Μια βόλτα στις δανειστικές βιβλιοθήκες της καρδιάς μας

The Library is like a candy store where everything is free (-Jamie Ford)

19a1f1c85566a588a22b7d795f22e67eΤον τελευταίο καιρό πηγαίνω πιο συχνά στην Δανειστική Βιβλιοθήκη απ’ ότι στο βιβλιοπωλείο. Δανείζομαι περισσότερα βιβλία απ’ ότι αγοράζω. Μα πόσο υπέροχες είναι οι Βιβλιοθήκες! Το να πηγαίνεις στην Βιβλιοθήκη είναι σαν να πηγαίνεις σε βιβλιοπωλείο και να παίρνεις όσα βιβλία σου αρέσουν χωρίς να σε νοιάζει πόσο κοστίζουν. Χωρίς να σε νοιάζει ιδιαίτερα αν είναι τόσο καλά και αν αξίζει να τα αγοράσεις. Χωρίς να νιώσεις τύψεις για τη στοίβα με τα αδιάβαστα στο σπίτι που θα μεγαλώσει. Γιατί αυτά τα βιβλία δεν είναι δικά σου, ανήκουν σε όλους. Πόσο διαφορετικό είναι να διαβάζεις κάτι που δεν είναι τελείως δικό σου. Κάτι που διάβασαν άλλοι πριν από σένα και που θα διαβάσουν και αφού το επιστρέψεις. Οι κιτρινισμένες σελίδες, οι φθαρμένες άκρες, οι σιχαμένοι λακέδες και οι εκνευριστικές σημειώσεις άλλων. Βιβλία βιωμένα. Όλοι αφήνουμε κάτι μέσα τους, έστω κι αν αυτό είναι μόνο η σφραγίδα με την ημερομηνία επιστροφής στο τέλος του βιβλίου….σαν υπογραφή…..σαν να λες “το διάλεξα κι εγώ” ένα πράγμα. Κι όχι μόνο μια φορά, και δύο και τρεις και δέκα. Βιβλία δανεισμένα και διαβασμένα πολλές φορές. Ή και καμία: βιβλία που δανείστηκα κι επέστρεψα αδιάβαστα. Που ξεκίνησα και παράτησα στις πρώτες σελίδες. Ή εκείνα που τα πήρα ξανά και ξανά και ξανά και μόνο την τελευταία φορά άνοιξα και διάβασα. Βιβλία θαυμάσια και υπέροχα, που με σημάδεψαν και με άλλαξαν και βιβλία βαρετά, ανούσια, που πέρασαν και δεν ακούμπησαν.

Θυμάμαι την πρώτη φορά που πάτησα το πόδι μου εκεί μέσα. Δημοτικό, 2 Απριλίου δεν θυμάμαι ποιας χρονιάς, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Διαβάσαμε και ζωγραφίσαμε παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η δασκάλα μας είχε βγάλει και κάρτα σε όλα τα παιδιά της τάξης. Την χρησιμοποίησα για πρώτη φορά την δεύτερη φορά που πήγα, μερικά χρόνια αργότερα, ακόμη στο Δημοτικό. Και από τότε δεν σταμάτησα ποτέ να την χρησιμοποιώ. Είναι μεγάλη, δεν χωράει στο πορτοφόλι, πλαστικοποιημένη στραβά με το πλαστικό πλέον να έχει ξεκολλήσει στις άκρες. Πολύ την αγαπάω την κάρτα μου!Την είχα χάσει κάποτε, μεγάλη στεναχώρια! Την ξαναβρήκα δυο μέρες μετά και το πόσο χάρηκα δεν λέγεται! Πλέον τις έχουν αλλάξει, τις έχουν κάνει πιο μικρές, πιο βολικές, να χωράνε. Μου είπαν κι εμένα να μου την αλλάξουν, να μου δώσουν από τις καινούριες. Αρνήθηκα. Όχι και να αλλάξω την κάρτα μου! Αυτή η κάρτα είναι η μισή και παραπάνω αναγνωστική μου ζωή.

A library card is the start of lifelong adventure. (-Lilian Jackson Braun)

Από εκεί διάβασα τις συνέχειες της αγαπημένης μου Λάουρας, διάβασα Αρτέμη Φάουλ, Έραγκον, Μελανόκαρδο, τη Φυλή της Φωτιάς, και τη Σειρά από ατυχή γεγονότα. Και τα 13 βιβλία! Όλη μου η παιδική ηλικία! Διάβαζα για μάγους και δράκους και πειρατές και κόσμους μαγικούς. Για παιδιά που ήταν κανονικά και που έκαναν πράγματα ασυνήθιστα και για ασυνήθιστα παιδιά που ήθελαν κανονικές ζωές. Έβρισκα βιβλία που ήθελα και έψαχνα και βιβλία που δεν είχα ξανακούσει ποτέ και διαβάζοντας τα ανακάλυπτα μικρούς θησαυρούς.

