Περιπλανηθήκαμε στην Άγρια Ερημιά του Χεσούς Καρράσκο

Η Άγρια Ερημιά του Χεσούς Κρράσκο είναι ένα μικρό μα γεμάτο βιβλίο.

p3ydje1545138571846

Ένα αγόρι το σκάει από το χωριό του και τον βίαιο πατέρα του και για να ξεφύγει καταφεύγει στις απέραντες εκτάσεις γης ταλαιπωρημένης από την ξηρασία. Εκεί, κάτω από τον ανελέητο ήλιο, ξεκινά την περιπλάνηση του, στην αρχή μόνος, στη συνέχεια όμως συντροφιά με έναν γέρο βοσκό.

Ήξερε πως, αν κρατούσε σταθερή την πορεία του, αργά ή γρήγορα θα συναντούσε κάποιον ή κάτι. Ήταν απλώς θέμα χρόνου. Το πολύ πολύ θα έκανε το γύρο του κόσμου προτού ξαναβρεθεί πίσω στο χωριό. Τότε δεν θα τον ένοιαζε πια. Οι γροθιές του θα ήταν σκληρές σαν πέτρες. Ή μάλλον:οι γροθιές του θα ήταν πέτρες. Θα περιπλανιόταν σχεδόν αέναα και, ακόμα κι αν δεν συναντούσε ψυχή, θα είχε μάθει για τον εαυτό του και για τη γη τόσα ώστε να μην μπορεί πια ο χωροφύλακας να τον έχει του χεριού του.

Η πλοκή είναι απλή αλλά η γραφή του Καρράσκο είναι πολύ δυνατή.
Γλώσσα τραχιά, ωμή, ρεαλιστική. Περιγραφές γεμάτες εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές. Ένιωθες τη ζέστη, την ξερή γη στα πόδια σου, τη δίψα, την πείνα, την κούραση. Τον φόβο για τους διώκτες που πλησιάζουν, για το άγνωστο, την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Μάζεψε πέτρες, έφτιαξε μια εστία και άναψε φωτιά. Έριξε λίγο λάδι σ’ ένα μαυρισμένο τηγάνι και τηγάνισε φύλλα ψυλλόχορτου και καλέντουλας. Μια παράξενη μυρωδιά προστέθηκε στις οσμές που ανέδιδαν τα ζώα και ο νυχτερινός ξερόκαμπος. Γλυκόριζα, ρίγανη και λαδανιά. Ξερό χώμα. Αναμνήσεις από την αιχμάλωτη συκιά. Περιττώματα και ούρα κατσικιών,ξινό τυρί και καμιά φρέσκια καβαλίνα του γαϊδάρου λίγα μέτρα μακριά, με την υγρή, χλιαρή αποφορά της.

Είναι μια περιπλάνηση με άγνωστο που θα καταλήξει, συντροφιά με έναν επίσης άγνωστο.
Είναι η αφήγηση μιας σχέσης, αυτής του αγοριού με το γέρο βοσκό. Μια σχέση που ξεκινά από την ανάγκη για επιβίωση, με δυσπιστία και χωρίς πολύ εμπιστοσύνη, και καταλήγει μια σχέση με στοργή και καλοσύνη.
Είναι ένα δύσκολο ταξίδι ενηλικίωσης, μια μετάβαση από έναν βίαιο κόσμο σε έναν καλύτερο όπου υπάρχει η ελπίδα.
Για κάποιος είναι ίσως και μια αλληγορία για το καλό, το κακό, τη βία, την παιδική αθωότητα και το Θεό.

Αποκοιμήθηκε.
Όταν ξύπνησε, είχε περάσει σχεδόν δύο ώρες ακάλυπτος στον ήλιο. Ένιωθε το δέρμα του να τραβάει από το πιγούνι μέχρι το τριχωτό της κεφαλής. Η ρίζα της κάθε τρίχας ζούσε μια μικροσκοπική αγωνία που, πολλαπλασιασμένη, τον βύθιζε σε μια κατάσταση χαύνωσης και παραλυσίας. Ένας βαθυγάλανος ηλεκτρικός βόμβος φλόγιζε το κεφάλι του, που το ένιωθε έτοιμο να σπάσει.

Η άγρια ερημιά τον είχε σπρώξει πολύ πιο πέρα απ’ όσα ήξερε και απ’ όσα δεν ήξερε για τη ζωή. Τον είχε φέρει μέχρι το χείλος του θανάτου κι εκεί, καταμεσής σ’ αυτόν τον κάμπο του τρόμου, εκείνος είχε υψώσει το ξίφος αντί να σκύψει το κεφάλι. Ένιωθε πως είχε πιει από το αίμα που κάνει τα αγόρια πολεμιστές και τους άντρες αήττητους.

Ένα πολύ δυνατό βιβλίο που παρά τις λίγες του σελίδες νιώθεις ότι διάβασες πολλά.
Δοκιμάστε το!


Κυκλοφορεί στα ελληνικά (σε μια πολύ όμορφη έκδοση) από τις εκδόσεις Αντίποδες και σε (πολύ καλή) μετάφραση της Λένας Φραγκοπούλου.


Από το οπισθόφυλλο:

Carrasco-frontΣε ένα απέραντο και εχθρικό τοπίο, ρημαγμένο από την ξηρασία, κάτω από τον αμείλικτο ήλιο, ένα αγόρι περιπλανιέται για να ξεφύγει από όσα το κυνηγούν. Στην προσπάθειά του να επιβιώσει στον άγονο αυτό τόπο, θα συναντήσει τη βιβλική μορφή ενός γέρου βοσκού, που θα του αποκαλύψει έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από το βίαιο και χαοτικό σύμπαν μέσα στο οποίο μεγάλωσε. Ο Χεσούς Καρράσκο, με μια γλώσσα τραχιά και οικεία, αφηγείται τη σχέση που αναπτύσσεται διστακτικά ανάμεσα στο αγόρι και στον γέρο, ενώ οι διώκτες τους πλησιάζουν.


Για το συγγραφέα:

carrasco--620x349Ο Χεσούς Καρράσκο (γενν. 1972) είναι μία από τις σημαντικότερες νέες φωνές της ισπανικής λογοτεχνίας. Το 2016 τιμήθηκε με το Βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο βιβλίο του La tierra que pisamos. Η Άγρια ερημιά (Intemperie), το πρώτο του μυθιστόρημα, που εκδόθηκε το 2013, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, μεταφράστηκε σε δεκατρείς γλώσσες και βραβεύτηκε, μεταξύ άλλων, με το English PEN Award και το Prix Ulysse για το καλύτερο πρώτο μυθιστόρημα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s