Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου, όταν ο έρωτας συνάντησε την αμφιβολία

Αποτέλεσμα εικόνας για call me by your name bookΔιάβασα το βιβλίο Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και πήρα κάποια μαθήματα για το πως είναι να είσαι ομοφυλόφιλος.

Καταρχάς, αυτό το βιβλίο είναι ψυχοφθόρο. Όλοι υποθέτουμε πως μπορεί να νιώθει ένα αγόρι ή ένα κορίτσι όταν ανακαλύπτει πως ελκύεται από το ίδιο φύλο. Όλοι υποθέτουμε την σύγχυση και την άρνηση. Όλοι ξέρουμε πως στο τέλος η πραγματική φύση θα οδηγήσει στην αναπόφευκτη παραδοχή της αλήθειας. Αυτό που δεν ξέρουμε όμως, είναι με τι τίμημα έρχεται αυτή η παραδοχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο άνθρωπος που υποψιάζεται ότι είναι ομοφυλόφιλος, όταν το ανακαλύπτει πια για τα καλά, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να το αρνηθεί. Αλλά τι συμβαίνει όταν η παραδοχή έχει πλέον έρθει; Σε αυτό το βιβλίο γνωρίζουμε τον Έλιο, έναν έφηβο που περνάει τα καλοκαίρια του στην πόλη Μπ. της Ιταλίας την δεκαετία του ’80. Ο Έλιο γνωρίζει τον 24χρονο καθηγητή Όλιβερ και από την πρώτη στιγμή τον ερωτεύεται. Τον ερωτεύεται με τέτοια ένταση και τέτοιο πάθος που ακόμη και ο ίδιος ξαφνιάζεται. Αυτό το βιβλίο είναι ψυχοφθόρο γιατί σου δείχνει από την πιο κοντινή γωνία το πως είναι να ανακαλύπτει κανείς πως είναι ομοφυλόφιλος. Ο Έλιο πιάνει τον εαυτό του να ονειρεύεται τον Όλιβερ, να σκέφτεται τον Όλιβερ, να λατρεύει τον Όλιβερ και παρ’ όλο που κάποιες στιγμές είναι απόλυτα σίγουρος για αυτά που νιώθει την επόμενη στιγμή ο φόβος και η ντροπή τον τραβάνε πίσω, τον χαστουκίζουν και τον κουρελιάζουν. Από εκεί που τον βλέπουμε να παραδέχεται επιτέλους αυτά που νιώθει και ξέρουμε πως επιτέλους καταλήξαμε κάπου, την επόμενη στιγμή συζητάει για το ενδεχόμενο όλα αυτά να είναι ένα λάθος και εκείνος να έχει απλώς παρασυρθεί από κάτι εφήμερο. Σε αυτό το βιβλίο γνωρίζουμε από πολύ κοντά την μάχη που δίνει ένα ανθρώπινο ον με τον εαυτό του όταν ανακαλύπτει πως δεν είναι όπως όλοι οι άλλοι. Και σίγουρα αυτό δεν μας αφήνει ασυγκίνητους. Σε βάζει στην θέση του ομοφυλόφιλου αγοριού και βρίσκεσαι για μια φορά στην ζωή σου σε αυτήν την ψυχοφθόρα θέση που πρέπει να αποδεχτείς τον εαυτό σου την στιγμή που μια άλλη φωνή μέσα σου σου λέει πως είναι όλα λάθος. Αυτό το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί σε όλους όσους κοιτούν με μίσος αυτούς τους ανθρώπους για να καταλάβουν πόσο θάρρος και πόνο ενέχει τελικά, τις περισσότερες φορές, η απόφαση να παραδεχτούν πως είναι ομοφυλόφιλοι.

Αποτέλεσμα εικόνας για call me by your nameΤο Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου είναι ένα βιβλίο για τον έρωτα και το καλοκαίρι. Μας θυμίζει αυτά τα εφηβικά καλοκαίρια στα χωριά μας που ξημεροβραδιαζόμασταν στο δρόμο, παίζαμε, γελάγαμε και ερωτευόμασταν. Διαβάζοντάς το μπαίνεις σε μια άλλη δεκαετία, σου δημιουργεί εικόνες από μια άλλη εποχή και μια άλλη γωνιά του κόσμου, την γοητευτική Ιταλία που ξεπροβάλλει ανάμεσα απ’ το πάθος και τις σκέψεις για να σε μαγνητίσει με το ωραίο της το φως, την θάλασσα, τις πλατείες και τα μικρά βιβλιοπωλεία. Ανάμεσα στις σελίδες γνώρισα τον έρωτα του Έλιο και του Όλιβερ και όταν σιγά-σιγά έφτανε στο τέλος της η ιστορία συνειδητοποίησα πως αυτά τα αισθήματα των δύο είχαν από την αρχή μια συγκεκριμένη κατάληξη. Και το πιο λυπηρό ήταν πως και οι δύο το γνώριζαν και παρ’ όλ’ αυτά δόθηκαν ο ένας στον άλλον χωρίς να υπολογίσουν το μετά. Και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι που τελικά σε ισοπεδώνει.

Αυτό το βιβλίο θα το διάβαζα καλοκαίρι, με μια θάλασσα δίπλα μου και πολλούς φίλους να με αποσπούν όταν τα συναισθήματα θα γίνονταν ανυπόφορα. Υπέροχο!

Πρόσφατα το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον ίδιο τίτλο και απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ.


Σύνοψη του βιβλίου από το οπισθόφυλλο

Αποτέλεσμα εικόνας για να με φωνάζεισ με τ' όνομά σου βιβλιοΑν υπάρχει πόνος, φύλαξέ τον, κι αν υπάρχει φλόγα, μην την πνίξεις. Ξεριζώνουμε τόσα πολλά από τους εαυτούς μας για να γιατρευτούμε γρηγορότερα απ’ όσο πρέπει, που μέχρι τα τριάντα έχουμε ξοφλήσει. Αλλά πόσο κρίμα να μην αφήνεσαι να νιώσεις, μόνο και μόνο για να μη νιώσεις τίποτα!

Ο Έλιο, ένας δεκαεπτάχρονος στο κατώφλι της ενηλικίωσης. Ο Όλιβερ, ένας νεαρός ερευνητής, φιλοξενούµενος για το καλοκαίρι στο σπίτι των γονιών του Έλιο. Οι δυο τους θα ζήσουν ένα αιφνίδιο, παράφορο ειδύλλιο µε φόντο την Ιταλία της δεκαετίας του ’80.
Απροετοίµαστοι για τις συνέπειες της αµοιβαίας τους έλξης, οι ατέλειωτες καλοκαιρινές µέρες τούς παρασύρουν σε εναλλασσόµενα ρεύµατα εµµονής, σαγήνης και πόθου. Αψηφώντας τους κινδύνους, οι δυο τους συγκλίνουν προς κάτι που φοβούνται ότι δεν θα ξαναβρούν ποτέ: την απόλυτη σύνδεση µε έναν άλλο άνθρωπο.

Στο βιβλίο βασίστηκε η οµότιτλη ταινία µε πρωταγωνιστές τους Armie Hammer και Timothee Chalamet που απέσπασε Όσκαρ διασκευασµένου σεναρίου.

Μπεστ σέλερ των New York Times, USA Today, Los Angeles Times
Βιβλίο της χρονιάς σύµφωνα µε το Publishers Weekly και τη Washington Post

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s