Τα Ξωτικά και ο μαγικός κόσμος των γήινων φυτών

Quarrel of Oberon and Titania ,Midsummer nights dream II'1 BY ...Ξωτικά-τα μαγικά πλάσματα που μπόλιασαν την φαντασία μας και που έκαναν τον κόσμο αυτό λιγότερο βαρετό!

Η λέξη ξωτικά, για να χαρακτηρίσει «Αυτά τα αέρινα τίποτα»-που έγραψε ο Σαίξπηρ- φαίνεται να έχει ομιχλώδη καταγωγή. Δεν ξέρει κανείς από που προήλθε, αν και είναι φανερό πως συνδέεται με το επίρρημα «έξω» πράγμα που σημαίνει πως η λέξη προσπαθεί να περιγράψει κάποια πλάσματα που έρχονται από «έξω», από έναν άλλο τόπο, έναν διαφορετικό «εξωτικό» κόσμο. Και σ’ αυτό συμφωνούν και όλες οι σχετικές παραδόσεις για αυτά απ’ οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Αερικά τα αποκαλούσαν μέχρι και πριν λίγα χρόνια στην ελληνική ύπαιθρο και όλες οι τοπικές παραδόσεις και τα παραμύθια μας τα αναφέρουν και ως ξουθκά, νεράιδες, αλουστίνες, στοιχειά, φαντάσματα και δαιμονικά.

Κάθε χώρα έχει και τα δικά της είδη ξωτικών, αλλά φαίνεται πως η ιδέα των πλασμάτων αυτών αναπτύχθηκε περισσότερο στην Βρετανία και στην Ιρλανδία παρά οπουδήποτε αλλού. Οι άνθρωποι τους έδωσαν πολλά ξεχωριστά ονόματα(Elves/ Korrigons στην Αγγλία, Sidhe ή Gentry στην Ιρλανδία, Sith ή Good People στην Σκωτία) και ξέρουμε για αυτά πως κυκλοφορούν στον κόσμο μας τις νύχτες και ξεφαντώνουν με χορό και τραγούδι στα σκοτεινά ερημικά δάση και τα δροσερά λιβάδια· υπάρχουν και κάποια άλλα όμως, που απλά περιπλανιούνται άσκοπα εδώ κι εκεί φέρνοντας σε πέρας τις παράξενες υποθέσεις τους.

Όπως ξέρουμε, τα ξωτικά δημιουργούν πολλές φορές δυσκολίες στους ανθρώπους ή φτάνουν και μέχρι το σημείο να τους βλάψουν. Πολλά ξωτικά όμως δεν είναι επιθετικά. Μάλιστα, φημίζεται πως κάποιοι έχουν δει ξωτικά να δουλεύουν για λογαριασμό των ανθρώπων ή κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως διδάχτηκαν από αυτά κάποια τέχνη π.χ ο R. L. Stevenson υποστήριζε πως έγραψε το βιβλίο του Δρ. Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ, καθ’ υπαγόρευση των ξωτικών που δεν τον άφηναν στιγμή σε ησυχία!

Dragon Spirit — Art by JJcanvas Η κατεξοχήν κατοικία αυτών των πλασμάτων είναι τα δάση, μέσα στα οποία μπορείς να βρεις τα δέντρα και τα λουλούδια στα οποία κατοικούν και τα λουλούδια απ’ τα οποία παίρνουν το μέλι τους για να τραφούν. Φαίνεται πως η παράδοση έχει διαποτίσει με ένα πέπλο μυστηρίου τα δάση κάτι που φυσικά οφείλεται στις παράξενες βαθιές σκιές που έκρυβαν στα βάθη τους. Η ανθρώπινη φαντασία είχε χτίσει μια μεγάλη πατρίδα στην καρδιά των δασών στην οποία ζούσε και ενεργούσε ένα μεγάλο πλήθος παράξενων υπερφυσικών πλασμάτων: ξωτικά και δαίμονες, μάγοι και μάγισσες, πλάσματα φωτεινά και σκοτεινά: όλα κατοικούσαν στις βαθυπράσινες δυσπρόσιτες σκιές των δασών.

