Διαβάσαμε τον “Ήρωα των Αιώνων”-το επικό τελευταίο μέρος των “Ομιχλογέννητων”

I am, unfortunately, the Hero of Ages.

Και αισίως έφτασα στο τέλος της βασικής τριλογίας Mistborn με το τρίτο βιβλίο με τίτλο The Hero of Ages (Ο Ήρωας των Αιώνων).
[Η άποψη μου για το πρώτο και για το δεύτερο.]

mistborn-1

Το τέλος του δεύτερου βιβλίου ήταν απότομο, ξαφνικό και με άφησε με ερωτηματικά να αιωρούνται πάνω από το κεφάλι μου και μια δυσπιστία ως προς το τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια.

The time for killing hasn’t ended at all, he thought. It has just begun.

Για την υπόθεση δεν θα αποκαλύψω τίποτε συγκεκριμένο. Τα πράγματα είναι δύσκολα, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο και όλα οδεύουν προς την καταστροφή (pun intended).

“The days of mist have come! The endless ash now falls! The earth shakes and trembles. You can condemn me, but you must not ignore me! The world will soon die! If you want people—in all of their forms—to survive, you must act! You must be ready! For you may soon need to command our people to accept the Resolution!”

hero_of_agesΓια εμένα θεωρώ ότι ήταν το καλύτερο της σειράς!
Συμβαίνουν πολλά. Πάρα πολλά! Υπήρχαν πολλές εξελίξεις, είχαμε πολύ δράση, πολύ στάχτη και μαυρίλα, θάνατο και απελπισία, αμφιβολία και έλλειψη πίστης. Ποιος ή τι είναι ο Ruin και τι σκοπούς έχει; Σε τι αποσκοπούσε ο Lord Ruler αφήνοντας πίσω του στοιχεία και ενδείξεις; Γιατί σκοτώνουν οι ομίχλες και ποια η σημασία του αριθμού 16; Και ποιος είναι τελικά ο Ήρωας των Αιώνων; Είναι η Vin  ή κάποιος άλλος;
Φυσικά έχουμε πολλές ανατροπές αλλά και απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν ήξερα καν ότι είχα! Μαθαίνουμε γιατί ο κόσμος άλλαξε. Γιατί έπεφτε στάχτη από τον ουρανό και ο ήλιος ήταν κόκκινος. Επίσης τι σχέση έχουν οι ομίχλες με το Deepness και τον Lord Ruler και γιατί οι άνθρωποι ήταν χωρισμένοι σε ευγενείς και skaa, καθώς και ποια η σχέση όλων αυτών με τη φυλή των Terris και των kandra.
Γενικά μας λύνονται όλες οι απορίες που μας έχουν δημιουργηθεί στα προηγούμενα βιβλία (και μάλιστα με πολύ ωραίο τρόπο) και αυτό ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ!

You don’t know what I do for mankind, the Lord Ruler had said.
And I didn’t, Vin thought. Thank you.

Πέραν όμως της δράσης και των όποιων δραματικών εξελίξεων, το βιβλίο μιλάει πολύ και για την έννοια της πίστης, την αξία της θρησκείας, πραγματεύεται την ύπαρξη θεού και τι σημαίνει να πιστεύει κανείς σε κάτι χωρίς να έχει αποδείξεις ύπαρξής του. Μιλάει για ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν ποιοι είναι και που δεν θέλουν να είναι ένα πράγμα μόνο. Που θέλουν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και το πιο σωστό. Για τις συνέπειες των πράξεών μας και την ισορροπία.
Μπορεί να ακούγεται κάπως βαρύ, αλλά δεν ήταν! Κούμπωνε πολύ σωστά στην υπόθεση και μόνο πόντους έδινε στην ιστορία.

Consequence. Action and reaction.

f04b68a80b80d4d70a1c10bc13bfd019Φυσικά οι χαρακτήρες είναι ένα σημαντικότατο στοιχείο. Αγαπημένοι μου εδώ ήταν ο άπιστος Θωμάς Sazed, ο οποίος έχει αλλάξει καθώς τα γεγονότα του προηγούμενου βιβλίου τον έχουν επηρεάσει βαθιά και τώρα πρέπει να ψάξει να ξαναβρεί την χαμένη του πίστη, ο TenSoon, που μου άρεσε κάθε του εμφάνιση και που θα ήθελα να τον βλέπαμε και λίγο παραπάνω, και εντελώς απροσδόκητα ο Spook, ο οποίος έχει εξελιχθεί τρομερά από το πρώτο βιβλίο. Κατάφερε να με αγχώσει, να με τρομάξει, να με κάνει να πανηγυρίσω και γενικά μπράβο! Μου άρεσαν πολύ τα κομμάτια του!
Αλλά και οι υπόλοιποι καλοί ήταν! Η Vin σταθερά εξελίσσεται (ο Kelsier θα ήταν περήφανος πιστεύω!), ο Elend είχε σαφώς βελτίωση και θεωρώ πως εν τέλει η “αναβάθμιση” του ταίριαξε! Ο Marsh πάλι, είχε ενδιαφέρον, αλλά και πάλι δεν τον είδαμε και πολύ.

