Διαβάσαμε το “Πηγάδι της Ανάληψης”-δεύτερο βιβλίο των “Ομιχλογέννητων”

Αφού διάβασα πριν λίγο καιρό το πρώτο μέρος της σειράς Mistborn και με ενθουσίασε (η άποψη μου εδώ) ήρθε η ώρα να συνεχίσω με το δεύτερο μέρος, το The Well of Ascension.

Το προηγούμενο βιβλίο μας άφησε σε ένα αρκετά δύσκολο σημείο. Δεν περίμενα να καταλήξει έτσι και δεν είχα ιδέα πώς θα μπορούσε να συνεχίσει από εκεί και πέρα.
Για την υπόθεση θα προσπαθήσω να μην πω και πολλά, να μην κάνω πουθενά spoiler.

I write these words in steel, for anything not set in metal cannot be trusted.

a9e9a8a7caa7cb1bada8fc019cd99644Ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Finale Empire οι ήρωες μας προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν. Πρέπει να βρουν έναν καινούριο τρόπο ζωής και να μάθουν να ζουν με τα νέα δεδομένα.
Δεν έχουν όλοι όμως τους ίδιους σκοπούς.
Η Luthadel διανύει μια περίοδο αστάθειας και μέσα στην προσπάθεια της να ορθοποδήσει προστίθενται δύο εχθρικοί στρατοί έξω από τα τείχη και ένα τρίτος καθοδόν.
Εντός των τειχών υπάρχει ανασφάλεια, φόβος και έλλειψη εμπιστοσύνης. Κανείς δεν είναι σίγουρος για τίποτα. Όλοι προσπαθούν να κλείσουν την καλύτερη συμφωνία μα κανείς δεν τολμά να εμπιστευτεί κανέναν.

The siege of Luthadel had begun.

Πολιτική, ίντριγκα, συνωμοσίες, θίγονται θέματα πίστης και θρησκείας, ενώ το θάρρος και η αφοσίωση των ηρώων δοκιμάζονται. Χάος και απελπισία και μια ομιχλώδης ατμόσφαιρα.

gaga-turmanishvili-iiΣε αυτό το βιβλίο, σε αντίθεση με το προηγούμενο, παρακολουθούμε τρεις οπτικές, αυτή της Vin, του Elend και του Sazed.
Η Vin είχε μεγάλη εξέλιξη από το πρώτο και συνεχίζει να εξελίσσεται και κατά τη διάρκεια. Έχει ωριμάσει, έχει αρχίσει να εμπιστεύεται περισσότερο τους ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ μπερδεμένη. Μπερδεμένη όσο αναφορά τη σχέση της με τον Elend, όσο αναφορά τη θέση της και το ρόλο της στην αυτοκρατορία αλλά κυρίως όσο αναφορά τον ίδιο της τον εαυτό. Η Vin σε αυτό το βιβλίο πρέπει πάνω απ’όλα να βρει την ταυτότητά της, να βρει ποια πραγματικά θέλει να είναι.

Nothing frightened her more than her own impotence. During her childhood she had taken it for granted that she couldn’t change things, but Kelsier had given her pride in herself.

Ο Elend από την άλλη προσπαθεί να είναι καλός και δίκαιος ηγέτης και ταυτόχρονα καλός άνθρωπος. Μπορεί όμως να είναι και τα δύο ή θα πρέπει να θυσιάσει το ένα έναντι του άλλου; Γενικά είχε ένα κάποιο ενδιαφέρον η πορεία του ως εδώ αλλά νομίζω πως στο προηγούμενο μου άρεσε περισσότερο. Εδώ μου φαίνονταν κάπως…άχρωμος. Καλό παιδί δε λέω αλλά μάλλον αδιάφορος…

When you can’t have both freedom and safety, which do you choose?

Ο Sazed πάλι, αν και τον φοβήθηκα στην αρχή, αποδείχθηκε πως είχε μερικά πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια! Αν και σχετικά με τους άλλους δύο τον βλέπαμε λιγότερο πολύ χάρηκα που είδαμε και την δική του την πλευρά!

“The men I read about, Sazed,” Tindwyl said quietly, “these were not men who sat and planned the best ways to hide. They fought; they sought victory. Sometimes, they were reckless—and other men called them fools. Yet, when the dice were cast and the bodies counted, they were men who changed things.”

