Διαβάσαμε το καταιγιστικό “Πυρσός στη Νύχτα”

Αφού τελείωσα το πρώτο βιβλίο της σειράς (Φωτιά και στάχτες) ξεκίνησα ευθύς αμέσως και χωρίς καθυστέρηση το δεύτερο, A torch against the light (Πυρσός στη νύχτα στα ελληνικά).
Οι προσδοκίες ήταν υψηλές και ένας μικρός φόβος μην απογοητευτώ υπήρχε.
Αλλά όπως αποδείχτηκε όχι μόνο μου άρεσε αλλά το βρήκα και καλύτερο από το προηγούμενο!

11b85390ccfa0fe96ceb660d0bdeea24

Το δεύτερο βιβλίο ξεκινάει εκεί ακριβώς από όπου τελείωσε το πρώτο. Η Laia και ο Elias πρέπει να ξεφύγουν από τους διώκτες τους και να ταξιδέψουν στις επικίνδυνες εκτάσεις της Αυτοκρατορίας ώστε να σώσουν τον αδελφό της Laia. Μα εκτός από τους ανθρώπους στο κατόπι τους έχουν και άλλα πλάσματα, σκοτεινά, από τα οποία πρέπει να κρυφτούν.

04fa82dd12d9238ac5ea9cab4473c68bYou’re dead. You just don’t know it yet.

Η ιστορία εδώ μου άρεσε περισσότερο, βλέπαμε περισσότερα μέρη και βρισκόμασταν σε μια διαρκή κίνηση, και κυρίως δεν είχα αυτή την αίσθηση του προβλέψιμου που είχα στο προηγούμενο. Εδώ ας πούμε πως κάποιες από τις εξελίξεις με έπιασαν τουλάχιστον απροετοίμαστη.

“I wish I didn’t remember,” I whisper. “I wish I didn’t love her.”

Η εναλλασσόμενη αφήγηση συνεχίζεται μόνο που εκτός από αυτήν της Laia και του Elias τώρα προστίθεται και αυτή της Helene η οποία μάλιστα ήταν και αυτή που μου άρεσε περισσότερο. Γρήγορος ρυθμός, αγωνία, δράση και πολύ ωραίοι χαρακτήρες. Η Laia μου άρεσε ακόμη περισσότερο σ’αυτό το βιβλίο, μου άρεσε η εξέλιξή της και η δυναμική της. Η Helene φυσικά ήταν αγαπημένη από το προηγούμενο και τώρα που είχαμε και τη δική της οπτική την απόλαυσα περισσότερο. Ο Elias από την άλλη ομολογώ πως έμεινε στα ίδια και πιστεύω πως λίγο τον επισκίασαν οι δύο γυναικείες φιγούρες, διαφορετικές μεταξύ τους μα εξίσου δυναμικές και γενναίες η καθεμια με τον τρόπο της. Πολύ μου άρεσε επίσης και ο καινούριος μας χαρακτήρας ο Avitas Harper. Οφείλω να παραδεχτώ ότι ου άρεσε σχεδόν από την αρχή και μου άρεσε και πάρα πολύ και η χημεία του με την Helene.

Failure doesn’t define you. It’s what you do after you fail that determines whether you are a leader or a waste of perfectly good air.

4a0b547315a6453eb552edba4cf84eb7Όσο αναφορά τις εξελίξεις…δεν μπορώ να αποκαλύψω σχεδόν τίποτα είναι η αλήθεια. Κάποια πράγματα τα υποψιάστηκα και κάποια άλλα ήταν πολύ απρόοπτα. Γνωρίζουμε νέους χαρακτήρες, κάποιος καλούς και κάποιους όχι και τόσο. Υπάρχει κίνδυνος, υπάρχουν μάχες και υπάρχει και θάνατος. Υπάρχουν κάποιες όμορφες στιγμές και υπάρχουν και στιγμές εξαπάτησης, προδοσίας, φόβου, απελπισίας και οδύνης. Οι χαρακτήρες μας θα χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και να πάρουν αποφάσεις δύσκολες, αποφάσεις που είναι ικανές να κρίνουν το μέλλον της Αυτοκρατορίας. Θα προσπαθήσουν να κάνουν το σωστό, θα δοκιμαστούν, θα βασανιστούν, θα χρειαστεί να σπάσουν. Γιατί ο δρόμος για την ελευθερία δεν είναι εύκολος.

