9 προτάσεις comic και graphic novel που διαβάσαμε και μας άρεσαν

Κάποτε δεν διάβαζα καθόλου comics ή graphic novels, όμως τα τελευταία δύο χρόνια αυτό είναι που κάτι κατάφερα και άλλαξα! Εκτός λοιπόν από το Sandman του Neil Gaiman, που ήταν η πρώτη μου απόπειρα (και ευτυχώς επιτυχημένη) και το Saga των Brian K. Vaughan και Fiona Staples για τα οποία έχω μιλήσει εκτεταμένα εδώ και εδώ αντίστοιχα, σε αυτό εδώ το άρθρο θα σας παρουσιάσω κάποια άλλα από τα comic και τα graphic novels που διάβασα και μου άρεσαν.
(Η σειρά που έχω επιλέξει είναι η σειρά που τα διάβασα χρονικά.)


Sheets

71iY6JONPBLΞεκινάμε λοιπόν με το Sheets της Brenna Thummler.
Έχει να κάνει με τη Marjorie, ένα 13χρονο κορίτσι, που εκτός των άλλων προβλημάτων, πρέπει να διευθύνει το οικογενειακό στεγνοκαθαριστήριο ρούχων ώστε να μπορούν να τα βγάλουν πέρα, και με ένα φάντασμα, τον Wendell, ο οποίος παρά τις απαγορεύσεις καταφέρνει και περνάει από των κόσμο των φαντασμάτων (όπου όλοι επειδή είναι αόρατοι φοράνε σεντόνια) στον κόσμο των ζωντανών ανθρώπων αναζητώντας ένα καλύτερο afterlife.
Το διάβασα σε μια περίοδο που ήθελα κάτι μικρό και γλυκούλι για να ξεχαστώ. Και ήταν αυτό ακριβώς! Μικρό και γλυκούλι και cute και με υπέροχο σχέδιο!

It’s difficult to list, in order, the things I hate. But I can say with no uncertainly that laudry and ghosts are currently tied for first.
Laundry because It’s so much real.
Ghosts because they’re not.

sheets04


Paper Girls

81JP-q1vWnLΤο Paper Girls των Brian K. Vaughan(σενάριο), Cliff Chiang(σχέδιο) και Matthew Wilson(χρώμα) αποτελείται από 6 τόμους με 5 τεύχη ο καθένας.
Haloween 1988, τέσσερα 12χρονα κορίτσια μοιράζουν εφημερίδες στην πόλη τους, ώσπου εντελώς αναπάντεχα και παρά τη θέληση τους εμπλέκονται σε μια χρόνια σύγκρουση μεταξύ χρονοταξιδιωτών! Το είχα ξεκινήσει με μηδενικές προσδοκίες αλλά τελικά με ενθουσίασε!! Στον πρώτο τόμο, μεταξύ μας, δεν καταλάβαινα και πολλά αλλά δεν με πείραξε καθόλου. Είχε τρομερό ενδιαφέρον και ήδη από την αρχή συνέβαιναν περίεργα πράγματα. Και συμβαίνουν καθόλη τη διάρκεια! Πολλά πίσω-μπρος στο χρόνο, συναντήσεις με μελλοντικούς εαυτούς και κλώνους, συμμετοχή σε συγκρούσεις μεταξύ χρονοταξιδιωτών και περίεργων πλασμάτων, πολύ τρέξιμο και πολύ προσπάθεια να καταλάβουμε τι τέλος πάντων συμβαίνει (εμένα αυτή η άγνοια δεν με ενόχλησε, το αντίθετο μάλιστα, αλλά ίσως θα έπρεπε να προειδοποιήσω ότι εξηγήσεις αρχίζουν να δίνονται από τον 4ο τόμο).
Μου άρεσε πολύ σαν σειρά! Είχε πολύ δράση, συνέβαιναν συνέχεια πράγματα, είχε και το μυστήριο του, μου άρεσαν οι 4 πρωταγωνίστριες , το σχέδιο και τα χρώματα (και τα τέλεια εξώφυλλα!). Διασκέδασα πολύ διαβάζοντάς το!

We ‘re not just paper girls, we ‘re friends.

08359b6f61b41a95758318e9481a44cf


Persepolis

9780375714832Το Persepolis της Marjane Satrapi είναι αυτοβιογραφικό!
Όντας άσχετη με την Ιρανική ιστορία το βρήκα πολύ ενδιαφέρον! Παρά τα σοβαρά θέματα που θίγει και όλα τα αληθινά περιστατικά που έζησε και περιγράφει/εικονογραφεί, είναι γραμμένο με χιούμορ και αισιοδοξία. Ίσως από ένα σημείο και μετά, όταν περάσαμε στην ενήλικη ζωή, καμιά φορά να με κούραζε, η πρωταγωνίστρια-αφηγήτρια-συγγραφέας όμως είναι πραγματικά συμπαθέστατη, ενώ το απλό ασπρόμαυρο σχέδιο της ταίριαζε πάρα πολύ!
**Κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ηλίβατον**

In every religion, you find the same extremists.

