Το τραγούδι της Τρίτης: Cloudbusting της Kate Bush

Είναι στιγμές όπου ένας καλλιτέχνης συνθέτει διάφορα ερεθίσματα όχι για να δώσει απαντήσεις, αλλά για να προκαλέσει με τη σειρά του βροχή από ερωτήματα και σκέψεις.

Το 1985 κυκλοφόρησε το τραγούδι “Cloudbusting” της Kate Bush με ένα βίντεο κλιπ (σε σκηνοθεσία του Julian Doyle), όπου η τραγουδίστρια υποδύεται τον Peter, τον γιο του ψυχαναλυτή Wilhelm Reich, σε μια ιδέα της ίδιας και του Terry Gilliam.

Μέσα από τα μάτια του Peter παρακολουθούμε τις προσπάθειες του Wilhelm Reich (Donald Sutherland) και του Peter να κάνουν cloudbusting, να προκαλέσουν δηλαδή βροχή με ένα παράξενο μηχάνημα. O Peter αναπολεί τις στιγμές, όπου ανέβαιναν στην κορυφή ενός λόφου και σημάδευαν τον ουρανό με το cloudbuster τους, ενώ κάποια στιγμή εμφανίζεται στο πλάνο και το “Α Book of Dreams” του Peter Reich, το βιβλίο που ενέπνευσε την Kate Bush για το βίντεο.

Η συνέχεια είναι πιο σκοτεινή, αφού πράκτορες της κυβέρνησης εισβάλουν στο εργαστήριο του εφευρέτη και τον συλλαμβάνουν. Την ώρα που φεύγουν, ο Wilhelm παρακολουθεί μέσα από το αμάξι τον γιο του να τρέχει προς την κορυφή του λόφου και να θέτει σε λειτουργία το μηχάνημά του. Σε λίγο ξεκινάει η βροχή…

But every time it rains

You’ re here in my head

Like the sun coming out

Ooh, I just know that something good is going to happen

And I don’t know when

But just saying it could even make it happen”

Είναι ένα μαγευτικό τραγούδι, που κρύβει μέσα του τόσα επίπεδα. Η Kate Bush παρουσιάζει με ευαισθησία τη σχέση πατέρα-γιου, την αλλόκοτη πλευρά ενός εφευρέτη, ενός ανθρώπου που μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκκεντρικός ή κάπως αλλιώς, και πώς αντιδράει το περιβάλλον του στις πράξεις του. Είναι το έναυσμα για να μάθει κανείς περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή του Wilhelm Reich και την αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του.

Άραγε, στην εποχή μας υπάρχει χώρος για τέτοιους ανθρώπους, οι οποίοι συνθέτουν λέξεις, ήχους, ιδέες και εικόνες και μας παρασύρουν σε μία πόρτα, η οποία οδηγεί σε μία άλλη πόρτα και εκείνη με τη σειρά της…

(Για την κατασκευή του μηχανήματος συνεργάστηκαν οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν για το Alien, ενώ το 1992 το συγκρότημα Utah Saints κυκλοφόρησε το τραγούδι τους “Something Good” χρησιμοποιώντας τον στίχο “I just know that something good is going to happen”)

 

Για το Lovart’s Corner

Κωνσταντίνα Κοράκη

Ακούω μουσική, διαβάζω, γράφω, σκέφτομαι και απορώ με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Έχω γράψει δύο βιβλία, την “Ανταριασμένη” και τη “Σαφένια”, και έχω ολοκληρώσει μια νουβέλα, η οποία είναι άγνωστο πού θα καταλήξει. Καμιά φορά αρθρογραφώ, κιόλας, ή γράφω διηγήματα.

Ιστολόγιο

Πηγές:  https://en.wikipedia.org/wiki/Cloudbusting

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s