Σαφένια της Κωνσταντίνας Κοράκη: Ένα φιλοσοφικό παραμύθι

 

Αυτές τις ημέρες θα με βρείτε ενθουσιασμένη όσον αφορά τις αναγνωστικές επιλογές μου. Κι αυτό διότι ανακάλυψα ένα διαμαντάκι. Αυτό το διαμαντάκι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως και ονομάζεται «Σαφένια», γραμμένο από την Κωνσταντίνα Κοράκη, δημιουργό του έργου «Η Ανταριασμένη οι Φίλοι και τα κτήρια», το οποίο ανήκει στον ίδιο μυθοπλαστικό κόσμο με το μυθιστόρημα «Σαφένια».
Γιατί το αποκαλώ διαμάντι. Να δούμε από πού θα ξεκινήσω.
Η λυρικότητα της αφήγησης, το όμορφο και πλούσιο λεξιλόγιο, το βάθος των νοημάτων και η δαιδαλώδης πλοκή, η οποία δεν ακολουθεί γραμμική πορεία, καθιστούν το βιβλίο μέρος μίας καλής λογοτεχνίας.
H πλοκή έχει έντεχνα μπρος πίσω στο χρόνο, όπου κάποια από αυτά μας βοηθούν στην κατανόηση μίας προϋπάρχουσας -από το βιβλίο Ανταριασμένη- ιστορίας και κάποια μας διηγούνται τις υπέροχες μοναδικές ιστορίες και περιπέτειες των ηρώων.
Επιπλέον η γοητευτική πρωτοτυπία της μυθολογίας του κόσμου, οι προσωπικές περιπέτειες των ηρώων και σαφώς, η γενική ιστορία που ενώνει μαζί όλους τους ήρωες, κάνει το βιβλίο ένα απολαυστικό page turner.
Να συμπληρώσω ότι ένα ακόμη στοιχείο που απόλαυσα είναι η ποικιλία των αλλόκοτων πλασμάτων τα οποία δημιούργησε η συγγραφέας, Κλειδοποιοί, Ταξιδιώτες, Σχεδιαστές, Άτρωτοι κ.α. Καθώς και την δύναμη να διαλύει κάθε ίχνος κανονικότητας επιδέξια, ομαλά και φυσικά χωρίς να φαντάζει καθόλου απωθητικό, απεναντίας πέρα για πέρα γοητευτικό. Ποδήλατα που μιλούν, ψάρια μεταφέρουν μηνύματα, ελάφια περπατούν προς τα πίσω, ο χρόνος που παγώνει, κι όμως… η πραγματικότητα ανατρέπεται υπέροχα! Εν κατακλείδι η Σαφένια έχει όλα τα στοιχεία ενός best seller. Λογοτεχνία και διασκέδαση. Εάν είστε από τους αναγνώστες που αγαπούν τους παράξενους κόσμους, τα αλλόκοτα πλάσματα σε αφθονία, ενώ ταυτόχρονα αναζητάτε από το ανάγνωσμά σας το κάτι επιπλέον.
Ένα βιβλίο γραμμένο με φροντίδα, καλοδουλεμένο από την πρώτη παράγραφο έως την τελευταία. Ένα βιβλίο με φιλοσοφικές προεκτάσεις και «ψαγμένες» αλληγορίες το οποίο δεν θα σας κουράσει. Τότε το βιβλίο σας χωρίς δεύτερη σκέψη είναι το «Σαφένια».

«Αλήθεια, Σαφένια, είναι άραγε έτσι όπως τα λες; Μην ξεχνάς ότι αυτό που για σένα φαντάζει ως λίγα λεπτά, μπορεί να αποτελεί τη μισή μου ζωή. Ποιος μπορεί να κατανοήσει τον χρόνο, μια έννοια ασύλληπτη ακόμα και για το πιο γερό μυαλό;»

Περίληψη από το οπισθόφυλλο:

Εκεί όπου ο χώρος και ο χρόνος χάνουν τα γνωστά τους όρια…

Μια γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με διλήμματα πέρα από κάθε λογική

Δύο ερωτευμένοι νέοι αναζητούν ο ένας τον άλλον μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον

Ένας μυστηριώδης ταξιδιώτης του αέρα ψάχνει ένα πολύτιμο θραύσμα

…Εκεί είναι ο κόσμος της Σαφένιας.

Φαντασία και ρεαλισμός συγχέονται μέσα σε ένα πρωτόγνωρο ταξίδι…

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s