Διαβάσαμε το “Ένα πουλί στον ώμο μου” της Sibylle Delacroix

“Ένα πουλί στον ώμο μου”

της Sibylle Delacroix

Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Ένα κοριτσάκι πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο. Όλα καινούργια, όλα διαφορετικά, όταν άξαφνα ένα πουλάκι έρχεται και κάθεται στον ώμο του. Αρχικά, το κοριτσάκι χαίρεται, είναι ωραία παρέα να έχεις ένα όμορφο πουλάκι μαζί σου.

1η

Το κοριτσάκι μας πάει στο σχολείο, προσπαθεί να κάνει τις πρώτες του φιλίες, διστάζει λίγο, ίσως είναι ντροπαλό, ίσως δεν ξέρει πώς να ξεκινήσει, και τότε το πουλάκι αρχίζει να της ψιθυρίζει με ολοένα και πιο δυνατή φωνή: “Όχι, όχι, όχι, όχιιιιιι. Δεν είναι για σένα τριτροτριιιι.

Το πουλάκι τής λέει να μη μηλάει, ότι δεν είναι καλή, ότι δεν… ότι μη….

“Μέσα στην τάξη δεν άκουγα τίποτα πια.
Όταν μιλούσε η δασκάλα, μου μιλούσε και το πουλί. Μου έλεγε, για παράδειγμα, ότι η ζακέτα μου δεν ήταν τόσο όμορφη όσο της Κλάρας και ότι η ζωγραφιά μου ήταν πιο άσχημη από του Σάββα”.

 

Σιγά σιγά το πουλάκι θεριεύει. Όσο το κοριτσάκι ακούει τα προστάγματά του, το θρέφει και εκείνο πατάει δυνατά πάνω στον ώμο της και την κάνει να γονατίσει.

Μέχρι, που μια συμμαθήτριά της, η Ζωή, την πλησιάζει και της προσφέρει την κορδέλα της. Μ’ αυτή θα δέσει το ράμφος του πουλιού και θα το ξεφορτωθεί. Και όλα θα είναι όμορφα πάλι! Με τη Ζωή, τους συμμαθητές, το χαμόγελο, τη ξενοιασιά, με τα λάθη και τα σωστά!

Το “Ένα πουλί στον ώμο μου” είναι μια ιδιαίτερη και ασυνήθιστη ιστορία, όπου τολμάει να μιλήσει για τις αρνητικές σκέψεις, για τα εμπόδια που βάζουμε στον εαυτό μας, όχι επειδή δεν είμαστε αρκετά καλοί ή έξυπνοι, ίσως γιατί είμαστε ευαίσθητοι, διστακτικοί ή επειδή, απλώς, έτυχε μια αναποδιά.

Οι εικόνες είναι πανέμορφες, με τρυφερότητα και ευαισθησία, και το κείμενο λιτό και εύστοχο. Το διαβάσαμε σε παιδάκια και τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Είχαν πολλές απορίες μετά και ήθελαν να το ακούσουν ξανά.

2η οπισθόφυλλο
(Ταλαιπωρημένο χέρι μετά από χρήση αντισηπτικών. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε και κρέμα χεριών 🙂 )

Το διαβάζουν και μεγάλοι, και εντυπωσιάζονται εξίσου 🙂

Το προτείνουμε λοιπόν.

“Ένα πουλί στον ώμο μου”

της Sibylle Delacroix

Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

 

Για το Lovart’s Corner

Κωνσταντίνα Κοράκη

Ακούω μουσική, διαβάζω, γράφω, σκέφτομαι και απορώ με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Έχω γράψει δύο βιβλία, την “Ανταριασμένη” και τη “Σαφένια”. Καμιά φορά αρθρογραφώ, κιόλας, ή γράφω διηγήματα.

Ιστολόγιο

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s