”Μη μ΄αφήσεις ποτέ”Καζούο Ισιγκούρο: Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (2017)

 

Σήμερα θα παρουσιάσουμε το βιβλίο του Καζούο Ισιγκούρο ”Μην μ’ αφήσεις ποτέ”, το οποίο έλαβε την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση για το 2017, κερδίζοντας το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2018 από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Κάτω από το πρίσμα της επιστημονικής φαντασίας ο Kazuo Ishiguro γράφει ένα βιβλίο ξεχωριστό και πολύ ιδιαίτερο. Διαβάζοντάς το, αρχικά είναι δύσκολο να αντιληφθείς τι ακριβώς πραγματεύεται. Σε κάποια σημεία μάλιστα κουράζει κάπως τον αναγνώστη. Όσο συνεχίζεις όμως την ανάγνωση, αντιλαμβάνεσαι ότι ο Ισιγκούρο διαθέτει μια σπάνια συγγραφική τεχνική. 
Ο λόγος του είναι αφαιρετικός και μεστός. Ο τρόπος που διαχειρίζεται τους χαρακτήρες του και τα θεμελιώδη υπαρξιακά ζητήματα, τα οποία θίγει με αριστοτεχνικό τρόπο, δίνουν στο φαινομενικά αυτό απλό κείμενο, μια σπάνια λογοτεχνική αξία. Μοιάζει με ένα ταπεινό λουλούδι, που όταν ανθίζει φανερώνει με τα πιο ζωντανά χρώματα όλη του την μεγαλοπρέπεια!
Μιλάει με απλό τρόπο, αλλά το κείμενο ξεχειλίζει από συγκίνηση και ανθρωπιά, στέλνοντας τα πιο δυνατά μηνύματα σε ένα κόσμο όπου αυτές οι αξίες συνεχώς φθείρονται. Δεν υπάρχει κάποιος που θα διαβάσει αυτό το βιβλίο και θα μείνει ασυγκίνητος. Που δεν θα δακρύσει με την διάχυτη ευαισθησία του. Που δεν θα προβληματιστεί, για το αν ο άνθρωπος είναι εντέλει ικανός, να εξουδετερώσει τους περιορισμούς και να ζήσει όπως επιθυμεί απαλλαγμένος από τις συμβάσεις και το προκαθορισμένο τέλος. 
Να επισημάνω τέλος ότι η λέξη “δυστοπικό” (από το ελληνικό δυς- και τόπος), όπως χαρακτηρίζεται το μυθιστόρημα αυτό, αναφέρεται στην παρουσίαση μιας κοινωνίας, μελλοντικής συνήθως, όπου κυριαρχεί η δυστυχία και η απαισιοδοξία. 

Το βιβλίο του Ισιγκούρο μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη το 2010, με τον τίτλο ”Never Let Me Go”. Η ταινία είναι αγγλικής παραγωγής σε σκηνοθεσία του Μαρκ Ρόμανεκ, με πρωταγωνιστές τους Κάρεϊ Μάλιγκαν, Κίρα Νάιτλι και Άντριου Γκάρφιλντ.

Πολύ καλή ταινία! Πιστή σκηνοθετική απόδοση του βιβλίου, ωραίες ερμηνείες (κυρίως της Κάρι Μάλιγκαν ως Κάθυ), εξαιρετική φωτογραφία, πολύ ωραία μουσική επένδυση.
Σε καμία των περιπτώσεων όμως , δεν μπορεί να συλλάβει και να αποδώσει, τα καίρια ζητήματα που θίγει το βιβλίο, (φαινόμενο συχνό στην μεταφορά ενός βιβλίου στην μεγάλη οθόνη), σχετικά με την ψυχή και την ανθρώπινη ύπαρξη. 
Ο Ισιγκούρο έχει θέσει ψηλά τον πήχη! 

Αποτέλεσμα εικόνας για καζούο ισιγκούρο μη μ αφήσεις ποτέ ταινια

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s