Φανταστικά ζώα και που βρίσκονται: δυο φιγούρες βγαλμένες κατευθείαν από τους Αγγλικούς θρύλους

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έφτιαξε έναν μαγικό κόσμο όπου μάγοι και μάγισσες υπάρχουν ανάμεσά μας, κι όταν έρθει η ώρα σπουδάζουν στη Σχολή για Μαγείες και Ξόρκια Χόγκουαρτς. Στον κόσμο του Χάρι Πότερ πολλοί βυθιστήκαμε, και σίγουρα όλοι κάποια στιγμή ευχηθήκαμε να φτάσει αυτό το πολυπόθητο γράμμα απ’ το Χόγκουαρτς που θα μας έκανε μάγους. Αλλά που…

Το Χάρι Πότερ, πριν κατεβάσει αυλαία, σύστησε έναν ολόκληρο κόσμο σε εμάς τους Μακγλς γεμάτο ξόρκια, φίλτρα και εκατοντάδες μαγικά πλάσματα!

Πέρα από τα φαντάσματα του Χόγκουαρτς που τριγυρίζουν στους διαδρόμους και χαιρετούν τους μαθητές, πέρα από τον Ιππόγρυπα Ωραιόραμφο, την αράχνη Άραγκοκ και τον Φoξ, τον Φοίνικα του Ντάμπλντορ, υπήρχαν τόσα πολλά αλλά πλάσματα μέσα και έξω από την περηφέρεια του Χόγκουαρτς στα οποία η Λούνα Λάβγκουντ πίστευε με τεράστιο σθένος όμως κανείς δεν την έπαιρνε στα σοβαρά!

Fantastic Beats" Creatures | Pelucio animais fantasticos, Animais ...Τα πλάσματα αυτά μας συστήθηκαν καλύτερα στην σειρά ταινιών που ακολούθησε την επταλογία του Χάρι Πότερ, το Φανταστικά Ζώα και που βρίσκονται. Στις ταινίες αυτές, ο Νιουτ Σκαμάντερ(ο παππούς της Λούνα(!) ειδικός στα μαγικά πλάσματα, προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα όταν η βαλίτσα με τα μαγικά ζώα που κουβαλάει χάνεται κι αφήνει κάθε είδους παράξενο πλάσμα να δραπετεύσει στην Ν. Υόρκη της δεκαετίας του ’20.

Καλή η ταινία αλλά δεν συγκρίνεται με το υπέροχο σύμπαν που έπλασε αρχικά η Ρόουλινγκ, αλλα δεν είναι τώρα αυτό το θέμα μας…

Ας γυρίσουμε, λοιπόν τώρα, πίσω, στην επταλογία του Χάρι Πότερ. Σε αυτά τα βιβλία(και τις ταινίες) θα συναντήσουμε δύο μαγικά πλάσματα που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον: τον Ζόφο(Padfoot στα αγγλικά, το μαύρο σκυλί στο οποίο μεταμορφώνεται ο Σείριος και ο Χάρι βλέπει για πρώτη φορά πριν αρχίσει το τρίτο έτος του στο Χόγκουαρτς) και τον Ντόμπι μαζί με όλη του την φυλή των Σπιτικών Ξωτικών.

a1d46aab6411a06a180be2f67a2a7724e04ffd1d_hqΟ Ζόφος είναι ένα μαύρο, τεράστιο σκυλί με κόκκινα μάτια το οποίο εμφανίζεται μπροστά στον Χάρι την νύχτα που εκείνος εγκαταλείπει το σπίτι των θείων του και παίρνει τους δρόμους. Ο Χάρι, βλέποντας το, σαστίζει, νιώθει τεράστιο φόβο να τον πλακώνει και καταλαβαίνει πως κάτι πολύ σκοτεινό κρύβεται πίσω από αυτά τα κόκκινα μάτια. Όταν μιλάει στον Ρον και την Ερμιόνη για αυτό, οι φίλοι του, τρομαγμένοι, τον ονομάζουν-Ζόφος– και τον προειδοποιούν πως είναι ένας πολύ κακός οιωνός και όποιος τον δει θα πρέπει να περιμένει σύντομα θάνατο, δικό του ή κάποιου δικού του! Αυτό καθ’ αυτό το σκυλί που βλέπει ο Χάρι δεν είναι ο τρομερός οιωνός που λένε τα τρία παιδιά, αφού είναι η μορφή του μάγου Σείριου ο οποίος είναι ζωομάγος, όμως ο θρύλος του Ζόφου υπάρχει στον μαγικό κόσμο και αντιπροσωπεύει το ομώνυμο σκοτεινό πλάσμα που όλοι φοβούνται.

