‘’The Force of Nature’’ το γλυπτό που αψηφά την βαρύτητα Lorenzo Quinn

Η ‘’Δύναμη της Φύσης’’ είναι μια σειρά γλυπτών του καλλιτέχνη-γλύπτη  Lorenzo Quinn που απεικονίζουν μια γυναίκα – την  Μητέρα Φύση – που περιστρέφει τον πλανήτη Γη γύρω από αυτήν με τέτοιο τρόπο, ώστε φαίνεται να αψηφά την βαρύτητα.

Έχοντας παρουσιάσει ελαφρώς διαφοροποιημένες εκδοχές του γλυπτού σε όλο τον κόσμο, από την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έως το Μονακό και τη Σιγκαπούρη, κάθε ένα παρέχει τη δική του αίσθηση περιστροφικής κίνησης χωρίς την παραμικρή σωματική κίνηση.

Shanghai, China

Τα γεμάτα ζωντάνια και δυναμισμό αυτά γλυπτά είναι κατασκευασμένα από χαλκό, ανοξείδωτο χάλυβα και αλουμίνιο. Οι διαστάσεις τους κυμαίνονται και το ύψος φτάνει έως και 2,5 μέτρα.

Τα γλυπτά αν και στατικά, είναι γεμάτα ενέργεια και ζωή. Οι κυματισμοί στο ρούχο της γυναικείας φιγούρας και το στέλεχος του υφάσματος που τυλίγεται σε όλη την υδρόγειο, δίνει μια έντονη αίσθηση κίνησης που κατακλύζει τα γλυπτά.

Berkeley Square, London

Καθένα από τα γλυπτά του Lorenzo Quinn γεννιέται πρώτα γραπτώς. Γι’ αυτό και το κάθε ένα από αυτά συνοδεύεται από ένα κείμενο του καλλιτέχνη, γραμμένο σε πλάκα, τοποθετημένο στη  βάση του. «Επειδή είναι ένα σύνολο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο. Δεν πιστεύω σε καθαρά διακοσμητικά έργα. Κάθε έργο μου πρέπει να μεταδίδει συναισθήματα, πρέπει να έχει να πει κάτι σε μένα και στους ανθρώπους που το παρατηρούν», υποστηρίζει ο καλλιτέχνης.

Cultural Village, Doha, Qatar

Έτσι η ισχυρή αυτή εικόνα, συνοδεύεται από το εξής μήνυμα:   

«Εμείς οι άνθρωποι σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας ως ανώτερα όντα, πάνω από όλα τα άλλα και σε απόλυτο έλεγχο του πεπρωμένου και του περιβάλλοντος μας. Ζούμε με μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, μόνο για να ξυπνήσουμε από τη μανία της Μητέρας Φύσης, σαν να μας θυμίζει την παρουσία της και την ευθύνη μας απέναντι στο παιδί της (τη Γη). Αφού είδα τις καταστραμμένες ακτές της Ταϊλάνδης και τον τυφώνα που έπληξε τα νότια κράτη, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα γλυπτό αφιερωμένο στη Μητέρα Φύση. Αυτό θα θυμίζει τα πρώτα αγάλματα που έγιναν ως ειρηνική προσφορά στους θεούς με την ελπίδα να σβήσουν την οργή τους. Στην ουσία, οι άνθρωποι δεν διαφέρουν πολύ σήμερα από τους ανθρώπους που ζούσαν χιλιάδες χρόνια πριν. Εξακολουθούμε να αφιερώνουμε σε σύμβολα για να ξεφύγουμε από το πεπρωμένο μας». «Σε κάθε στιγμή, η οργή της φύσης θα μπορούσε να ξυπνήσει, φέρνοντας μαζί της ξαφνική καταστροφή», συνεχίζει ο γλύπτης. 

New York City

Ο Quinn έχει εμπνευστεί από τους μεγάλους δασκάλους όπως ο Michelangelo, ο Bernini, ο Carpaux και ο Rodin. Η βασική του όμως πηγή έμπνευσης προέρχεται από τις καθημερινές εμπειρίες της ζωής, καθώς και από τα ποιήματα και τη λογοτεχνία γενικά και κυρίως από την παρατήρηση της ενέργειας της ζωής. Η ικανοποίηση της ζωής στο μέγιστο είναι πολύ σημαντική για τον καλλιτέχνη, επιτρέποντάς του να «απολαύσει τις πολλές διαφορετικές πτυχές της ύπαρξης». Ως αποτέλεσμα, κάθε έργο του αντιπροσωπεύει μια περίοδο, ένα συναίσθημα, ένα σύμβολο.

Ο γλύπτης έχει καταφέρει να απορροφήσει και να συνδυάσει όλα τα διαφορετικά του ταλέντα, επιτρέποντάς του να αναπτύξει το δικό του μοναδικό καλλιτεχνικό ύφος. Το έργο του αντικατοπτρίζει το σαφές, αληθινό όραμα ενός καλλιτέχνη που έχει ωριμάσει σε ένα πνευματικό περιβάλλον.

Τα  επιτεύγματα του σίγουρα δίνουν πίστη στην πεποίθηση, ότι πολλές φορές η ζωή μιμείται την τέχνη. Γεννημένος το 1966, είναι γιος του διάσημου ηθοποιού  Anthony Quinn, ο οποίος τον επηρέασε βαθιά, τόσο από την άποψη της ενασχόλησης του με τον κινηματογράφο, όσο και σε σχέση με το πρώιμο έργο του στη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται επίσης με την παραγωγή ταινιών, τα ταξίδια και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Όσον αφορά στη γλυπτική λόγω μιας βαθιά ριζωμένης ανάγκης να δημιουργήσει, βρήκε ότι αυτό το μέσο του επέτρεπε να μεταφέρει τα εσωτερικά συναισθήματά του στον θεατή. Είναι στην πραγματικότητα αυτή η άμεση επικοινωνία την οποία επιζητεί συνεχώς. «Είναι ο θεατής που με ενδιαφέρει και όχι ο κριτικός της τέχνης».

Για τον Quinn, η γλυπτική είναι κατά κύριο λόγο μια τέχνη της επικοινωνίας, ένας τρόπος μέσω του οποίου έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να εξελιχθούν περαιτέρω στην κατανόηση και την αρμονία. «Κάνω τέχνη για τον εαυτό μου και για τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν μαζί για μια βόλτα μέσα από τα όνειρά μου. Το πώς ζούμε τη ζωή μας είναι υψίστης σημασίας και το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μου έχει να κάνει με αξίες και συναισθήματα», υποστηρίζει ο καλλιτέχνης.

Lorenzo Quinn

Η ‘’Δύναμη της Φύσης’’ παρουσιάζει με γλαφυρότητα τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ ανθρώπων και φύσης και χρησιμεύει ως υπενθύμιση για την ευθύνη που έχουμε προς την Μητέρα Φύση και την δέσμευση που πρέπει να αναλάβουμε, ώστε να την προστατεύσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πηγές:

http://strokesofnature-artgallery.blogspot.com/2012/05/force-of-nature-lorenzo-quinn.html

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s