“If you survive, you shall be a force to be reckoned with in this world. But first you will be unmade. First, you will be broken”

“Most people,” Cain says, “are nothing but glimmers in the great darkness of time. But you Helene Aquilla, are no swift-burning spark. You are a torch against the night – if you dare to let yourself burn.”

Τέλος αν υπήρχε κάτι που δεν μου άρεσε τότε αυτό ίσως είναι η όλη φάση με το Waiting Place καθότι δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο χρειαζόταν και κατα πόσο θα παίξει ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξη της ιστορίας.
Καθώς επίσης και ο Νυχτοκουβαλητής… ο Νυχτοκουβαλητής λοιπόν μέχρι στιγμής είναι αυτό το είδος του κακού που μου αρέσει στα βιβλία. Αλλά να….ήθελα να μαθαίναμε και κάτι παραπάνω…ήθελα να τον βλέπαμε λίγο περισσότερο.
Υποθέτω πάντως ότι και για τα δύο θα δοθούν απαντήσεις στο επόμενο για το οποίο και ανυπομονώ μετά τις τελευταίες εξελίξεις!

“Loyal,” I whisper. Even if it means my sister’s destruction. Even if it means a madman running the Empire. Even if it means I have to torture and kill my best friend. “To the end.”


Το βιβλίο A torch against the night της Sabaa Tahir εγώ το διάβασα στα αγγλικά αλλά κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο Πυρσός στη νύχτα και σε μετάφραση Χρήστου Καψάλη.


Από το οπισθόφυλλο:

remote.jpgΗ ΛΑΪΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.
Ύστερα από τα γεγονότα της Τέταρτης Δοκιμασίας, οι Στρατιωτικοί κυνηγούν τους δυο δραπέτες καθώς φεύγουν από την πόλη της Σέρα και ρίχνονται σ’ ένα επικίνδυνο ταξίδι στην καρδιά της Αυτοκρατορίας.
Η Λάια είναι αποφασισμένη να μπει κρυφά στο Καούφ, την πιο ασφαλή φυλακή της Αυτοκρατορίας, για να σώσει τον αδελφό της, από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωση των Σπουδαστών. Και ο Ελίας, με τη σειρά του, είναι αποφασισμένος να βοηθήσει τη Λάια να τα καταφέρει, ακόμη κι αν διακινδυνεύσει την τελευταία του ελπίδα για ελευθερία.
Ωστόσο, οι σκοτεινές δυνάμεις είναι εναντίον τους. Οι δυο νέοι πρέπει να φανούν πιο έξυπνοι από τους εχθρούς τους: τον αιμοδιψή αυτοκράτορα Μάρκους, τον αδίστακτο Διευθυντή του Καούφ και την Ελένα, πρώην φίλη του Ελίας και νέο αίμα της Αυτοκρατορίας.
Εγκλωβισμένη στη θέληση του Μάρκους, η Ελένα αντιμετωπίζει τη δική της βασανιστική αποστολή, που μπορεί να την καταστρέψει: να βρει τον προδότη Ελίας Βετούριους και τη σκλάβα που τον βοήθησε να δραπετεύσει, και να σκοτώσει και τους δυο.


Για την συγγραφέα:

1058Η ΣΑΜΠΑ ΤΑΧΙΡ γεννήθηκε στο Λονδίνο, όμως μεγάλωσε στην Έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια, στο μοτέλ δεκαοκτώ δωματίων της οικογένειάς της. Μετά την αποφοίτησή της από το UCLA, η Σάμπα εργάστηκε στον τομέα εξωτερικών ειδήσεων της Washington Post. Τρία καλοκαίρια αργότερα, συνέλαβε την ιδέα για το πρώτο της μυθιστόρημα, ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΕΣ. Η Σάμπα ζει στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, με την οικογένειά της. Το βιβλίο ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΕΣ έχει πουληθεί σε 33 χώρες, έχει βρεθεί στις υψηλότερες θέσεις στις λίστες των μπεστ σέλερ ενώ ετοιμάζεται και η μεταφορά του στον κινηματογράφο.

2 comments

  1. Φανταστική κριτική, Κυριακή μου! ❤
    Συμφωνώ σε όλα!Ανυπομονώ να βγει τρίτο να το σχολιάσουμε αναλυτικά!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s