Διαβάσαμε το περιπετειώδες “Φωτιά και Στάχτες”

Το Φωτιά και Στάχτες της Sabaa Tahir ήταν καιρό στην στοίβα μου με τα αδιάβαστα. Την μια δεν είχα όρεξη, την άλλη δίσταζα……μέχρι που τελικά ήρθε ο καιρός και έχοντας όρεξη για ένα καλό young-adult fantasy, το ξεκίνησα.

An Ember in the Ashes world map sketch

Οι κάποτε ελεύθεροι Σπουδαστές, πλέον – εδώ και πεντακόσια χρόνια – βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Αυτοκρατορίας των Στρατιωτικών.
Η Λάια – Σπουδάστρια – ζει με του παππούδες της και τον αδερφό της, μέχρι που μια νύχτα τα πάντα καταστρέφονται.
Ο Ελίας – Στρατιωτικός – είναι ένας από τους καλύτερους εκπαιδευόμενους της Σχολής του Μαυρόλοφου και το μόνο που θέλει είναι να φύγει μακριά από εκεί.
Η Λάια θα προσπαθήσει να σώσει ό,τι της έχει απομείνει και ο Ελίας ρισκάρει και παίρνει μέρος στις Δοκιμασίες ελπίζοντας πως αν βγει ζωντανός θα βρει την ελευθερία που ψάχνει. Κάπου εκεί, μέσα στους τοίχους της Στρατιωτικής Ακαδημίας, οι δύο πρωταγωνιστές θα συναντηθούν και οι τύχες τους θα μπλεχτούν, και μόνο οι μυστηριώδεις Οιωνοσκόποι έχουν κάποιο στοιχείο για το πού θα οδηγήσει όλο αυτό.

Ιζατ. Είναι μια λέξη από τα Παλιά Ρέι, τη γλώσσα που μιλούσαν οι Σπουδαστές προτού εισβάλουν οι Στρατιωτικοί, εξαναγκάζοντας τους πάντες να μιλάνε σερικά. Η λέξη Ιζάτ σημαίνει πολλά πράγματα. Δύναμη, τιμή, περηφάνια. Όμως στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, κατέληξε να σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο: ελευθερία.

BlackCliffKeep_sketchAt150dpi

Ομολογώ πως μέχρι τη μέση, ενώ μου άρεσε, ήμουν κάπως συγκρατημένη, καθώς η ιστορία δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη και φοβόμουν πως θα καταλήξει πολύ προβλέψιμο.
Τελειώνοντας το όμως μπορώ να πω πως κατάφερε να με κερδίσει.

tumblr_offa22GNVi1sqdfb6o1_400Ένας επικίνδυνος κόσμος με επικίνδυνους ανθρώπους να τον κυβερνούν και πρωταγωνιστές για τους οποίους νοιάζεσαι. Μου άρεσαν και η Λάια και ο Ελίας, βρήκα πολύ ενδιαφέρον τον Κίναν ενώ επίσης μου άρεσε πολύ και ο χαρακτήρας της αφοσιωμένης Ελένα.

Επαναστάτες, πολεμιστές, σκλάβοι και πλάσματα σκοτεινά. Ποιοι είναι άξιοι εμπιστοσύνης, ποιος λέει την αλήθεια και ποιος είναι ο προδότης;
Η Λάια πρέπει να γίνει κάτι που δεν ήταν ποτέ. Πρέπει να γίνει γενναία. Ενώ ο Ελίας πρέπει να επιβιώσει από τις Δοκιμασίες.

Κι άλλες μάχες. Κι άλλη βία. Εγώ το μόνο που θέλω είναι να γλιτώσω από την Αυτοκρατορία. Κι όμως, να ‘μαι τώρα εδώ. Αληθινή ελευθερία… σώματος και ψυχής. Γι’ αυτό αγωνίζομαι, υπενθυμίζω στον εαυτό μου. Όχι για το θρόνο. Όχι για την εξουσία. Για την ελευθερία.

43395157_10215229574765107_4129520487128629248_nΟι Υποψήφιοι εκεί, πρέπει να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους, να δείξουν την εφευρετικότητα τους και τη δύναμή τους και να αποδείξουν την πίστη τους.
Ωραία δοκιμασία η πρώτη.
Περίεργη και ενδιαφέρουσα η δεύτερη.
Στην τρίτη πόνεσε η καρδιά μου
Ενώ την τέταρτη, μεταξύ μας, δεν είμαι σίγουρη πως έπιασα το νόημα της.
Φόβος, βία, αίμα, μάχες, θάνατος. Αλλά και ελπίδα.

