Η σημασία μιας συνανάγνωσης

6291c85f27661ea2983caee644a46897Το διάβασμα λένε είναι μοναχικό άθλημα.

Και εν μέρει έχουν δίκιο. Θέλεις το χώρο σου, το χρόνο σου, την ησυχία σου, κάπου να είσαι κι εσύ και το βιβλίο σου. Ακόμη κι αν διαβάζεις σε μέρη με κόσμο και φασαρία στην πραγματικότητα μάλλον δεν είσαι “εκεί”, αλλά κάπου “αλλού”, κάπου μέσα στην ιστορία.
Ίσως όμως να μπορούμε να το κάνουμε λίγο πιο ομαδικό. Να μην μπαίνουμε μόνοι μας μέσα στα βιβλία, αλλά να παίρνουμε και συνταξιδιώτες μαζί μας.
Και ποιος καλύτερος τρόπος από μια συνανάγνωση!
Το μόνο που χρειάζεται είναι καλοί φίλοι (ή κάποια καλή Λέσχη Ανάγνωσης), ένα βιβλίο και καλή διάθεση.

Σαφώς και μπορείς να απολαύσεις ένα βιβλίο διαβάζοντας το μόνος σου, αλλά η αλήθεια είναι πως όταν έχεις και παρέα η απόλαυση μπορεί να γίνει μεγαλύτερη!
Η διαδικασία είναι απλή! Βρίσκεις φίλους με όρεξη για διάβασμα και ένα βιβλίο που να θέλετε να διαβάσετε όλοι. Και αυτό είναι! Ξεκινάτε να διαβάζετε!

98732203f4aeb6492bfff95a5c58129dΚαι καθώς διαβάζετε, θα έχετε την ευκαιρία να συζητάτε. Να σχολιάζετε μαζί τις εξελίξεις, να ανταλλάσσετε απόψεις για τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο, να κάνετε μαζί υποθέσεις για τη συνέχεια. Να γελάσετε, να συγκινηθείτε, να θυμώσετε, να χαρείτε, να θριαμβεύσετε όλοι μαζί. Κι έτσι είναι λίγο πιο fun από ότι αν το διάβαζες μόνος σου, έχει πιο πολύ πλάκα. Ακόμη κι αν το βιβλίο βγήκε λίγο βαρετό, θα “τσουλήσει” λίγο ευκολότερα, ακόμη κι αν δεν είναι τόσο καλό ή είναι εκνευριστικό, αν το διαβάζεις με παρέα δεν θα είναι τόσο βασανιστικό. Θα έχεις τους συναναγνώστες σου να σου συμπαρασταθούν. Κι αν το βιβλίο είναι καλό, τότε εξαιτίας μιας συνανάγνωσης μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο!

Μέσα από αστεία σχόλια και εύστοχες παρατηρήσεις άλλων μπορείς να δεις το εν λόγω βιβλίο διαφορετικά. Να δεις πράγματα που μπορεί να μην έβλεπες αλλιώς, να δεις οπτικές άλλες. Όταν μοιραζόμαστε τις απόψεις μας και ακούμε γνώμες άλλων, είτε σύμφωνες με τη δική μας, είτε αντίθετες, μπορούμε να αποκτήσουμε μια πιο σφαιρική άποψη και μας βοηθάει να μπούμε στην θέση των άλλων.
Γιατί μπορεί να διαλέξαμε το ίδιο βιβλίο, αλλά δεν διαβάζουμε το ίδιο βιβλίο. Σε άλλα σημεία θα μείνει ο καθένας μας, άλλα θα είναι τα κομμάτια που θα μας αγγίξουν, οι αγαπημένοι μας χαρακτήρες θα είναι διαφορετικοί. Ξεκινάμε το βιβλίο με διαφορετικές προσδοκίες και εν τέλει αποκομίζουμε διαφορετικά πράγματα. Ένα βιβλίο που κάποιος θεωρεί σημαντικό και αγαπημένο για κάποιον άλλον μπορεί να είναι αδιάφορο.
Πόσο υπέροχο να μοιράζονται αυτές οι απόψεις και να ακούμε γνώμες που είναι διαφορετικές από τη δική μας. Ακόμη κι αν ένα βιβλίο αρέσει σε δύο ανθρώπους, πολύ πιθανό να αρέσει για διαφορετικούς λόγους.
Και πόσο πιο υπέροχο αυτή η ανταλλαγή απόψεων να γίνεται εκείνη την ώρα, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης! Τότε που οι απόψεις δεν έχουν σταθεροποιηθεί αλλά δημιουργούνται εκείνη τη στιγμή και ο προβληματισμός είναι έντονος.

Στις συναναγνώσεις μοιράζονται απόψεις, ιδέες, συναισθήματα. Δημιουργούνται εμπειρίες, μπορεί να κάνετε φίλους, να διαβάσετε καλά βιβλία (ή και όχι τόσο καλά) και να περάσετε καλά.

Αν λοιπόν δεν έχετε κάνει ποτέ σας μια συνανάγνωση, καιρός είναι να το δοκιμάσετε! Γιατί μην ξεχνάμε πως όπως όλα τα πράγματα, έτσι κι αυτό δεν ταιριάζει σε όλους. Μια δοκιμή λοιπόν θα σας πείσει!
Κι αν το έχετε ξανακάνει και σας άρεσε…να κανονίσετε να ξανακάνετε!

Να διαβάζετε όμορφα βιβλία, παρέα με καλούς φίλους!

2 comments

  1. Πόσο γλυκό άρθρο ❤ ❤ ❤
    Λατρευω τις συναναγνωσεις και λατρεψα και τη δικη μας. Ακομη θυμαμαι τα σχολια μας για τον Darkling.
    Δεν συγκρινεται σαν εμπειρια οταν μοιραζεσαι καθε σκεψη σου. Ευχομαι να ξανακανουμε παλι ❤

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s