“You were always the best of us, Sazed,” he said quietly. “Because you believed in something.”

That’s what trust is, Sazed thought. It’s about giving someone else power over you. Power to hurt you.

Όσο αναφορά το τέλος τώρα…..ας μην πω καλύτερα τίποτα. Πονεμένη ιστορία βαμμένη βαθύ κόκκινο. Expect the unexpected…..
Γενικά -καθ’ όλη τη διάρκεια, όχι μόνο στο τέλος- πέθανε πολύς κόσμος. Και όχι δεν εννοώ μόνο ανώνυμοι στρατιώτες.
Ενώ ο επίλογος ήταν κάπως θλιμμένος αλλά ταυτόχρονα και ευχάριστα ελπιδοφόρος. Και παρ’ ότι δεν μου άρεσε, μου άρεσε (If you know what I mean)!! Και θεωρώ ήταν ένα ταιριαστό κλείσιμο στην τριλογία.

Picture 12

Τώρα, εάν έπρεπε να βρω και κάτι αρνητικό (αν και πιο πολύ παράπονα είναι παρά αρνητικά)…… ε δεν θα με χάλαγε να είχε και λίγο ακόμη (και μη μου πεις ότι έχει και συνέχεια γιατί θα σου πω ότι ναι αλλά όχι με τους ίδιους χαρακτήρες), η μη επανασύνδεση δύο χαρακτήρων που την περίμενα πως και πως (but whyyyyyy????) και τέλος θα ήθελα ίσως στην -ας πούμε- τελική αναμέτρηση να ήταν παρόντες όλοι οι εναπομείναντες βασικοί χαρακτήρες. Αν και μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έγινε έτσι.
Α! και να σημειώσω πως το πρώτο βιβλίο είχε μακράν τους ωραιότερους τίτλους στα parts. Των άλλων δύο -πέραν κανα δυο εξαιρέσεων- τους έλεγες και ανέμπνευστους (να τα λέμε κι αυτά!).

This is it, she thought, flaring pewter to keep from shaking. It’s finally happening. I finally get to dance with him!
At that moment—as the music began—Elend reached into his pocket and pulled out a book. He raised it with one hand, the other on her waist, and began to read.
Vin’s jaw dropped, then she whacked him on the arm. “What do you think you’re doing?” she demanded as he shuffled through the dance steps, still holding his book. “Elend! I’m trying to have a special moment here!”

Τελικώς και συμπερασματικώς εγώ δηλώνω ενθουσιασμένη με όλη την τριλογία, σαφώς και αξίζει να διαβαστεί. Για τον φανταστικό κόσμο, τους καλογραμμένους χαρακτήρες, τις ανατροπές αλλά και τις όποιες πιο φιλοσοφικές αναζητήσεις. Θα μου μείνει το τέλος το τρίτου, αλλά κυρίως το τέλος του πρώτου που ήταν το πρώτο σοκ, οι φιλόξενες ομίχλες, το «We aren’t invincible, remember?», το «Remember to smile», το «There was always another secret» και η σκηνή με το «You still have some things to learn about friendship, Vin. I hope someday you realize what they are.»
Προσωπικά πιστεύω πως και πολύ άργησα να ασχοληθώ με τον Brandon Sanderson!


Το βιβλίο εγώ το διάβασα στα αγγλικά αλλά κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος σε δύο τόμους με τίτλο: Ομιχλογένητοι: Ο Ήρωας των Αιώνων (τόμος Α’ & τόμος Β’)


Από το οπισθόφυλλο:

Cover_HoA__AΟ θάνατος του Μεγάλου Εξουσιαστή, με στόχο το τέλος της Ύστατης Αυτοκρατορίας, ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει, έτσι δεν είναι; Η Βιν και ο Έλεντ δεν είναι και τόσο σίγουροι πλέον, αφού οι πανταχού παρούσες ομίχλες, οι ολοένα εντονότερες σταχτοπτώσεις και οι ακόμα πιο ισχυροί σεισμοί επέστρεψαν με πιο φονική μορφή. Πριν από πολύ καιρό, η Καταστροφή –ένα από τα πρωταρχικά όντα που δημιούργησαν τον κόσμο– είχε λάβει την υπόσχεση να έχει το τελικό δικαίωμα της εξολόθρευσης των πάντων. Τώρα, που η Βιν ξεγελάστηκε, με σκοπό να την απελευθερώσει από το Πηγάδι της Ανάληψης, προφανώς η Καταστροφή σκοπεύει να πάρει αυτό που της υποσχέθηκαν.