Γενικά, τα ξωτικά-και καλά και κακά-είτε από καθαρή σύμπτωση είτε λόγω του ότι συνδέονται με τα δάση, έχουν ταυτιστεί με διάφορα είδη φυτών. Για παράδειγμα, στα χωριά της Ινδίας, οι μάγοι και οι μάγισσες αποκαλύπτονταν με την βοήθεια του δέντρου Sal (Shorea robusta  ή Vatica robusta). Τα ονόματα όλων των γυναικών κάθε χωριού, πάνω από δώδεκα χρονών, γράφονταν πάνω στο φλοιό των φύλλων του δέντρου, τα οποία μετά τοποθετούνταν για τεσσεράμισι ώρες μέσα στο νερό. Αν μετά από αυτό κάποια από τις γυναίκες που είναι γραμμένες πάνω στα φύλλα, «μαραίνωνταν» τότε αυτό σήμαινε πως ήταν μάγισσα.

Πίσω στα δικά μας, το χελιδονόχορτο ονομάζεται και «Χόρτο του Μικρού Λαού», ενώ το ηράνθεμο θεωρούνταν πάντοτε μαγικό λουλούδι που είχε τη δύναμή να μετατρέψει το αόρατο σε ορατό. Αν κάποιος έτρωγε ένα φυλλαράκι μπορούσε να δει με τα μάτια του τα ξωτικά, ενώ αν κάποιος ακουμπούσε ένα νεραϊδοτράπεζο μ’ ένα μπουκέτο ηράνθεμα, άνοιγε την πόρτα για την Χώρα των Ξωτικών.

evening-primrose-oenothera-biennis-suncups-sundrops-ornamental-medicinal-plant-hand-drawn-botanical-vector-illustration-88823343
Το ηράνθεμο

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο μύθος που αφορά τα αγριόχορτα. Λέγεται πως τα ξωτικά τα χρησιμοποιούσαν σαν αυτοσχέδια άλογα για τα ταξίδια τους, ενώ το θυμάρι αποτελούσε μέρος μιας συνταγής για να αποκτήσει κάποιος την ικανότητα να αντιλαμβάνεται την φυσική παρουσία των ξωτικών.

Οι πανσέδες χρησιμοποιούνταν σαν ερωτικό φίλτρο από τον Βασιλιά των Ξωτικών, ενώ ένα χωράφι με καμπανούλες θεωρούνταν επικίνδυνο και θεωρούνταν ευνοϊκή περιοχή για την μαγεία των Ξωτικών. Μια παρόμοια περίπτωση συναντάμε και στην αρχαία Ελλάδα, όπου ένα χωράφι γεμάτο ασφόδελους θεωρούνταν μαγικό και συνήθως κατάλληλο για επικοινωνία με το χθόνιο βασίλειο του Άδη.

Η μελιά προστάτευε από τα κακά πνεύματα και χρησιμοποιούνταν πάνω στα άλογα για να προστατεύονται από τα χτυπήματα των ξωτικών ενώ τα μανιτάρια θεωρούνταν Τροφή των Θεών και κάποια από αυτά συνδέονταν με τα ξωτικά.

Η ανθρώπινη φαντασία, λοιπόν, είτε απο περιέργεια είτε απο ανάγκη ερμήνευσης πραγμάτων ακατανόητων, έδωσε ένα νόημα σ’ αυτά που έβλεπε γύρω της η οποία ξεπερνούσε τα στενά όρια της πραγματικότητας. Απέδωσε τις θεραπευτικές/καλλωπιστικές ιδιότητες των φυτών στα ξωτικά και ερμήνευσε όλα τα παράξενα έχοντας στον νου της τα αόρατα αερικά του κόσμου.

Σίγουρα κάπου εκεί έξω, κάτω απ’τα κλαδιά των δέντρων, μέσα στην γύρη των λουλουδιών, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος από μικροσκοπικά πλασματάκια που ζουν, αγαπούν και παίζουν και όποτε βλέπουν ξάστερη νύχτα αρχίζουν τους δαχτυλιδωτούς χορούς τους κάτω απ’ το φεγγαρόφωτο.

Μένει μόνο να τα βρεις!

 


Βιβλιογραφία

Ξωτικά, Ναουμ Θεοδοσιάδης, Αρχέτυπο, Θεσσαλονική 2006

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s