Aυτοί οι συγγραφείς έβαλαν στοίχημα κι έγραψαν ένα βιβλίο

Πολλοί λόγοι υπάρχουν για να ξεκινήσει κανείς να γράφει ένα βιβλίο. Μια τρομερή έμπνευση, μια καταπληκτική ιδέα, κάποια ιστορία που ο συγγραφέας νιώθει ότι πρέπει να τη μοιραστεί. Μπορεί απλά να του αρέσει το γράψιμο ή να θέλει να εξωτερικεύει τις σκέψεις και τις απόψεις του ή ακόμα και οικονομικοί λόγοι! Το έναυσμα όμως για να γράψουν οι παρακάτω συγγραφείς τα βιβλία τους δεν ήταν τίποτα από τα παραπάνω, αλλά ένα στοίχημα!

1. Dr Seuss

Ο Dr Seuss είναι ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων όχι μόνο στην Αμερική αλλά σε όλο τον κόσμο. Και ίσως γι’ αυτό να μην ήταν και τόσο έξυπνο εκ μέρους του εκδότη Bennett Cerf να στοιχηματίσει μαζί του 50$ στο ότι είναι αδύνατο να πει κανείς μια ολοκληρωμένη ιστορία σε μορφή βιβλίου με 50 διαφορετικές λέξεις. Ο Dr Seuss προφανώς κέρδισε το στοίχημα και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Green Eggs and Ham, ένα από τα πιο γνωστά του βιβλία, και το οποίο περιέχει ακριβώς 50 διαφορετικές λέξεις! Τα χρήματα βέβαια δεν τα πήρε ποτέ μιας και 50$ ήταν ένα μεγαλούτσικο ποσό το 1960.


2. Mary Shelley

Το 1816 η Mary Shelley  πέρασε το καλοκαίρι της με τους Λόρδο Byron, John William Polidori, Claire Clement, και τον σύζυγό της Percy Bysshe Shelley στη Villa Diodati κοντά στη λίμνη Geneva (Ελβετία). Υπό τον ήχο της καταιγίδας και το φως των κεριών ένα βράδυ ο Byron πρότεινε πως όλοι οι παρευρισκόμενοι θα έπρεπε να προσπαθήσουν να γράψουν τρομαχτικές ιστορίες φαντασμάτων. Επηρεασμένη από την ατμόσφαιρα και τις συζητήσεις εκείνης της νύχτας η, Mary Shelley ξεκίνησε να γράφει και ένα χρόνο αργότερα εκδόθηκε ο Frankenstein.


3. James Fenimore Cooper

Ο James Fenimore Cooper, πιο γνωστός σήμερα για το βιβλίο του Ο Τελευταίος των Μοϊκανών, το 1820 ήταν άνεργος και εντελώς άγνωστος. Μια μέρα λοιπόν που διάβαζε ένα βιβλίο στη γυναίκα του, και επειδή δεν το έβρισκε και τόσο καλό δήλωσε πως ο ίδιος θα μπορούσε να γράψει κάτι πολύ καλύτερο! Τότε η γυναίκα του τον προκάλεσε να κάνει αυτό ακριβώς και κάπως έτσι ξεκίνησε η σταδιοδρομία του Cooper ως συγγραφέα με πρώτο βιβλίο το Precaution.

 


4. Fyodor Dostoyevsky

Πιο πολύ απειλή παρά στοίχημα ήταν αυτό που ώθησε τον Dostoyevsky να γράψει τον Παίχτη. Προκειμένου να ξεπληρώσει τα χρέη του εξαιτίας του τζόγου, ο συγγραφέας έκανε μια συμφωνία ότι θα καταφέρει να γράψει ένα μυθιστόρημα μέσα σε λίγους μήνες. Το στοίχημα έλεγε ότι αν ο Dostoyevsky δεν τελείωνε το βιβλίο στον προβλεπόμενο χρόνο θα έπρεπε να παραδώσει τα εκδοτικά δικαιώματα των βιβλίων του (τα οποία δεν ήταν και λίγα). Ο Dostoyevsky όχι μόνο έγραψε στην ώρα του τον Παίχτη αλλά έγινε και ένα από τα σημαντικότερα έργα που μιλούν για τον παθολογικό τζόγο.


