Διδυμότειχο μπλουζ, το τραγούδι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που σημάδεψε τη δεκαετία του ’90

Πριν από λίγο καιρό έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ένας τεράστιος και προσωπικά για εμένα, λατρεμένος καλλιτέχνης. Δεν μπορώ καν να πω τη φράση πως ο Λαυρέντης “ήταν”. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας πάντα θα είναι εδώ, δίπλα μας με την μεγάλη του φωνή, το πληθωρικό του εγώ και με το τεράστιο ταλέντο του να μας συντροφεύει μέσα από τα τραγούδια του. Θα συνεχίσει να σημαδεύει τις στιγμές μας μέσα από το ραδιόφωνο και θα μεγαλόσουν και άλλες γενιές οι στίχοι και η μουσική του.

Σήμερα θα γράψω για ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια του, που σημάδεψε μια ολόκληρη δεκαετία. Το “Διδυμότειχο μπλουζ”.

Μεταφερόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Οι “Τερμίτες” δεν υπάρχουν πλέον και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έχει πάρει την απόφαση να συνεχίσει μόνος του. Κάποιο βράδυ, σε ένα μπαρ ο Λαυρέντης και η παρέα του θυμούνται τα χρόνια του στρατού. Ανάμεσα στα άτομα της παρέας εκείνης ήταν και ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος. Φίλος του Μαχαιρίτσα από την εποχή των “Τερμίτων”. Ακούγοντας τον Λαυρέντη να θυμάται την εποχή που πέρασε ως φαντάρος στο Διδυμότειχο άρχισε να σημειώνει και μέσα σε λίγες ώρες θα παρέδιδε στον φίλο του τους στίχους του “Διδυμότειχο μπλουζ”.  Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δημιούργησε τη μουσικη του κομματιού κι έτσι δημιουργήθηκε το τραγούδι ορόσημο.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε αναφέρει γι’ αυτό το τραγούδι:

 «Το τραγούδι αυτό είναι βιογραφικό κι αφορά την προσωπική μου ιστορία στο στρατό. Την διηγούμουνα μια μέρα στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο και τ’ απόγευμα μου την έφερε σε στίχους! Ετοίμασα το δίσκο και περίμενα ότι θα κάνει κάποια επιτυχία ένα άλλο τραγούδι, το “Σε στυλ να μη ξεχνιόμαστε”. Όταν όμως ολοκληρώθηκε το “Διδυμότειχο Blues” και το τραγούδησα μαζί με τον Νταλάρα, είδα τις αντιδράσεις όλων στην εταιρεία, που έλεγαν ότι με το τραγούδι αυτό θα γίνει της κακομοίρας! Το είχε καταλάβει ο Μάτσας! Είχε και τρομερές εμπειρίες βέβαια αυτός. Εγώ δεν περίμενα τίποτα και γι’ αυτό ήμουν κι ελεύθερος. Κι όμως, ήταν καταιγιστική η επιτυχία του. Το “Διδυμότειχο Blues”, τώρα, μετά από τόσα χρόνια, το καταλαβαίνω, είναι ένα διαχρονικό τραγούδι κι ένα τραγούδι που δεν ξεφτίζει με τίποτα.»

Στην αρχή υπήρχε η σκέψη από τον Μαχαιρίτσα να το ερμηνεύσει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αλλά δεν τα βρήκαν. «Εγώ σκεφτόμουν να το πει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Αυτός δεν κατάλαβε τι έλεγα εγώ και τελικά το είπε ο Νταλάρας», είχε πει. Τελικά η ίδια η δισκογραφική εταιρία,η ΜΙΝΟS επέμενε να μπει ο Γιώργος Νταλάρας ως ερμηνευτής μαζί με τον Μαχαιρίτσα.

Το τραγούδι έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία και ο ομώνυμος δίσκος πούλησε 35.000 αντίτυπα. «Κάποτε ήμουν το παιδί που τραγουδούσε στους Τερμίτες. Μετά έγινα ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας» λέει.

Υπήρξαν όμως και κάποια παρατράγουδα σε σχέση με το “Διδυμότειχο μπλουζ”. Ο τότε δήμαρχος του Διδυμότειχου είχε διαμαρτυρηθεί για κάποιους στίχους του τραγουδιού όπως: «Διδυμότειχο μπλουζ τρύπα στη γεωγραφία / Διδυμότειχο μπλουζ αδειανή φωτογραφία». Όπως υποστήριζε: το Διδυμότειχο δεν είναι «τρύπα στη γεωγραφία» κι «αδειανή φωτογραφία». Τελικά, οι δύο πλευρές τα βρήκαν όταν ο Μαχαιρίτσας έδωσε κοινή συναυλία με τον Νταλάρα στο Διδυμότειχο.

Λαυρέντη σε ευχαριστούμε για όσα μας χάρισες…

Διδυμότειχο Blues
Γιώργος Νταλάρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Το 76 λίγο πριν να φέξει
πήρα ένα πλοίο άσπρο σαν ψυγείο
σαν νοσοκομείο
Το 76 σαν χοντρό αστείο
κρύο χειρουργείο το εθνικό θηρίο
μ’ έστειλε στη Χίο
Θρυλικός κομπάρσος με προφίλ κουρέλα
λούτσα στον ιδρώτα σάπιο καλοκαίρι
κουρεμένοι σβέρκοι
Εθνική διχόνοια τράκες και καψόνια
ίδια πελατεία απ’ το σινέ Ομόνοια
σαν φτηνή κολώνια
Το 76 έκλεισα τα μάτια
κάπνισα μια γόπα σβήστηκα απ’ το χάρτη
κόλαση του Δάντη
Σαν παροπλισμένος ψευτοεπαναστάτης
είχα τ’ άλλοθί μου το κουτσό σκυλί μου
την αποστολή μου
Τραύλιζα διατάξτε έσυρα δυο μήνες
μείναν άλλοι δέκα να ‘μαι στο Χαϊδάρι
παίδες εν καμίνω
Το ‘κρυβα απ’ όλους σαν παραχαράκτης
είπα θα περάσει ήμουνα προστάτης
Δωρ κι Εφιάλτης
Διδυμότειχο blues
Διδυμότειχο blues
Διδυμότειχο blues
Δίπλα μου η Αθήνα του Οδυσσέα σειρήνα
λαϊκή βιτρίνα
πηγές:

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s