Carrie Fisher -μία script doctor-

Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι ηθοποιοί ταυτίζονται σε τέτοιο βαθμό με έναν κινηματογραφικό χαρακτήρα, ώστε το κοινό να μη θυμάται ή να μην προσέχει τη μετέπειτα καριέρα τους. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και η Κάρι Φίσερ (21 Οκτωβρίου 1956- Δεκέμβριος 2016), η οποία είχε ενσαρκώσει στο παρελθόν με επιτυχία την πριγκίπισσα Leia στη σειρά Star Wars, έναν ρόλο που αγαπήθηκε πολύ στη δεκαετία του ‘80 και αποτέλεσε πρότυπο για πολλές ηρωίδες στη βιομηχανία τού θεάματος.

Carrie Fisher

Πολλοί, ίσως, δεν θυμούνται ότι, εκτός από τη σειρά Star Wars, έπαιξε και σε άλλες γνωστές ταινίες και σειρές. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις πιο γνωστές: “The Blues Brothers” (1980), “Hannah and Her Sisters” (1986), “The Burbs” (1989), “When Harry Met Sally” (1989), “Soapdish” (1991), The Women” (2008), “30 Rock” (2006-2013) και “Catastrophe” (2015-2019).

Ωστόσο, η Κάρι Φίσερ δεν είχε μείνει μόνο στην υποκριτική, αλλά είχε δουλέψει και ως script doctor για τις ταινίες: “Hook” (1991), “Sister Act” (1992), “Lethal Weapon 3” (1992), “Last Action Hero” (1993), The Wedding Singer” (1998), και για πολλές ταινίες της σειράς Star Wars.

Τι ακριβώς είναι ένας script doctor όμως;

Οι εταιρίες παραγωγής μια ταινίας, σειράς ή μιας θεατρικής παράστασης προσλαμβάνουν ανθρώπους που επεμβαίνουν στα ήδη υπάρχοντα σενάρια με σκοπό να βελτιώσουν τους διαλόγους, τη δομή, τον ρυθμό, τους χαρακτήρες και άλλα θέματα. Αυτοί οι άνθρωποι ονομάζονται script doctors (γιατροί των σεναρίων, δηλαδή).

Οι script doctors δουλεύουν συνήθως, δίχως να αναγνωρίζεται η δουλειά τους επισήμως, και θυμίζουν τους ghostwriters (συγγραφείς που αναλαμβάνουν να γράψουν κάποιο βιβλίο, το οποίο δημοσιεύεται με το όνομα κάποιου άλλου -συνήθως ενός διάσημου). Για να αναγνωριστεί η δουλειά των script doctors στους τίτλους μιας ταινίας, απαιτείται να έχουν συνεισφέρει σε περισσότερο από το 50% του σεναρίου ή στο 33%, εάν πρόκειται για μεταφορά κάποιου έργου στην οθόνη.

Ο ρόλος των script doctors είναι διαφορετικός από εκείνον των script consultants (σύμβουλοι σεναρίων), οι οποίοι και με εκείνοι με τη σειρά τους επεμβαίνουν στα σενάρια, διορθώνοντας π.χ. τις σκηνές δράσης.

Η Κάρι Φίσερ ήταν έμπειρη και περιζήτητη σε αυτό τον τομέα, αν και κάποια στιγμή τα παράτησε.

Όταν, μάλιστα, τη ρώτησαν το 2008 αν συνεχίζει να εργάζεται ως script doctor, απάντησε ότι είχε σταματήσει πλέον, γιατί από τη στιγμή που είχαν βγει αρκετοί νεότεροι σεναριογράφοι στο επάγγελμα, οι εταιρίες ακολουθούσαν την εξής τακτική: Καλούσαν πολλούς σεναριογράφους να υποβάλουν τις ιδέες τους πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο σενάριο και στη συνέχεια τις χρησιμοποιούσαν, δίχως να τους προσλαμβάνουν.

Η ίδια το θεωρούσε απλήρωτη εργασία και το χαρακτήριζε ως ένα χαμένο γεγονός της ζωής σου.

That’s free work and that’s what I always call life-wasting events” (Newsweek 2008).

(Πηγή: Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Script_doctor)

(Δεν μας κάνει εντύπωση, βέβαια. Πρόκειται για τακτικές που συνηθίζονται και στις μέρες μας στον καλλιτεχνικό και συγγραφικό κόσμο).

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η Κάρι Φίσερ είχε μια μακρόχρονη πάλη με μια ψυχική νόσο, καθώς και με τον εθισμό της στην κοκαΐνη, θέματα για τα οποία είχε γράψει και μιλούσε ανοιχτά, στην προσπάθειά της να βοηθήσει άλλους ανθρώπους με τα ίδια προβλήματα.

Εμείς, πάλι, προτιμούμε να τη θυμόμαστε χαμογελαστή.

Για το Lovart’s Corner

Κωνσταντίνα Κοράκη

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Carrie_Fisher

https://en.wikipedia.org/wiki/Script_doctor)

Ακούω μουσική, διαβάζω, γράφω, σκέφτομαι και απορώ με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Έχω γράψει δύο βιβλία, την “Ανταριασμένη” και τη “Σαφένια” (εκδόσεις Λυκόφως), και έχω ολοκληρώσει μια νουβέλα, η οποία είναι άγνωστο πού θα καταλήξει. Καμιά φορά αρθρογραφώ, κιόλας, ή γράφω διηγήματα.

Ιστολόγιο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s