«Υπάρχουν δύο ειδών τύψεις», λέω σιγανά. «Εκείνες που αποτελούν βάρος, κι αυτές που σου προσφέρουν ένα σκοπό. Ας γίνουν οι τύψεις σου κίνητρο για σένα. Να σου θυμίζουν πάντα ποιος θέλεις να είσαι. Χάραξε μια γραμμή στο νου σου. Μην την περάσεις ποτέ ξανά. Ψυχή έχεις. Είναι πληγωμένη, αλλά υπάρχει. Μην τους αφήσεις να σου τη στερήσουν, Ελίας».

Πολύ ωραία η γραφή της Sabaa Tahir που κατάφερνε με τις εναλλασσόμενες αφηγήσεις των δύο πρωταγωνιστών να κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο. Δεν είχε τρελές ανατροπές είναι η αλήθεια, αλλά μου άρεσαν οι εξελίξεις. Είχε αγωνία, γρήγορο ρυθμό και δράση. Και φυσικά με έκανε να θέλω να μάθω τρελά τι γίνεται στη συνέχεια!

Αν ψάχνεται ένα καλογραμμένο young-adult με φαντασία και δράση δοκιμάστε αυτό εδώ!!


Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση του Χρήστου Καψάλη.


Από το οπισθόφυλλο:

remote.jpgΗ ΛΑΪΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΑ. Ο ΕΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Υπό το καθεστώς της Στρατιωτικής Αυτοκρατορίας, ο θάνατος είναι η αναπόφευκτη κατάληξη για όσους τολμούν να μην υπακούσουν στους κανόνες. Όσοι δεν αφιερώνουν το σώμα και την ψυχή τους στον Αυτοκράτορα κινδυνεύουν να στείλουν στο εκτελεστικό απόσπασμα τους δικούς τους και να δουν καθετί αγαπημένο να καταστρέφεται.

Μέσα σ’ αυτόν τον βίαιο κόσμο, εμπνευσμένο από την αρχαία Ρώμη, η Λάια ζει με τους παππούδες της και με τον μεγαλύτερο αδελφό της. Η οικογένεια ζει φτωχικά, χωρίς να προκαλεί την Αυτοκρατορία. Γνωρίζει καλά τι συμβαίνει σε όσους το κάνουν.

Όταν, όμως, ο αδελφός της Λάια συλλαμβάνεται για προδοσία, η κοπέλα αναγκάζεται να πάρει μια απόφαση. Με αντάλλαγμα τη ζωή του, θα βοηθήσει τους επαναστάτες ενεργώντας ως κατάσκοπός τους στη μεγαλύτερη στρατιωτική ακαδημία της Αυτοκρατορίας.

Εκεί θα συναντήσει τον Ελίας, τον καλύτερο εκπαιδευόμενο της σχολής – και, κρυφά, τον πιο απρόθυμο. Το μόνο που θέλει ο Ελίας είναι να ελευθερωθεί από τη σκληρότητα και την τυραννία για τις οποίες εκπαιδεύεται. Οι δυο νέοι θα συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι οι μοίρες τους είναι αλληλένδετες και ότι οι επιλογές τους θα αλλάξουν για πάντα τη μοίρα της Αυτοκρατορίας.


Για τη συγγραφέα:

7770873Η Sabaa Tahir γεννήθηκε στο Λονδίνο, όμως μεγάλωσε στην Έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια, στο μοτέλ δεκαοκτώ δωματίων της οικογένειάς της. Μετά την αποφοίτησή της από το UCLA, η Σάμπα εργάστηκε στον τομέα εξωτερικών ειδήσεων της Washington Post. Τρία καλοκαίρια αργότερα, συνέλαβε την ιδέα για το πρώτο της μυθιστόρημα, ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΕΣ. Η Σάμπα ζει στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, με την οικογένειά της. Το βιβλίο ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΕΣ έχει πουληθεί σε 33 χώρες, έχει βρεθεί στις υψηλότερες θέσεις στις λίστες των μπεστ σέλερ ενώ ετοιμάζεται και η μεταφορά του στον κινηματογράφο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s