-You see this?
-It’s a plastic key painted gold.
-They gave this to my son at school. They told the boys that if they went to war and were lucky enough to die, this key would get them into heaven.

600full-the-complete-persepolis-screenshot


Heartstopper

71z-KTBBTpLΜε το Heartstopper εγώ γνώρισα την Alice Oseman!
Το ξεκίνησε ως webcomic το 2016, κατάφερε να το εκδώσει κυκλοφορώντας μέχρι στιγμής 3 τόμους και συνεχίζει να κάνει updates στη σελίδα της τρεις φορές το μήνα.
Είναι η ιστορία του Nick και του Charlie, δύο χαρακτήρων που εμφανίστηκαν πρώτη φορά στο Solitaire, το πρώτο βιβλίο της Alice (το οποίο όμως δεν χρειάζεται να έχετε διαβάσει πιο πριν, ούτε εγώ το είχα διαβάσει), το πώς γνωρίστηκαν στο σχολείο, έγιναν φίλοι και στην πορεία ποιος ξέρει ίσως και κάτι παραπάνω.
Είναι πολύ γλυκούλι, πολύ τρυφερή ιστορία και μπορεί η πλοκή να μην είναι κάτι ιδιαίτερο, οι χαρακτήρες όμως είναι αξιολάτρευτοι, οι οποίοι μαζί με το μοναδικό σχέδιο που ρέει (οι γραμμές τις Alice είναι υπέροχες) είναι τα πιο δυνατά σημεία του comic.
(Εγώ αγαπώ και τα βιβλία της, τα προτείνω και αυτά!)

71JrdDc0guL


Giant Days

41eVEF6SEELΤο Giant Days των John Allison(σενάριο), Lissa Treiman(σενάριο), Whitney Cogar(χρώμα) και αργότερα Max Sarin(σχέδιο) αριθμεί συνολικά 14 τόμους (54 τεύχη) και πραγματεύεται τις καθημερινές περιπέτειες και τα μερικές φορές αλλόκοτα μπλεξίματα της Susan, της Esther και της Daisy, τριών κοριτσιών, άγνωστες μεταξύ τους, μέχρις ότου συναντήθηκαν στο Πανεπιστήμιο εξαιτίας των γειτονικών τους δωματίων και έγιναν κολλητές. Έχω διαβάσει μόνο τους 2 πρώτους τόμους μέχρι στιγμής και ενώ στην αρχή το έβρισκα λίγο παράξενο, μετά το συνήθισα, το σχέδιο μου άρεσε, ήταν αστείο και κάπως χαριτωμένο, ενώ οι τρεις πρωταγωνίστριες μας πολύ συμπαθητικές και όσο προχωράει γινόταν όλο και καλύτερες. Πολύ διασκεδαστικό!

crop_bootscrops640


Ghost Tree

GhostTree_Acvr-675x1024_updated-500Θέλοντας να ξεφύγει από την δυστυχισμένη μέχρι τώρα ζωή του, ο Brandt επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι στην Ιαπωνία, όπου βρίσκει ένα στοιχειωμένο δέντρο και τον από καιρό νεκρό παππού του.
Το graphic novel των Bobby Curnow(σενάριο), Simon Gane(σχέδιο) και Ian Herring(χρώμα) ξεκινάει πολύ creepy και είναι πολύ ατμοσφαιρικό. Μια όμορφη ιστορία που μιλάει για την απώλεια, αυτούς που πεθαίνουν και αυτούς που μένουν πίσω, το παρελθόν και τη δύναμη που έχει πάνω στο παρόν μας, ενώ για κάποιο λόγο μου θύμιζε και λίγο τον Ωκεανό στο Τέλος του Δρόμου. Το σχέδιο του δε, πολύ ταιριαστό! Θα ήθελα να ήταν μεγαλύτερο είναι η αλήθεια, αλλά το τέλος του αφήνει ελπίδες ότι μπορεί να υπάρχει και συνέχεια.

