Το τραγούδι της εβδομάδας: ‘Wake Me Up When September Ends’ των Green Day

Το τραγούδι “Wake Me Up When September Ends” των Green Day πολλοί το έχουν συνδέσει με την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους την 11η Σεπτεμβρίου. Λίγοι ξέρουν πως είναι ένα καθαρά προσωπικό κομμάτι του τραγουδιστή του συγκροτήματος Billie Joe Armstrong αφιερωμένο στον πατέρα του, ο οποίος πέθανε τον Σεπτέμβρη του 1982 όταν ο Billie Joe ήταν μόλις 10 ετών.

Το ‘Wake Me Up When September Ends’ κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2005 και συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ  American Idiot. Το single έφτασε στο νούμερο έξι στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε το δεύτερο κορυφαίο single των Green Day. Συνδέθηκε κατευθείαν με το κλίμα τρόμου που κυριαρχούσε στην Αμερική εκείνη την εποχή, όπως και όλο το άλμπουμ του συγκροτήματος. Σε αυτό βοήθησε και το βίντεο κλιπ του τραγουδιού το οποίο σκηνοθετήθηκε από τον Samuel Bayer. Το σενάριο του βίντεο ήταν γραμμένο εξολοκλήρου από τον Bayer και η ιδέα του ήρθε όταν είδε ένα βίντεο με στρατιώτες που είχαν έρθει από τον πόλεμο του Ιράκ. Το κλιπ εστιάζει σε ένα ερωτευμένο ζευγάρι. Το αγόρι ορκίζεται στο κορίτσι πως δεν θα το αφήσει ποτέ, αλλά αργότερα ο ίδιος αποφασίζει να καταταγεί στο στρατό. Διαφωνούν γιατί η κοπέλα θεωρεί πως αυτός έσπασε τον όρκο του αλλά αυτός της λέει πως το κάνει για αυτή, για να την κρατήσει ασφαλή. Οι εικόνες του βίντεο κλιπ που έρχονται είναι εντυπωσιακές. Το βίντεο έφτασε στο νούμερο ένα στο Total Request Live ,  και ήρθε στη δεύτερη θέση για το καλύτερο βίντεο της χρονιάς του 2005 από το περιοδικό Rolling Stone . Ο σκηνοθέτης το θεωρεί ως το καλύτερο βίντεο κλιπ που έχει κάνει ποτέ.

Ωστόσο πίσω από την ιστορία που όλοι μας το έχουμε συνδέσει, το τραγούδι γράφτηκε από τον τραγουδιστή των Green Day για μια δική του δραματική ιστορία. Ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο τον Σεπτέμβρη του 1982 και ο ίδιος ήταν μόλις 10 χρονών. Στην κηδεία, ο Billie Joe έκλαψε, έτρεξε στο σπίτι του και κλειδώθηκε στο δωμάτιο του. Όταν η μητέρα του πήγε σπίτι και χτύπησε την πόρτα του, αυτός της απάντησε: ‘Ξύπνα με όταν τελειώσει ο Σεπτέμβρης’.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αποτελεί κομμάτι-σύμβολο μετά τον τυφώνα Κατρίνα, όπως είναι αφιερωμένο και στα θύματα αλλά και στην καταστροφή που προκλήθηκε.

 

Green Day “Wake Me Up When September Ends”

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September endsLike my fathers come to pass
Seven years has gone so fast
Wake me up when September endsHere comes the rain again
Falling from the stars
Drenched in my pain again
Becoming who we areAs my memory rests
But never forgets what I lost
Wake me up when September endsSummer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September endsRing out the bells again
Like we did when spring began
Wake me up when September endsHere comes the rain again
Falling from the stars
Drenched in my pain again
Becoming who we areAs my memory rests
But never forgets…

 

πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Wake_Me_Up_When_September_Ends

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s