”Η Καρδερίνα”: Βραβείο Πούλιτζερ 2014

‘‘Η Καρδερίνα’’ (The Goldfinch) – 2013, το τρίτο κατά σειρά μυθιστόρημα της Donna Tartt, βραβευμένο με το βραβείο Πούλιντζερ Λογοτεχνίας για το 2014, σκιαγραφεί αριστοτεχνικά την ιστορία του Θίοντορ Ντέκερ, ενός εφήβου στην σύγχρονη Αμερική, την πορεία της ενηλικίωσής του και τις αναπάντεχες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει μετά τον θάνατο της μητέρας του σε ένα τραγικό ατύχημα. 

Η συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται να αφηγηθεί σύντομα την ιστορία της, καθώς το βιβλίο είναι αρκετά ογκώδες (989 σελίδες). Αντιθέτως δεν φαίνεται καν να το επιθυμεί. Η αφήγηση είναι πυκνή και παραστατική. Οι περιγραφές λεπτομερείς και διεξοδικές. Πιθανόν κάποια στιγμή να κουράζουν, αλλά εξυπηρετούν πλήρως τον σκοπό τους, χωρίς να αποσκοπούν στην απλή παράθεση των γεγονότων. Το κείμενο είναι ευκολονόητο και ρέει γρήγορα. Η Tartt διαθέτει μια σπάνια περιγραφική ικανότητα και μια άκρως διεισδυτική ματιά, περιγράφοντας τις σκηνές με τόση ζωντάνια και παραστατικότητα, που ο αναγνώστης νομίζει ότι συμμετέχει και ο ίδιος. Προσόντα που άνετα θα μπορούσαν να την εντάξουν σε μια κλασσική λογοτεχνική ελίτ. 

Τόσο οι χαρακτήρες των πρωταγωνιστών, όσο και οι δευτερεύοντες ρόλοι είναι αναπτυγμένοι με δεξιοτεχνία και αμεσότητα, προκαλώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη για την τύχη τους.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγγραφέας εμπνεύστηκε από τον πίνακα ‘’Η Καρδερίνα’’ του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Κάρελ Φαμπρίσιους (μαθητή του Ρέμπραντ και δάσκαλο του Βερμέερ) που φιλοτέχνησε το 1654 και είναι ένα από τα λίγα έργα του που σώζονται, καθώς σκοτώθηκε σε έκρηξη, όπου καταστράφηκαν τα περισσότερα από αυτά.

‘‘Όταν κοίταζα τον πίνακα ένιωθα όλες μου τις αισθήσεις να συγκλίνουν σε ένα μοναδικό σημείο, στην μια τρεμουλιαστή, ηλιόπληκτη στιγμή που υπήρχε τώρα και για πάντα. Μόνο αραιά και που πρόσεχα την αλυσίδα στο ποδαράκι της καρδερίνας και σκεφτόμουν πόσο σκληρή πρέπει να ήταν η ζωή για το ζωντανό πλασματάκι, να χτυπάει για λίγο τα φτερά του, αναγκασμένο να προσγειώνεται στην ίδια πάντα απελπιστική θέση’’.

Η μικρή καρδερίνα που είναι περιορισμένη με αλυσίδα και συμβολίζει την αθωότητα, προσομοιάζει με τον αθώο μικρό πρωταγωνιστή που βουλιάζει στην παρανομία και την διαφθορά αλλά καταφέρνει να αναδυθεί στην επιφάνεια, περνώντας μέσα από αμέτρητες δοκιμασίες.

‘’Η Καρδερίνα’’  του Φαμπρίσιους και κατ’ επέκταση η τέχνη συμβολίζει το μέσον με το οποίο καταφέρνει κάποιος να βρει διέξοδο, παρ’ όλες τις  οδυνηρές καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, προς την ελπίδα και την αθωότητα. 

Πρόκειται για ένα υπέροχο λεκτικό ταξίδι, γεμάτο ευαισθησία και συγκίνηση αλλά και ένα κείμενο μεγάλης λογοτεχνικής αξίας, καθώς η συγγραφέας χειρίζεται τον λόγο με μεγάλη μαεστρία πληροφορώντας μας παράλληλα  για πολλά θέματα γύρω από την τέχνη και κυρίως την ζωγραφική. 

 

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένουμε την μεταφορά του βραβευμένου βιβλίου της Donna Tartt, που θα κυκλοφορήσει στην μεγάλη οθόνη στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 από την Tanweer.

Αν και η ταινία δεν μπορεί – εκ των πραγμάτων – να αποδώσει πλήρως την λογοτεχνική αξία του βιβλίου, παρ’ όλα αυτά πρόκειται για μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την σκηνοθεσία του βραβευμένου με Bafta Τζον Κρόουλι, το σενάριο του υποψήφιου για Όσκαρ Πίτερ Στρον και το δυνατό καστ.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Θίο Ντέκερ αναλαμβάνει ο Άνσελ Έλγκορτ, έχοντας στο πλευρό του την Νικόλ Κίντμαν, την Σάρα Πόλσον, τον Λουκ Γουίλσον και τον Φιν Γούλφχαρντ.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s