5602757-Terry-Pratchett-Quote-The-librarians-were-mysterious-It-was-said

Διάβασα όλη τη σειρά του Χάρι Πότερ. Διάβασα τη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού που ήταν στο τμήμα με τα προς-απόσυρση και τους έκανα να μου το φέρουν γιατί δεν υπήρχε άλλο αντίτυπο και το ήθελα πολύ! Θυμόμουν το πρώτο βιβλίο που διάβασα και είχε μέσα βρισιές! Πόσο εντύπωση μου είχε κάνει! Τι αστείο και παράξενο που ήταν. Άκου εκεί! Βρισιές σε βιβλίο! Πού ξανακούστηκε!!

Google can bring you back 100.000 answers. A librarian can bring you back the right one. (-Neil Gaiman)

Γνώρισα για πρώτη φορά συγγραφείς όπως Lovecraft, Shakespeare και José Saramago. Διάβασα για πρώτη φορά Dan Brown, Jo Nesbo, Stephen King, Hannah Kent, Margaret Atwood και άλλους πολλούς. Και τον πολυαγαπημένο μου David Mitchell! Το Δέντρο της Τύχης, τον Μαύρο Κύκνο και τον Άτλα του Ουρανού, όλα από εκεί τα πήρα. Την πρώτη φορά, ένα τυχαίο τράβηγμα από το ράφι. Βιβλία αγαπημένα που και να ήθελα (και θέλω πολύ) δεν μπορώ να βρω πουθενά αλλού, εξαντλημένα από καιρό.
Και τι ευτυχία αυτή με τα εξαντλημένα! Όταν δεν μπορείς να τα βρεις πουθενά αλλού και ανακαλύπτεις ότι υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη! Πόση χαρά και ανακούφιση!

There is no problem that a library card can’t solve. (-Eleanor Brown)

112d03a79877967bec989fd88f0a4dddΠεριδιαβαίνοντας στους διαδρόμους της, μεγάλωσα αναγνωστικά. Άλλαξα γούστα, διάλεγα βιβλία που παλιότερα θα προσπερνούσα. Γνώρισα νέα είδη και διεύρυνα τους αναγνωστικούς μου ορίζοντες. Σχεδόν ξαφνιάζομαι πως μετά από τόσα χρόνια ανακαλύπτω καινούρια πράγματα. Το πόσα συναρπαστικά βιβλία υπάρχουν ακόμη για μένα στα ράφια της. Και ελπίζω ειλικρινά να συνεχίσω να ανακαλύπτω υπέροχα μοναδικά απίθανα βιβλία για πολύ καιρό ακόμα.

Οι Βιβλιοθήκες είναι το κτήριο απ’ έξω, είναι ο χώρος μέσα. Είναι τα ράφια της και τα τραπέζια της. Είναι οι πρόθυμοι βιβλιοθηκάριοι της. Είναι τα στριμωγμένα βιβλία με τον κωδικό στις ράχες τους, εκείνα που έχεις διαβάσει και εκείνα που σε περιμένουν να τα προσέξεις. Είναι η μυρωδιά της. Είναι οι ώρες που πέρασες ψάχνοντας και οι ώρες που ξεχάστηκες διαβάζοντας. Οι φορές που μπήκες για να επιστρέψεις εκείνα που πήρες και οι φορές που βγήκες με περισσότερα βιβλία απ’ όσα έχεις το χρόνο να διαβάσεις. Αλλά δεν μπόρεσες να αντισταθείς! Και είναι φορές που δεν έχεις πάει ακόμα και οι κόσμοι που δεν πρόλαβες να ανακαλύψεις. Οι Βιβλιοθήκες είναι γεμάτες απαντήσεις και σκέψεις και ιδέες. Και έχουν μέσα τους ένα κομμάτι του εαυτού μας και έχουμε κομμάτια της μέσα μας, που τα πήραμε και τα κάναμε δικά μας.

A trip to the library is like coming home and going on an adventure at the same time. (-Megan Shepherd)

Μα ειλικρινά, πόσο υπέροχες είναι αυτές οι Βιβλιοθήκες!

DkMmZT1X4AAhN4V

 

(**Και ρε παιδιά! Μην ξεχνιέστε! Να τα επιστρέφετε τα βιβλία. Είμαστε κι εμείς που δεν τα έχουμε διαβάσει ακόμα!**)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s