Οι αγνοημένες γυναίκες συγγραφείς του 16ου, 17ου και 18ου αι. είναι κοντά στην δικαίωση

Ένα νέο πρόγραμμα της ΕΕ εγκρίθηκε και θα καταβάλλει κονδύλι ύψους  €1,500,000 στην Ισπανίδα ακαδημαϊκό Carme Font Paz, του Universitat Autonoma de Barcelona, για να ανακαλύψει τα αγνοημένα έργα γυναικών συγγραφέων του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα. Συγγραφέων που αγνοήθηκαν ή κακολογήθηκαν από το κατεστημένο των αντρών διανοούμενων της εποχής τους.

Τα επόμενα πέντε χρόνια, η Font θα συνεργαστεί με μια μικρή ομάδα για να ανακαλύψει τις παραμελημένες Ευρωπαίες συγγραφείς από το 1500 έως το 1780. Θα εξετάσουν βιβλιοθήκες, αρχεία και ιδιωτικές συλλογές, συλλέγοντας επιστολές, ποιήματα, και κάθε είδους λογοτεχνικά χειρόγραφα.

Η Guardian αναφέρει ότι ο στόχος δεν είναι τόσο να βρεθούνε νέες συγγραφείς όσο το να αναδειχθούν οι αγνοημένες και παραμελημένες συγγραφείς. Αυτές που έμειναν στην άκρη ως «συγγραφείς επιστολόχαρτων» και οι ανέκδοτες ιστορίες τους .

Η Font, καθηγήτρια αγγλικής λογοτεχνίας, αναζητά ιδιαιτέρως το έργο των γυναικών που δεν είχαν τυπική μόρφωση, αλλά που παρόλα αυτά μπορούν να δώσουν στους σύγχρονους αναγνώστες μια πολύτιμη εικόνα για τις τότε ζωές τους, τα οικογενειακά και καθημερινά προβλήματα, τα σεξουαλικά ζητήματα, τις προσωπικές απογοητεύσεις και πώς σχετίζονταν με τον κόσμο γύρω τους. Επίσης αναφέρει σε βρετανική εφημερίδα ότι θέλει, επιτέλους ,να  προσφέρει στις αγνοημένες συγγραφείς όσα τους οφείλονται και επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκτιμούμε τι είναι και δεν είναι πολύτιμη λογοτεχνική συμβολή.

«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε αυτά τα κείμενα και να τους προσφέρουμε αυτά που δικαίως αξίζουν».

Το πρόγραμμα ονομάζεται “Women’s Invisible Ink: Trans-Genre Writing and the Gendering of Intellectual Value in Early Modernity” και θα πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Οι ερευνητές θα ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη για να βρουν τα κείμενα.

Πηγή:

https://qz.com/quartzy/1508960/the-eu-grants-1-7-million-to-rediscover-work-of-female-writers/?fbclid=IwAR2VoE4GRJEf4SW7ExeAgCFPF0-KjLiFZ1tiTiqGBnkSsqkjijje9gGmLJE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s