Ο Rembrandt και το γυναικείο γυμνό σώμα

Ο Rembrandt Harmenszoon van Rijn έγινε ευρύτερα γνωστός με το όνομα «Rembrandt». Ήταν βασικός εκφραστής του καλλιτεχνικού κινήματος του Μπαρόκ και ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους και χαράκτες του 17ου αιώνα. Γεννήθηκε στο Leiden, πόλη της Ολλανδίας με ανθούσα βιοτεχνία ενδυμάτων και το περίφημο πρώτο προτεσταντικό πανεπιστήμιο.

Ο Rembrandt έλαβε κλασική παιδεία και στη συνέχεια στράφηκε αποκλειστικά στις τέχνες. Αν και στα έργα του κυριαρχούν οι προσωπογραφίες, διακρίθηκε σ΄ ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, αναπαριστώντας τοπιογραφίες, καθώς και ιστορικές, βιβλικές, μυθολογικές ή αλληγορικές σκηνές. Κύρια πηγή πληροφοριών για τα νεανικά χρόνια του ζωγράφου αποτελεί η βιογραφία του Jan Janszoon Orlers.

Ο Rembrandt παντρεύτηκε την Saskia, το 1634,μια ευκατάστατη γυναίκα και έκαναν μαζί τρία παιδιά, τα οποία όμως πολύ σύντομα πέθαναν. Το 1639 εγκαταστάθηκε σε μεγάλη ιδιόκτητη κατοικία. Εκεί, γεννήθηκε ο Τίτος, το μοναδικό του παιδί που έζησε σχεδόν τρείς δεκαετίες.

Ο γάμος του Rembrandt  με την Saskia διαρκεί λιγότερο από 10 χρόνια καθώς αυτή, το 1642 πεθαίνει από φυματίωση. Τότε ο Rembrandt προσέλαβε την  Geertje Dirckx για να φροντίζει τον Τίτο. Η χήρα Geertje επεδίωκε να πάρει την θέση της γυναίκα του, ωστόσο ο Rembrandt διάλεξε μια πολύ νεαρότερη γυναίκα και έδιωξε την  Geertje από το σπίτι με αποτέλεσμα μια δικαστική διαμάχη που κράτησε μέχρι τον θάνατό της το 1656.

Από αυτό το διάστημα ξεκινάει η οικονομική του καταστροφή με πρώτο την αδυναμία αποπληρωμής των δόσεων του υποθηκευμένου του σπιτιού. Ο Rembrandt δαπάνησε τεράστια χρηματικά πόσα για την αγορά αρχαίων γλυπτών αλλά κυρίως ιταλικών χαρακτικών και σχεδίων με στόχο αφενός την δική του απόλαυση και αφετέρου τη μεταπώλησή τους σε υψηλότερη τιμή.

Η συλλογή του και η οικία του σώζεται μέχρι σήμερα και είναι μουσείο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξαιρετικές ζωγραφιές των γυναικείων γυμνών του Rembrandt, τα οποία έχουν γοητεύσει πολλές γενιές ιστορικών της τέχνης και όχι μόνο. Οι πίνακες αυτοί προκάλεσαν έντονη κριτική στην εποχή του και περιγράφονται ως αντι-κλασσικά, άσχημα και δυσάρεστα έργα. Ωστόσο, ο Rembrandt γνώριζε καλά το υψηλό κύρος που απέδιδε στην απεικόνιση του γυμνού γυναικείου σώματος. Στο σημερινό άρθρο συγκεντρώσαμε τους πίνακες του Rembrandt που παρουσιάζουν το γυναικείο σώμα, τους οποίους για να τους δεις από κοντά θα πρέπει να ταξιδέψεις σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες.

Δανάη, 1636, λάδι σε μουσαμά, Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη
Η Σωσάννα και οι ηλικιωμένοι, 1638–1647, λάδι σε μουσαμά, 76.6 x 92.8, Πινακοθήκη του Βερολίνου
Η Βηρσαβεέ στο μπάνιο της, 1654, λάδι σε μουσαμά, 142 x 142, Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι
Diana bathing with her nymphs with the stories of Actaeon and Callisto, 1635, λάδι σε μουσαμά, 73,5 χ 93,5, Museum Wasserburg Anholt, Γερμανία
Σωσάννα, 1636, λάδι σε μουσαμά, 47.2 x 38.6, Μαουριτσχάους, Ολλανδία
Ανδρομέδα, 1630, λάδι σε μουσαμά 34.5 x 25, Μαουριτσχάους, Ολλανδία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s