GhostTree3


Logicomix

97FE3064BFA6A1DDD4EB60E531ECA127Το Logicomix των Απόστολος Δοξιάδης(σενάριο), Χρίστος Χ. Παπαδημητριου(“ο ειδικός στη Λογική”), Αλέκος Παπαδάτος(σχέδιο) και Annie Di Donna(χρώμα) έχει ως υπότιτλο Μια επική αναζήτηση της αλήθειας και έχει ως κεντρικό χαρακτήρα τον μαθηματικό και φιλόσοφο Μπέρτραντ Ράσελ, όπου μέσω της εξιστόρησης της δική του ζωής παρακολουθούμε την ιστορία της ταραγμένης αναζήτησης των Θεμελίων των Μαθηματικών.
Πόση δόση λογικής αντέχει ένας άνθρωπος;
Δεν ήταν εύκολο και δεν ορκίζομαι ότι τα κατάλαβα όλα. Αλλά επειδή μου αρέσει αυτό το θέμα λογικό-παράλογο, το βρήκα τρομερά ενδιαφέρον και έδινε τροφή για σκέψη και υλικό για μετέπειτα ψάξιμο.
Ιστορία, φιλοσοφία, μαθηματικά, αρχαία τραγωδία, η τέχνη του κόμικ, αλλά κυρίως μια ιστορία ανθρώπων που ψάξουν απαντήσεις και αναζητούν την αλήθεια! Μου άρεσε το ανάλαφρο σχέδιο, τα χρώματα που άλλαζαν ανα εποχή καθώς και η συμμετοχή των δημιουργών στην ιστορία την οποία μας αφηγούνταν αλλά ταυτόχρονα προσπαθούσαν να καταλάβουν και οι ίδιοι.
Με τις περιορισμένες μου γνώσεις στα μαθηματικά εγώ πάντως μια χαρά το απόλαυσα!
**Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος**

logicomix-image


I Kill Giants

51x4aytCuQL._SX321_BO1,204,203,200_Το I Kill Giants των Joe Kelly(σενάριο) και J. M. Ken Niimura(σχέδιο) είναι από αυτές τις ιστορίες που δεν μπορείς να αποκαλύψεις πολλά. Έχει να κάνει με την Barbara Thorson, ένα παράξενο κορίτσι (ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν οι άλλοι) που φοράει αφτιά λαγού και ισχυρίζεται ότι σκοτώνει γίγαντες. Μια πολύ δυνατή και συγκινητική coming-of-age ιστορία που θύμιζε το Bridge to Terabithia(καλύτερο όμως) και το A Monster Calls.

All things that live, die. This is why you must find joy in the living, while the time is yours, and not fear the end. To deny this is to deny life. To fear this… is to fear life. But to embrace this… Can you embrace this?
You are stronger than you think.

Comic-Panel-I-Kill-Giants-Image-Comics-2008


Nimona

Capture_9cfa6cf8-a19c-4fa3-b408-9a69b3655743_1200x1200Το Nimona(το οποίο ξεκίνησε και αυτό ως webcomic) της Noell Sterenson ήταν μια έκπληξη!
Ο Λόρδος Ballister Blackheart και η καινούρια shapeshifter βοηθός του, η Nimona, είναι έτοιμοι να προκαλέσουν χάος στο βασίλειο προσπαθώντας να αποδείξουν ότι ο Sir Ambrosius Goldenloin και οι δικοί του δεν είναι οι ήρωες που όλοι πιστεύουν πως είναι. Αλλά ίσως να μην είναι και τόσο εύκολο!
Μου άρεσε περισσότερο από ότι περίμενα! Όταν το είχα ξεκινήσει ομολογώ ότι μου φάνηκε λίγο χαζό αλλά καθώς προχωρούσα το απολάμβανα όλο και περισσότερο και εντελώς αναπάντεχα αποδείχθηκε ότι είχε περισσότερο βάθος από ότι πίστευα! Δεν είναι τόσο επιφανειακό όσο ίσως φαίνεται με μια πρώτη ματιά ενώ ο περίπου κακός Ballister Blackheart και η ασυνήθιστη Nimona (η οποία μπορεί να μην είναι και αυτό που φαίνεται) με κέρδισαν! Μου άρεσε το τέλος, καθώς και το σχέδιο, τα χρώματα, ακόμη και η γραμματοσειρά!

Im_a_SHARK!_1200_776_s


Blankets

d8d04458-964f-4db8-a7aa-873f3df72affΤέλος θα κλείσουμε με ένα ακόμη αυτοβιογραφικό graphic novel, το Blankets του Craig Thomson. Υποψιάζομαι πως ο Craig Thomson σαν άνθρωπος τα έχει τα θεματάκια του, η ιστορία όμως που εικονογράφησε είναι ένα πολύ ωραίο, ειλικρινές και ανθρώπινο κόμικ ενηλικίωσης. Μου άρεσαν πολύ τα κομμάτια με τον αδερφό του και την παιδική του ηλικία, ενώ θα ήθελα λίγο πιο αναπτυγμένα κάποια κομμάτια προς το τέλος, έκλεισε λίγο νωρίτερα από ότι θα ήθελα. Αστείο και ταυτόχρονα μελαγχολικό, θίγει πολλά ζητήματα (θρησκεία, οικογένεια, πρώτες αγάπες, προσωπική αναζήτηση, κ.α.) και περνάει πολλά μηνύματα με πολύ όμορφα, ασπρόμαυρα και ταιριαστά σχέδια.
**Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΨΜ.**

blankets_02

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s