5.  J.R.R Tolkien και C.S. Lewis

Ο J.R.R Tolkien και ο C.S. Lewis, συγγραφείς του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και των Χρονικών της Νάρνιας αντίστοιχα, στοιχημάτισαν να προσπαθήσουν να γράψουν ο καθένας από ένα βιβλίο σε ένα νέο είδος. Έριξαν ένα νόμισμα και αποφασίστηκε ότι ο Lewis θα δοκιμαστεί στο διαστημικό ταξίδι, ενώ ο Tolkien στο ταξίδι στο χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν ο Lewis να γράψει τη διαστημική τριλογία του Out of the Silent Planet, Perelandra, και That Hideous Strength και να κερδίσει το στοίχημα μιας και ο Tolkien δεν κατάφερε να “τερματίσει”.


6. Agatha Cristie

Και η Agatha Cristie ξεκίνησε την καριέρα της ως συγγραφέας εξαιτίας ενός στοιχήματος, αυτή τη φορά λόγω της αδερφής της, Madge. Η Madge αμφισβήτησε το ότι η αδερφή της θα μπορούσε να γράψει ένα βιβλίο μυστηρίου στο οποίο ο αναγνώστης δεν θα είναι σε θέση να εντοπίσει το δολοφόνο, παρά το ότι θα γνώριζε τα ίδια στοιχεία με τον ντεντέκτιβ. Η Agatha Cristie απάντησε στην πρόκληση γράφοντας το Κουκουβάγια σε Καπνοδόχο (The Mysterious Affair at Styles), το πρώτο βιβλίο που έκδωσε και ταυτόχρονα το πρώτο βιβλίο που εμφανίζεται ο Ηρακλής Πουαρό! Το έγραψε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατάφερε να το εκδώσει, μετά από έξι απορρίψεις, το 1920.


7. Michael Crichton

Ο Michael Crichton, συγγραφέας του Jurassic Park, έβαλε στοίχημα με έναν φίλο του ότι δεν θα μπορέσει να γράψει μια διασκεδαστική ιστορία εμπνευσμένη από το Μπέογουλφ, το αρχαιότερο έπος της αγγλοσαξονικής λογοτεχνίας. Ο Crichton τότε έγραψε τους Νεκροφάγους (The Eaters of the Dead), ένα βιβλίο για έναν μουσουλμάνο Άραβα του 10ου αιώνα που ταξιδεύει παρέα με μια ομάδα από Βίκινγκς με στόχο να φτάσουν σε έναν οικισμό και να σώσουν τους συμπατριώτες τους από τα τέρατα της ομίχλης. Και φυσικά κέρδισε το στοίχημα.

 


8. Ernest Hemingway

Και για το τέλος ένα  flash fiction.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ernest Hemingway είχε βγει για μεσημεριανό φαγητό με κάποιους συναδέλφους του. Εκεί στοιχημάτισαν από 10$ ο καθένας σε όποιον καταφέρει να γράψει μια πολύ σύντομη αλλά οδυνηρή ιστορία χρησιμοποιώντας 6 μόνο λέξεις. Ο Hemingway τότε έγραψε μια πρόταση με 6 λέξεις σε μια χαρτοπετσέτα, κέρδισε το στοίχημα και πήρε τα λεφτά. Η νικητήρια πρόταση ήταν: “For Sale: baby shoes, never worn.”

 


Πηγές:

http://www.amreading.com/2016/10/17/i-bet-you-cant-5-stories-written-on-a-dare/

https://electricliterature.com/10-books-that-were-written-on-a-bet-5e0343dd3030

https://www.silverpetticoatreview.com/2014/05/06/uncommon-wagers-simple-bets-that-lead-to-extraordinary-fiction/

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s