Έντγκαρ Άλλαν Πόε – Τέσσερις Ερωτικές Ιστορίες & μυστηρίου και φαντασίας

Τέσσερις Ερωτικές Ιστορίες & μυστηρίου και φαντασίας

Βερενίκη- Ελεωνόρα- Λιγεία- Μορέλα

“Πώς γίνεται, και μέσα από την ομορφιά να έχω δει την ασχήμια; -από την υπόσχεση γαλήνης, την ίδια τη θλίψη; Μα, σαν την ηθική, που το κακό, είναι συχνά συνέπεια του καλού, έτσι και από τη χαρά ουσιαστικά γεννιέται η θλίψη”.

Και εκεί που τελείωνε η μέρα, τα βήματά μου με έφεραν σε ένα διαφορετικό βιβλιοπωλείο. Μπήκα μέσα, δίχως να ξέρω τι έψαχνα. Οι κουβέντες με τον βιβλιοπώλη ήταν γρήγορες , το ένα θέμα έφερνε το άλλο. περιεργάστηκα τον χώρο και τα βιβλία, τα οποία σε αντίθεση με άλλες φορές, δεν προσπαθούσαν να σου επιβάλλουν την παρουσία τους. Έδειχναν να στέκουν περήφανα, να σου γνέφουν, κάποια να σου κλείνουν το μάτι, περιμένοντας να τα επιλέξεις. Ούτε ξέρω πώς το σκέφτηκα -αφού ήξερα ότι δεν ήθελα να τρομάξω-. Και όμως, ένα βιβλίο στεκόταν όρθιο σε ένα μεγάλο ράφι και ένιωσα να ακούω τους ήχους του.

Πλήρωσα στα γρήγορα, αποχαιρέτησα τον βιβλιοπώλη και έφυγα. Το διάβασα σιγά σιγά, πυκνό και πλούσιο όπως ήταν, θέλησα να το γευτώ, να βυθιστώ μέσα στις χάρες του. Άνοιξα τις σελίδες με δισταγμό, φοβόμουν μην τρομάξω (βλέπετε ο τρόμος με παραλύει).

“Τον λέγαμε ‘Ο Ποταμός της Σιωπής’ γιατί το ρεύμα του έμοιαζε να μας επιβάλλει τη σιωπή. Κανένα μουρμουρητό δεν υψωνόταν από την κοίτη του, και τόσο γαλήνια κυλούσε, που τα μαργαριταρένια βότσαλά του, που τόσο μας άρεσε να παρατηρούμε, δεν σάλευαν καν βαθιά μέσα στον κόρφο του, αλλά κείτονταν με μια μακάρια ακινησία, το καθένα στην παλιά του μόνιμη θέση, λάμποντας υπέροχα, αέναα”.

Τέσσερις ιστορίες για τέσσερεις γυναίκες, απόκοσμες μορφές, μιας άλλης εποχής, ενός ταραγμένου ψυχισμού. Ιστορίες σαν να παρακολουθείς μια πυρετώδη αναζήτηση, ένα όνειρο μπλεγμένο με τον εφιάλτη, μια παραφροσύνη δίχως τέλος και όρια, μια περιπλάνηση στο μεταίχμιο λογικής και παραφροσύνης.

Με μια εκπληκτική γραφή, μεστή, πυκνή, ακριβή ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε αποδεικνύει την υπεροχή του. Μέσα από μια ομίχλη αισθήσεων, παραισθήσεων, ταραχής, και μιας βαθιά δουλεμένης γραφής θα απολαύσετε την αισθητική του λόγου και την τόλμη ενός ανθρώπου που προκαλεί ρίγη όχι με έναν εύκολο τρόμο, αλλά προκαλώντας μια νοσηρή αίσθηση που σου ξυρίζει τα σωθικά.

 

Κάθε ιστορία αφιερώνεται σε μια απόκοσμη γυναίκα, σε ένα βαθύ συναίσθημα με διαφορετική κατάληξη. Οι περιγραφές και η γλώσσα είναι το κάτι άλλο, σαν σε οδηγεί κάποιος σε μια ξεχασμένη ανάμνηση του καλού λόγου.

Πολύ προσεγμένη δουλειά από τις Εκδόσεις Ερατώ με σημαντικό επίμετρο, σχολιασμό και αξιόλογη μετάφραση από τη Σπάρτη Γεροδήμου.

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Τέσσερις ερωτικές ιστορίες τρόμου και φαντασίας, η Βερενίκη, η Ελεωνόρα, η Λιγεία και η Μορέλα, συνοδευόμενες από εκτενείς σημειώσεις, ένα κατατοπιστικό επίμετρο και ένα πλήρες βιογραφικό κείμενο για τον συγγραφέα συνθέτουν το περιεχόμενο του βιβλίου αυτού. Μέσα από αυτές τις τέσσερις ιστορίες, τις πιο αντιπροσωπευτικές ίσως του μοναδικού και αξεπέραστου αισθητικού και λογοτεχνικού κόσμου του Έντ-γκαρ Άλλαν Πόε, φωτίζεται με τον καλύτερο τρόπο η σκοτεινή ψυχή του, και οπωσδήποτε αποτελούν κάποια από τα σπουδαιότερα δείγματα του ρομαντισμού στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ίσως να φαίνεται λίγο παρακινδυνευμένο να ισχυριστεί κανείς πως ο Πόε μεταξύ των άλλων, μέσα από τα έργα του διαφώτισε κάποιες σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης επιθυμίας εξήντα χρόνια πριν από τον Φρόυντ, αλλά είναι αλήθεια.

Περιεχόμενα

Βερενίκη
Ελεωνόρα
Λιγεία
Μορέλα

Μετάφραση- Σημειώσεις- Επίμετρο: Σπάρτη Γεροδήμου
Εκδόσεις Ερατώ

Για το Lovart’s Corner

Κωνσταντίνα Κοράκη

Ακούω μουσική, διαβάζω, γράφω, σκέφτομαι και απορώ με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Έχω γράψει δύο βιβλία, την “Ανταριασμένη” και τη “Σαφένια”, και έχω ολοκληρώσει μια νουβέλα, η οποία κοντεύει να βρει τον δρόμο της. Καμιά φορά αρθρογραφώ, κιόλας, ή γράφω διηγήματα.

Ιστολόγιο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s