DcDlQGsU8AAU2rNΓενικά και με τους υπόλοιπους χαρακτήρες είμαι πολύ ικανοποιημένη! Μου άρεσαν και οι παλιοί αλλά χάρηκα που γνωρίσαμε και νέους. Από τους παλιούς έχει αρχίσει να μου αρέσει πολύ ο Breeze, θα ήθελα να βλέπαμε περισσότερο τον Dockson (νομίζω ότι είχε ενδιαφέρον) και τον Marsh (υποθέτω θα μάθουμε γιατί όχι στο επόμενο) ενώ νομίζω πως τα kandra είναι τα αγαπημένα μου πλάσματα σε αυτόν τον κόσμο (κάπου εκεί υπάρχει και ένας άλλος αγαπημένος χαρακτήρας αλλά δεν θα πω γιατί παίζει ένα τεράστιο μικρό spoiler). Από τους νέους μου άρεσε πολύ ο μυστηριώδης Zane, ο χαρακτήρας του οποίου έρχονταν σε αντίθεση με αυτόν του βαρετού Elend, καθώς και η Tindwyl (και κάπου εδώ θυμάμαι ότι θέλω να ξαναρχίσω να βρίζω το συγγραφέα). Ενώ η απουσία ενός συγκεκριμένου χαρακτήρα από το προηγούμενο ήταν έντονα αισθητή (πάλι καλά γιατί δεν θα μου άρεσε καθόλου αν τον ξεχνάγαμε έτσι απλά).

“Then, what does? What do you think makes a man a good king, Tindwyl of Terris?”
“Trust,” Tindwyl said, looking him in the eyes. “A good king is one who is trusted by his people—and one who deserves that trust.”

Όσο αναφορά τις εξελίξεις τώρα….τι να πρωτοπώ! Έτρεχαν! Συνέβαιναν όλα πολύ πιο γρήγορα από ότι στο πρώτο βιβλίο, μπαίνουμε σχεδόν κατευθείαν στη δράση! Πλέον γνωρίζουμε τον κόσμο και το πώς λειτουργεί οπότε όλα ήταν πιο εύκολα.
Είχαμε μπόλικη δράση, αρκετή αγωνία και γεγονότα που συνέβαιναν το ένα πίσω από το άλλο. Είχαμε αιματοβαμμένες μάχες, θανάτους αλλά και ενδελεχείς έρευνες και εσωτερικές αναζητήσεις. Νέες γνωριμίες, αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν και διλήμματα. Και φυσικά ανατροπές. Υπήρχαν στιγμές που φοβόμουν ότι θα καταλήξω πιο καχύποπτη και παρανοϊκή από τη Vin. Έφτασα να αμφιβάλλω σχεδόν για τους πάντες. Όλοι ήταν ύποπτοι, εν δυνάμει προδότες ή κατάσκοποι του εχθρού. Με κάθε νέο στοιχείο και κάθε νέα εξέλιξη κάποιος έβγαινε και κάποιος έμπαινε στη λίστα των υπόπτων. Και τι συμβαίνει με την ομίχλη; Είναι οράματα ή όντως κάτι επικίνδυνο κρύβεται εκεί μέσα; Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με το Deepness, τον Lord Ruler και τον Ήρωα των Αιώνων(Hero of Ages);
Πολλά τα ερωτήματα, κάποια από τα οποία βρίσκουν απαντήσεις αλλά μέχρι το τέλος έχουν δημιουργηθεί κι άλλα.

giselle-almeida-mistborn-hero-of-ages-compact

Αχ αυτό το τέλος…τι τέλος ήταν αυτό;;
Ομολογώ πως εκεί τα πράγματα μου φάνηκε πως συνέβησαν λίγο πιο γρήγορα από ότι θα ήθελα αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο ανατρεπτικό! Δεν περίμενα με τίποτα τέτοιες εξελίξεις και δεν ξέρω τι να σκεφτώ γι’αυτές, αν μου άρεσαν ή όχι. Πριν προλάβω να σκεφτώ το οτιδήποτε, πριν δούμε την όποια επίπτωση των πράξεων των ηρώων μας το βιβλίο τελείωσε και μας άφησε με τις απορίες. Ήταν αν μη τι άλλο απροσδόκητο και σίγουρα με έκανε για μια ακόμη φορά να θέλω να ξεκινήσω άμεσα το επόμενο, στο οποίο ελπίζω να λυθούν όλα!


