους. Πάνω από όλα ένας συγγραφέας πρέπει να κοιτάει την νοοτροπία του. Ξέρω, το τραγούδι των σειρήνων είναι γλυκό, αλλά είναι γλυκό μέχρι να τσακιστείς στα βράχια. Οι συγγραφείς που δυστυχώς “τυφλώνονται” από όλο αυτό το θόρυβο και την προσοχή, νομίζουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου. Ευτυχώς που δεν είμαι το κέντρο του κόσμου. Και ευτυχώς που ξέρω ότι δεν είμαι το κέντρο του κόσμου. Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά και είμαι αποφασισμένος να τον πάω μέχρι τέλους.

Ήμουν προετοιμασμένος -γιατί μη ξεχνάτε ότι δεν είμαι μόνος μου σε αυτό το ταξίδι στο χώρο του βιβλίου. Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με έναν εκδοτικό όπως οι εκδόσεις Λυκόφως και έναν εξαιρετικό άνθρωπο και εκδότη τον Αβέρκιο Λουδάρο, ο οποίος με είχε προετοιμάσει και όλα τα βήματα προς τα μπροστά τα κάνουμε με κοινή προσπάθεια. Επίσης όλη η ομάδα του εκδοτικού το υποστηρίζει, από τον Βασίλη Υψηλό που φιλοτέχνησε το εξαιρετικό εξώφυλλο μέχρι τον κάθε συνάδελφο που θα πει μια γνώμη, συμβουλή, αδερφική κουβέντα. Προχωράμε όλοι μαζί μπροστά. Η αγάπη των φίλων και των αναγνωστών είναι ακρογωνιαίος λίθος σε αυτό. Επίσης, έχω πάρει κάποιες αρχές από τους γονείς μου που έχουν μπολιάσει το χαρακτήρα μου και αυτές οι αρχές, αυτό το ήθος που λένε πολλοί αναγνώστες και φίλοι και με τιμάει ειλικρινά, είναι που με βοηθάνε να είμαι προετοιμασμένος και για τις επιτυχίες και για τις δυσκολίες. Αυτό είναι το βασικό. Τι σας έλεγα λοιπόν νωρίτερα; Nοοτροπία.

Έχετε αγωνία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νικητή ή είστε ικανοποιημένος από την είσοδό σας στη δεκάδα;

Η είσοδος του “Κάτω από το Κρεβάτι” (εκδ. Λυκόφως) στα δέκα καλύτερα βιβλία πανελληνίως σε έναν διαγωνισμό όπως το Public Book Awards (με χιλιάδες βιβλία υποψήφια και δεκάδες χιλιάδες ψήφων σε όλη την Ελλάδα) είναι μια υπέρβαση κατά κάποιον τρόπο. Μη ξεχνάμε ότι όπως αναφέρατε πολύ έυστοχα πιο πάνω, το είδος του τρόμου δεν είναι και το πιο διαδεδομένο στην Ελλάδα, με πιστούς σίγουρα αλλά πολύ λιγότερους αναγνώστες από τα mainstream είδη βιβλίων. Οπότε με την είσοδος μετά από τη ψηφοφορία στον τελικό με το “Κάτω από το Κρεβάτι”, μιλάμε για μια μεγάλη επιτυχία· η οποία φυσικά ικανοποίησε, προσωπικά με ενθουσίασε και μου έδωσε δύναμη για τη συνέχεια. Δεν νιώθω κανένα άγχος γιατί μας περιμένουν πολλά ταξίδια ακόμη και είμαι ευγνώμων που μπορώ να τα μοιράζομαι μαζί με τους αναγνώστες. Είμαστε στον τελικό των βραβείων Public, ζούμε τις στιγμές και να ξέρετε ότι κοιτάμε πάντα μπροστά!

Όλα αυτά σας γεμίζουν άγχος για τη συνέχεια της συγγραφικής σας πορείας;

Με γεμίζουν ενθουσιασμό, ελπίδα και δυναμώνουν τη φωτιά που καίει μέσα μου από αγάπη για αυτό που κάνω. Όπως έγραψε εύστοχα ο καλός συνάδελφος Κωνσταντίνος Κέλλης “Ο Γιώργος Γιώτσας έχει μια απύθμενη αγάπη για το είδος” και αυτή η αγάπη είναι που με οδηγεί. Ήδη η συγγραφική συνέχεια είναι σε εξέλιξη καθώς γράφουμε μαζί με την διακεκριμένη όσο και αγαπημένη συγγραφέα Αγνή Σιούλα μια συλλογή διηγημάτων με θεματική τους βρικόλακες, τις ελληνικές παραδόσεις όπως και την μοντέρνα εποχή, κάτι για το οποίο είμαι ενθουσιασμένος και πιστεύω σας ετοιμάζουμε κάτι πολύ καλό. Προχωραμέ με αγάπη και σεβασμό στην Μούσα και το όποιο άγχος είναι δημιουργικό και το σβήνει αυτή η αγάπη για το είδος που υπηρετούμε.

Παρατηρούμε ότι στα διηγήματά σας, όπως και στο μυθιστόρημά σας «Εκ νεκρών», οι ιστορίες σας έχουν κοινωνικές προεκτάσεις, ότι περιγράφουν στιγμιότυπα από τη σύγχρονη κοινωνία. Το έχετε επιλέξει συνειδητά για να εκφραστείτε ή σας οδηγεί η Μούσα;

Όπως είχε πει και ο συγγραφέας Ρίτσαρντ Φλάναγκαν:

“Τα μυθιστορήματα δεν είναι καθρέπτες της ζωής, τα μυθιστορήματα δεν μας εξηγούν τη ζωή, ούτε συνιστούν οδηγίες για τη ζωή. Τα μυθιστορήματα είτε είναι η ίδια η ζωή, είτε δεν είναι τίποτα”

Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, γιατί γράφεις (για) την ίδια τη ζωή, οπότε ο αναγνώστης θα λάβει αυτό που θα αφουγκραστεί. Και οι κοινωνικές προεκτάσεις είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας.