Ο επίλογος της τριλογίας Ομιχλογέννητοι εκπληρώνει όλες τις υποσχέσεις των δύο προηγούμενων βιβλίων. Οι αποκαλύψεις αφθονούν, οι συνδέσεις με τα αρχικά κεφάλαια της σειράς αποσαφηνίζονται, ενώ εκπλήξεις –τόσο ικανοποιητικές όσο και καταπληκτικές– σκάνε σαν πυροτεχνήματα για να εντυπωσιάσουν και να ικανοποιήσουν. Όλα οδηγούν σε ένα φινάλε απαράμιλλης πρωτοτυπίας και τόλμης, που θα σας κάνει να τρίβετε τα μάτια σας από κατάπληξη, σαν να έχετε μόλις ξυπνήσει από ένα φανταστικό όνειρο.


Για τον συγγραφέα:

1609-26 32

Ο Brandon Sanderson γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 στο Λίνκολν της Νεμπράσκα. Μετά τις σπουδές του στη Βιοχημεία, το 2005 εξέδωσε το Elantris, ένα αυτοτελές έπος φαντασίας. Το βιβλίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και σημείωσε εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις. Αυτό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή για την ανοδική πορεία του Sanderson στο συγγραφικό στερέωμα, ο οποίος μεταξύ άλλων επελέγη και για την ολοκλήρωση της μνημειώδους σειράς Ο Τροχός του Χρόνου τουRobert Jordan, έργο που έφερε εις πέρας σε τρία βιβλία και τριάμισι χρόνια.

Σήμερα ο Sanderson διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Brigham Young και εξακολουθεί να γράφει ασταμάτητα.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανέκδοτο υλικό και ενημερώσεις ως προς τα τρέχοντα και μελλοντικά σχέδια του συγγραφέα, μπορείτε να επισκεφθείτε το site του,www.brandonsanderson.com

11 comments

  • Θέεενκιουυυ!😙😙❤️❤️
   Εννοείται να το πιάσεις!!!😆 Μου άρεσε πολύ!! Εξηγούνται τα πάντα και ότι αμφιβολίες μας δημιούργησε το τέλος του δεύτερου, εδώ όλα μπαίνουν στη θέση τους και αποδεικνύεται ότι όλα είχαν λόγο που έγιναν τελικά!! 😉😉

   Liked by 2 people

   • Πολύ χαίρομαι που το ακουω αυτό!!! Γιατί μετά το τέλος του 2ου ήταν ο μεγαλύτερος φόβος μου 😊

    Θα επανέλθουμε και εμείς όταν το διαβάσουμε με τα κορίτσια 😉😍

    Liked by 2 people

 1. Δεν φαντάζεσαι πόσο με ενθουσίασες με την κριτική σου, γιατί με το τέλος του 2ου δεν ήμουν και πολύ ευχαριστημένη! Ανυπομονώ να δω τλπως θα εξελιχθούν όλα 😍!
  Έφυγες για Stormlight Archive τώρα 😜😇

  Liked by 3 people

  • ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!😂😂😂 Το Stormlight Archive θέλω ΠΟΛΥ να το διαβάσω!! φαίνεται επικό!!😍 αλλά φοβάμαι να το αρχίσω!😅 είναι τόοσα βιβλία που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα και με αγχώνει ότι όταν θα βγαίνει το επόμενο εγώ θα έχω ξεχάσει τι έχει γίνει στα προηγούμενα…😟 όχι;;

   Τώρα γι’αυτό εδώ……τις είχα κι εγώ τις αμφιβολίες μου για το τέλος του δεύτερου και αν και το πίστευα πως δεν μπορεί για κάποιο λόγο έγινε ό,τι έγινε, ξαφνιάστηκα! δεν περίμενα τόσες εξηγήσεις! και πολύ χάρηκα!
   Εννοείται περιμένω να το διαβάσετε κι εσείς, να δω και τη δική σας άποψη!😉😉❤️❤️

   Liked by 1 person

   • Είναι επικόοο😍😍 Χαχααα καταλαβαίνω τι εννοείς… Αλλά αξίζει😁!!! Θα αναθεωρήσεις και για το mistborn ύστερα απ’ αυτό!
    Αχ χαίρομαι πολύ που το ακούω! Το μισώ όταν μένουν αναπάντητα ερωτήματα😂 Εννοείται θα έχεις την άποψη μας😘 ~Σ

    Liked by 2 people

   • Πιστεύω θα σε ικανοποιήσει!☺️😉
    Χαχαχαχαχα τέτοια συνέχισε να λες και πού θα πάει θα το αρχίσω!😂😂😅😅

    Liked by 2 people

 2. Χαίρομαι πολύ που αυξανόμαστε οι φαν των Ομιχλογέννητων! Να κανονίσουμε καμμιά συνανάγνωση για το Stromlight

  Liked by 3 people

  • Χαχαχαχαχαχα!😄😄 Κάποια στιγμή αργότερα πολύ πιθανό να συνεχίσω και με τα υπόλοιπα! αλλά θα κάνω ένα διάλειμμα πρώτα!😅
   Αχχχ κάτι πρέπει να γίνει με το Stromlight!🤔

   Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s