Το βιβλίο εγώ το διάβασα στα αγγλικά αλλά κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος σε δύο τόμους με τίτλο Ομιχλογένητοι: Το πηγάδι της Ανάληψης (τόμος Α’ & τόμος Β’)


Από το οπισθόφυλλο:

Cover_Well_of_Ascension_A_lowΈκαναν το αδύνατο, καθαιρώντας το θεϊκό πλάσμα η κτηνώδης διακυβέρνηση του οποίου κράτησε χίλια χρόνια. Τώρα η Βιν, το αλητάκι του δρόμου που έχει εξελιχθεί στην πιο ισχυρή Ομιχλογέννητη στην επικράτεια, και ο Έλεντ Βεντούρ, ο ιδεαλιστής νεαρός ευγενής που την αγαπάει, πρέπει να χτίσουν μια υγιή νέα κοινωνία στις στάχτες μιας αυτοκρατορίας. Δεν έχουν προλάβει ακόμα να ξεκινήσουν όταν επιτίθενται τρεις διαφορετικοί στρατοί. Καθώς η πολιορκία σφίγγει, ένας αρχαίος θρύλος μοιάζει να προσφέρει μια ακτίνα ελπίδας. Αλλά ακόμα κι αν υπάρχει πραγματικά, κανείς δεν ξέρει πού να βρει το Πηγάδι της Ανάληψης ή τι είδους δύναμη προσφέρει. Ίσως ο θάνατος του Μεγάλου Εξουσιαστή να ήταν το εύκολο κομμάτι. Η επιβίωση από τις επιπτώσεις της πτώσης του θα είναι η αληθινή πρόκληση.


Για τον συγγραφέα:

1609-26 32

Ο Brandon Sanderson γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 στο Λίνκολν της Νεμπράσκα. Μετά τις σπουδές του στη Βιοχημεία, το 2005 εξέδωσε το Elantris, ένα αυτοτελές έπος φαντασίας. Το βιβλίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και σημείωσε εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις. Αυτό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή για την ανοδική πορεία του Sanderson στο συγγραφικό στερέωμα, ο οποίος μεταξύ άλλων επελέγη και για την ολοκλήρωση της μνημειώδους σειράς Ο Τροχός του Χρόνου τουRobert Jordan, έργο που έφερε εις πέρας σε τρία βιβλία και τριάμισι χρόνια.

Σήμερα ο Sanderson διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Brigham Young και εξακολουθεί να γράφει ασταμάτητα.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανέκδοτο υλικό και ενημερώσεις ως προς τα τρέχοντα και μελλοντικά σχέδια του συγγραφέα, μπορείτε να επισκεφθείτε το site του,www.brandonsanderson.com

5 comments

 1. Υπέροχη κριτική ❤ Μίλησες για όλα!
  Πόσο συμφωνώ για Elend ηθελα να τον δείρω με την αδιαφορία και την κουταμάρα του. Ευτυχώς προς το τέλος παίρνει σιγα σιγά πάλι τα πάνω του… Θέλω να δω πολύ πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο τρίτο βιβλίο. Ποτέ δεν πέφτω μέσα με τον Brandon Sanderson 😛

  Liked by 3 people

  • Θένκιουυυυυ!💗💗💗
   Πφφφ ναι ο Elend δυστυχώς ήταν λίγο απογοητευτικός! Μας τα έπρηξαν και λίγο για το πόσο καλός άνθρωπος είναι αλλά τι να το κάνω αν είναι βαρετούλης!🙄
   Καλά για το τρίτο έχω τρελές προσδοκίες!😁😁 Ελπίζω να μην απογοητεύσει!😉😉

   Liked by 2 people

 2. Πράγματι στο δεύτερο βιβλίο κάποια πράγματα ίσως δεν είναι όπως τα περιμέναμε αλλά ήταν πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της πλοκής. Για το τρίτο δεν θέλω να σας προϊδεάσω αλλά και πάλι δεν θα πιστέψετε τι γίνεται!

  Liked by 1 person

  • Έχω εμπιστοσύνη του συγγραφέα και πιστεύω κι εγώ πως όλα είχαν το λόγο τους που συνέβησαν, ακόμη κι αν τώρα δεν φαίνεται αυτός ο λόγος! Έχω πίστη ότι στο τρίτο όλα θα λυθούν και θα εξηγηθούν!
   Και Μιχάλη μόλις κατάφερες και ανέβασες τις προσδοκίες μου για το τρίτο λιγάκι παραπάνω!! :p

   Like

 3. […] Και αισίως έφτασα στο τέλος της βασικής τριλογίας Mistborn με το τρίτο βιβλίο με τίτλο The Hero of Ages (Ο Ήρωας των Αιώνων). [Η άποψη μου για το πρώτο και για το δεύτερο.] […]

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s