Επίσης κάτι πολύ σημαντικό που θέλω να μοιραστώ μαζι σας: Οι κοινωνικές προεκτάσεις προέρχονται από το φόβο. Και ο φόβος ήταν ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας – είναι ένα πολύ έντονο συναίσθημα. Aρχέγονο, βαθιά ριζωμένο σε κάθε άνθρωπο.

Η ίδια η ζωή με οδηγεί να γράφω για  καθημερινά φαινόμενα λόγω των όσων ζούμε σε κάθε βαθμίδα της ζωής και της κοινωνίας μας. Από την πρόσφατη κρίση, μέχρι τις κάθε είδους διακρίσεις και τις κάθε είδους κοινωνικές επινοήσεις που μας έχουν επιβάλει, όλα αυτά τρέφουν έναφόβο και ένα άγχος που διατηρείται εντέχνως από τα μίντια.

Ο φόβος λοιπόν, είναι κάτι που έχουμε μέσα μας και δεν είναι σε κάθε περίπτωση κακό. Οι ταινίες και τα βιβλία τρόμου μας συναρπάζουν γιατί ο φόβος εξιτάρει.

Γιατί πρέπει κάποιος αναγνώστης να διαβάσει τα διηγήματα που περιλαμβάνονται στη συλλογή «Κάτω από το κρεβάτι»;

Γιατί όχι; (γέλια)

Θα σας πω και κάτι ακόμη: Το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να μιλάει για φαντασία και τρόμο αλλά το βασικό συστατικό που χωρίς αυτό δε θα γραφόταν ήταν η αγάπη. Αγάπη εν μέσω μεγάλων δυσκολιών. Επίσης αυτές οι έντεκα ιστορίες είναι σαν μια διαδρομή με τραινάκι σε λούνα πάρκ τρόμου. Το μυαλό του αναγνώστη θα φορτιστεί, θα μπει σε διαδικασία σκέψης, θα ανακαλύψει την μαγεία. Γενικά, είναι κάτι που πιστεύω όχι μόνο για το βιβλίο μου, αλλά γενικότερα για τα βιβλία, θα πρότεινα σε κάποιον να διαβάσει ένα βιβλίο από το να κάνει οτιδήποτε άλλο στον ελεύθερο χρόνο του. Στο “Φάρενάητ 451” του μεγάλου παραμυθά Ρέυ Μπράντμπερυ, οι αρχές απαγόρευαν στον κόσμο να διαβάσει βιβλία. Δεν απαγόρευαν τις τηλεοράσεις, αλλά τα βιβλία. Κάτι σημαίνει και αυτό.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Κάτω από τον κρεβάτι»:

Με έντεκα σκοτεινές ιστορίες φαντασίας, τρόμου, αλλά και ζοφερής πραγματικότητας επιστρέφει ο Γιώργος Γιώτσας στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Πρόκειται για το τρίτο προσωπικό του βιβλίο, με τον τίτλο «Κάτω από τον κρεβάτι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Μετά τα διηγήματα «Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά» και το μυθιστόρημα «Εκ νεκρών» (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως), ο πολυβραβευμένος στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ συγγραφέας διεισδύει στη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης και με το λογοτεχνικό του ταπεραμέντο δείχνει ότι το κακό κρύβεται κάτω από το κρεβάτι ή μας κοιτάει μέσα από τον καθρέφτη.

Σχετικά με τη θεματογραφία των διηγημάτων, αντιγράφουμε από το οπισθόφυλλο:

Ένας συγγραφέας που γράφει για έναν συγγραφέα που γράφει για έναν συγγραφέα.

Μια σκοτεινή πύλη στο γυαλί ενός παλαιού καθρέφτη.

Η λαχτάρα για το αντάμωμα με τη νεκρή οικογένεια.

Μια διαβολική μάγισσα και μια ονειρική νεράιδα, στα βουνά της ελληνικής υπαίθρου.

H στιγμή που κερδίζεις μια ολόκληρη ζωή.

H στιγμή που χάνεις μια ολόκληρη ζωή.

Ένα ματωμένο δείπνο.

Δολοφονικοί φίλοι.

Οργισμένος ψυχοπομπός.

Αποτρόπαια εγκλήματα και κρατητήρια μέσα στη γη.

Ταξίδια με μαγικά μανιτάρια στις ράγες της ψυχεδέλειας.

Πρωταγωνιστές των διηγημάτων άνθρωποι που παλεύουν με υπερφυσικούς αλλά και καθημερινούς φόβους, σε μια ανθολογία βραβευμένων και καινούριων διηγημάτων για το τι μας περιμένει -χαμογελώντας- να κοιμηθούμε… Για το τι κρύβεται στα σκοτάδια…

Η έκδοση των διηγημάτων «Κάτω από το κρεβάτι» κοσμείται από artwork που φιλοτέχνησαν οι καταξιωμένοι δημιουργοί Ηarry Saxon, Κώστας Φραγκιαδάκης, Νίκος Παπαμιχαήλ και Κώστας Παντούλας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ: Κάτω από το κρεβάτι

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώργος Γιώτσας

ISBN: 9786185095512

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 14*21

ΣΕΛΙΔΕΣ: 332

ΤΙΜΗ 14 ευρώ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΚΟΦΩΣ

Εάν θέλετε και εσείς να ψηφίσετε τον αγαπημένο σας συγγραφέα ή βιβλίο μπορείτε να μπείτε εδώ

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s