Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγνώμη: Όταν η γιαγιά σου, τα σπάει!

Είναι λίγα τα λεπτά που πέρασαν, από την στιγμή που τελείωσα το βιβλίο “Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγνώμη” και είμαι ακόμη αρκετά φορτισμένη. Η μόνη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι η λέξη: αριστούργημα. Ένα βιβλίο που σε κάθε σελίδα του θα σε κάνει να κλάψεις, να γελάσεις και να συγκινηθείς.

Η “σχεδόν οχτώ” χρονων Έλσα είναι ένα κορίτσι διαφορετικό από τα υπόλοιπα συνομήλικα της παιδιά. Για αυτόν ακριβώς το λόγο έχει μάθει να τρέχει. Να τρέχει από τα πάντα. Από τους συμμαθητές της στο σχολείο που δεν μπορούν να την δεχτούν για αυτό που είναι και της κάνουν bullying. Από τους γονείς της, που είναι χωρισμένοι και νιώθει ότι δεν χωράει στις νέες οικογένειες που έχουν δημιουργήσει. Από τους μεγάλους που πιστεύει ότι δεν την καταλαβαίνουν. Η μόνη της συντροφιά είναι η γιαγιά της, που είναι και αυτή διαφορετική με τον δικό της αξιολάτρευτο τρόπο. Η γιαγιά της που έζησε τη ζωή της με τον δικό της αντισυμβατικό τρόπο και που είναι η μόνη που την καταλαβαίνει.  Για την Έλσα, η γιαγιά της είναι ένας σούπερ ήρωας. Η Έλσα κάποιες φορές  κοιμάται στην μαγική ντουλάπα της γιαγιάς και κάθε βράδυ μεταφέρεται μέσα από τη φωνή της γιαγιάς  στην Μιάμας. Η Μιάμας είναι μια μαγική χώρα όπου κάθε παραμύθι και κάθε μαγικό πλάσμα ζει εκεί με τους δικούς τους κανόνες.  Είναι επίσης μια χώρα όπου πάντα το καλό νικάει όσο δυνατό και αν είναι το κακό που το κυνηγάει. Την ιστορία της Μιάμας, η γιαγιά την αφηγείται στην Έλσα, στην δική τους μυστική γλώσσα.

Η πολυκατοικία στην οποία μένουν, το “κάστρο” τους όπως συνήθιζε να το λέει η γιαγιά απαρτίζεται από διαφορετικούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν όλοι τους τις δικές τους ξεχωριστές ιστορίες και που όλοι τους συνδέονται με κάποιον τρόπο με την γιαγιά της Έλσας. Μια αλκοολική γυναίκα, δυο ηλικιωμένα ζευγάρια, ένας ταξιτζής (τον λάτρεψα), ένα αγόρι με κάποιο σύνδρομο με τη μητέρα του, ένα Τέρας και κάπου κρύμμενο μέσα σε αυτό το “κάστρο” υπάρχει κι ένας αρκουδόσκυλος.

Κάποια στιγμή, δυστυχώς η γιαγιά αρρωσταίνει. Τότε αρχίζει το κυνήγι του θυσαυρού για την μικρή Έλσα. Η γιαγιά της δίνει κάποιες επιστολές, με τις οποίες “χαιρετά και ζητάει συγνώμη”. Αυτές οι επιστολές σε συνδυασμό με τον θάνατο της γιαγιάς θα ξεκλειδώσουν αλήθειες και μυστικά. Η Έλσα θα δει ότι τα παραμύθια που σκάρωνε γι’ αυτήν η γιαγιά της επεξηγούσαν το παρελθόν της και έκρυβαν την πραγματικότητα της, ίσως γιατί ένιωθε τύψεις και ενοχές.

«Αύριο σε στέλνω σε ένα κυνήγι θησαυρού», της είπε λίγο πριν κλείσει τα μάτια της. «Και θα είναι ένα υπέροχο παραμύθι και μια μεγαλειώδης περιπέτεια. Και πρέπει να μου υποσχεθείς πως δεν θα με μισήσεις γι’ αυτό».

Η Έλσα με συντροφιά, λοιπόν  το Τέρας και τον αρκουδόσκυλο θα ξεκινήσει μια απίστευτη περιπέτεια γεμάτη με πολέμους, ναρκωτικά, τσουνάμι και έρωτες.

Το αφηγηματικό ύφος του βιβλίου είναι ευφυέστατο, καθώς ο συγγραφέας χρησιμοποιεί παιδική γλώσσα κι έτσι καταφέρνει να μας μεταφέρει στο κόσμο της Έλσας, όπως αυτή τον βλέπει . Οι διάλογοι είναι απολαυστικοί. Οι χαρακτήρες ολοκληρωμένοι, ακόμα και αυτοί που περνάνε σαν “Σκιές’ από το βιβλίο. Σε κάθε σελίδα και αράδα του βιβλίου απολαμβάνουμε το χιούμορ του συγγραφέα ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε και τον “δήθεν” πολιτισμό, την μοναξιά και τις σχέσεις των ανθρώπων. Επίσης μας μιλάει για την πίστη, την οικογένεια, τον καρκίνο αλλά και την αγνή, αληθινή αγάπη. Μα πάνω από όλα σε αυτό το βιβλίο βλέπουμε την διαφορετικότητα. Για το πόσο πολύτιμος είναι ένας άνθρωπος που είναι διαφορετικός.

Άλλωστε το έλεγε και η γιαγιά:

Μόνο οι άνθρωποι που είναι διαφορετικοί αλλάζουν τον κόσμο, κανείς φυσιολογικός δεν έχει αλλάξει ποτέ το παραμικρό».

από το απισθόφυλλο του βιβλίου

Η Έλσα είναι εφτά χρονών και δεν μοιάζει με κανένα κορίτσι της ηλικίας της. Η γιαγιά της είναι εβδομήντα εφτά χρονών και όλοι τη θεωρούν εντελώς παλαβή. Όλοι εκτός από την Έλσα, η οποία είναι σίγουρη πως η γιαγιά της είναι μια ιδιοφυΐα. Έτοιμη για όλα προκειμένου να διασκεδάσει ή να προστατεύσει την εγγονή της. Ακόμη και να διαρρήξει τον ζωολογικό κήπο, να πυροβολήσει με πέιντμπολ ή να φλερτάρει αστυνομικούς. Είναι όχι μόνο η καλύτερη, αλλά και η μοναδική φίλη της Έλσας.
Τα βράδια η Έλσα βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες που πλάθει η γιαγιά της για τα έξι φανταστικά βασίλεια, εκεί όπου κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται φυσιολογικά.
Όλα αυτά σταματούν ξαφνικά, όταν η γιαγιά πεθαίνει. Έχει αφήσει όμως πίσω της το πιο συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού για την Έλσα: ένα σωρό επιστολές, τις οποίες θα πρέπει να παραδώσει στους αποδέκτες τους, ανθρώπους με τους οποίους η γιαγιά είχε συγκρουστεί.
Έτσι ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια της Έλσας, χάρη στην οποία θα ανακαλύψει την αλήθεια που κρυβόταν πίσω από τα παραμύθια της γιαγιάς, μιας γυναίκας που πραγματικά δεν έμοιαζε με καμία άλλη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s