dobby the house elf : use near my classroom job board. | Harry ...Ο Ντόμπι με την σειρά του μόνο κακό πλασματάκι δεν είναι. Αυτό και η φυλή του, τα Σπιτικά Ξωτικά, βρίσκονται στην υπηρεσία των μάγων από χιλιάδες χρόνια. Όπως λένε, τρελαίνονται να υπηρετούν τους ανθρώπους και δεν μπορούν να επιβιώσουν εάν το αφεντικό τους τα διώξει. Και πως τα διώχνει; Δίνοντάς τους κάποιο ρούχο. Τότε το Σπιτικό Ξωτικό είναι ελεύθερο να κάνει ό, τι θέλει, όμως αυτό δεν είναι και απαραίτητα καλό, όπως βλέπουμε να σιγομουρμουρίζουν τα ξωτικά του Χόγκουαρτς όταν μαθαίνουν πως ο Ντόμπι είναι πια ένα ελεύθερο ξωτικό!

Όταν  η Ρόουλινγκ έφτιαξε αυτά τα δύο μαγικά πλάσματα ίσως είχε στο μυαλό της κάποια άλλα, βγαλμένα κατευθείαν από τους αγγλικούς θρύλους: το Bargest και τα Brownies.

Halloween Special; The Barguest | Whitby UncoveredΤο Barguest αντιστοιχεί στον Ζόφο και πρόκειται για ένα φοβερό σκυλί-Goblin το οποίο συναντάται κυρίως στην Βόρεια Αγγλία. Είναι ένα θηρίο με τεράστιο στόμα και κοφτερά δόντια που εμφανίζεται τις νύχτες. Ήταν προάγγελος θανάτου για όποιον το αντίκριζε στα μάτια ενώ αν κάποιος έβλεπε μόνο την σκιά του ζούσε μερικούς μήνες περισσότερο.

Brownie (folklore) - Wikipedia

Τα Brownies αντιστοιχούν στα Σπιτικά Ξωτικά και απαντώνται στις αγγλικές και σκωτσέζικες παραδόσεις ως μικρά εργατικά ξωτικά που κατοικούσαν σε σπίτια και αποθήκες. Συνήθως, βοηθούσαν τις νοικοκυρές στις δουλειές του σπιτιού, όταν όμως θύμωναν ήταν ικανά να κάνουν το σπίτι άνω κάτω. Λέγεται πως όταν κάποιος τους έφτιαχνε μια καινούρια μικρή φορεσιά, εκείνα την φορούσαν και πια εξαφανίζονταν για πάντα.

 

Οι ομοιότητες ανάμεσα στα μαγικά πλάσματα του Χάρι Πότερ με αυτά των θρύλων της αγγλικής υπαίθρου είναι φανερές. Η συγγραφέας εμπνεύστηκε από αυτά(άλλωστε, γίνεται τέχνη χωρίς «αντιγραφή»;) και έφτιαξε δύο εμβληματικές προσωπικότητες του σύμπαντος του Χάρι Πότερ. Όλοι αγαπάμε τον Ντόμπι και όλοι σίγουρα συμπαθούσαμε τον Σίριο με την καλοσύνη και την αγάπη του απέναντι στον Χάρι. Κι είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό να μαθαίνουμε από που προήλθαν οι ιδιότητες που συντελούν τους χαρακτήρες τους. Η συγγραφέας άκουσε, όπως και τόσοι άλλοι βέβαια, τους θρύλους και τις παραδόσεις της πατρίδας της και έφτιαξε με την δική της φαντασία πλάσματα που άφησαν εποχή, βασισμένα στις εμπειρίες και τις ιστορίες που διδάχτηκε.

Την ευχαριστούμε για αυτό, και για τόσα άλλα, από καρδιάς!

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s