Διηγήματα και ιστορίες από Βρετανία, Πολωνία, Ελβετία και Ελλάδα

Σε αυτό εδώ το άρθρο θα σας παρουσιάσω και θα σας προτείνω τέσσερα βιβλία, δύο εκ των οποίων είναι συλλογές διηγημάτων ενώ τα άλλα δύο αποτελούνται από ιστορίες συνδεδεμένες η μια με την άλλη δημιουργώντας ένα ενιαίο μυθιστόρημα. Αλλά θα τα πούμε πιο αναλυτικά όταν φτάσουμε εκεί.

Η βλάβη – Το τούνελ – Ο σκύλος του Friedrich Dürrenmatt

54_f_Durrenmat-1-e1594139129510-614x1024Ξεκινάμε με το Η βλάβη – Το τούνελ – Ο σκύλος του Ελβετού Friedrich Dürrenmatt. Είναι μια συλλογή τριών διηγημάτων (αυτά του τίτλου) με το πρώτο (Η βλάβη) να είναι το μεγαλύτερο απ’όλα. Ένας πωλητής υφασμάτων εξαιτίας μια βλάβης στο αυτοκίνητο του αναγκάζεται να φιλοξενηθεί από έναν ευγενικό ηλικιωμένο κύριο στο σπίτι του οποίου την ώρα του βραδινού λαμβάνει χώρα ένα περίεργο παιχνίδι. Στο Τούνελ ο επιβάτης ενός τραίνου συνειδητοποιεί ότι στην τόσο γνώριμη διαδρομή κάτι πάει πολύ λάθος, ενώ στον Σκύλο ο αφηγητής παρακολουθεί έναν πλανόδιο κήρυκα που συνοδεύεται από ένα τεράστιο και τρομακτικό σκύλο.

Αν έπρεπε να διαλέξω μια λέξη για να περιγράψω αυτές τις 3 ιστορίες μάλλον θα ήταν “αναπάντεχες”. Είχαν μια κάποια έκπληξη μέσα τους, κάτι απίθανο (κι ας είχε η Βλάβη ως υπότιτλο “Μια ακόμη πιθανή ιστορία”), κάτι απροσδόκητο! Κάπως σουρεάλ, μια απροσδιόριστη απειλή να πλανάται στην ατμόσφαιρα, κάτι αφύσικο να διαταράσσει τη φυσικότητα των πραγμάτων.
Πλάκα είχαν!

*Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αντίποδες.


Αποδοχή κληρονομιάς του Ανδρέα Νικολακόπουλου

page_1Η Αποδοχή κληρονομιάς του Ανδρέα Νικολακόπουλου είναι μια συλλογή 16 διηγημάτων. Δεκαέξι ιστορίες ανθρώπων που δεν κληρονομούν μόνο χωράφια και περιουσίες αλλά μάχες και πολέμους, κατάρες και μύθους και θρησκείες παλιές. Άνθρωποι που επιτρέπουν το παρελθόν να τους ορίσει και άλλοι που τους κυνηγάει παρά τη θέληση τους. Δεκαέξι ιστορίες που μιλούν για το τέλος, που είναι γραμμένες σαν παραμύθια παλιά και θρύλους, για ανθρώπους που είτε με τη θέληση τους είτε παρά γίνονται μέρος τους. Με τις ιστορίες αυτές δεν ταξιδεύουμε μόνο στα βουνά και τις παραθαλάσσσιες περιοχές της Ελλάδας αλλά φτάνουμε μέχρι Ισπανία και Αμερική. Πολύ ωραία γλώσσα (και πρέπει να έχει γίνει και πολύ έρευνα!) και γεμάτες εικόνες, μερικές πολύ δυνατές! Ωραίες όλες οι ιστορίες, ξεχωρίζω ίσως λίγο περισσότερο την Αλησμονιά και το ομώνυμο Αποδοχή κληρονομιάς.

*Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος.


Κορίτσι, γυναίκα, άλλο της Bernardine Evaristo

9789600121346Και συνεχίζουμε με το Κορίτσι, γυναίκα, άλλο της Βρετανίδας Bernardine Evaristo, ένα βιβλίο που έχει συζητηθεί πολύ και που κέρδισε το 2019 το βραβείο Booker (παρέα με την Margaret Atwood) και που προσωπικά πιστεύω τα άξιζε και τα δύο, και τη συζήτηση και το βραβείο! Είναι χωρισμένο σε 12 κεφάλαια-ιστορίες ή καθεμιά για κάποιο κορίτσι, γυναίκα ή άλλο. Ιστορίες αυτόνομες μα και με κάποιο τρόπο συνδεδεμένες μεταξύ τους. Γυναίκες φίλες, αδελφές, κόρες, μητέρες, σύζυγοι, ερωμένες, όλες διαφορετικές και ξεχωριστές. Πολυφωνικό και πολυεθνικό που με το να μιλάει για το τι σημαίνει να είσαι (μαύρη) γυναίκα στο σήμερα εν τέλει καταλήγει να μιλάει για τους ανθρώπους καθολικά.

Μου άρεσε για τον ρεαλισμό του και την ευαισθησία με την οποία είναι γραμμένοι οι χαρακτήρες του. Πολύ σύγχρονο, και είναι από τα λίγα βιβλία που μπορώ να πω κάτι τέτοιο.
Άξιζε όλο το χρόνο που του αφιέρωσα.

(Αν έχετε ακούσει ότι δεν έχει σημεία στίξης, μη σας τρομάζει, είναι κάτι που μετά τις πρώτες σελίδες εύκολα ξεχνάς!)
(Η ελληνική μετάφραση να πω την αλήθεια προσωπικά δεν με ικανοποίησε πλήρως!)

*Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg.


Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί της Olga Tokarczuk

to-arxegono-kai-alloi-kairoiΚαι τέλος έχουμε το Αρχέγονο και άλλοι καιροί της Olga Tokarczuk από τη Πολωνία (η οποία κέρδισε το Νομπελ για το 2018!).
Μου άρεσε η γραφή, που ήταν κάπως λυρική, τόσο όσο έπρεπε. Και μου άρεσε και ο τρόπος που ήταν γραμμένο, χωρισμένο στους καιρούς, αυτές τις μικρές ιστορίες-κεφάλαια. Ιστορίες ανθρώπων και όχι μόνο.
Και είχε και κάτι πολύ οικείο, πώς να το πω, σαν να το είχα ξαναδιαβάσει, σαν να επέστρεφα σε ένα βιβλίο διαβασμένο πριν καιρό, μια αίσθηση υπέροχη, σπιτίσια!
Μου άρεσε και ο μαγικός ρεαλισμός του, που του έδινε έναν αέρα παραμυθιού ή αλληγορίας.
Και μου άρεσαν και οι χαρακτήρες, όχι σαν ξεχωριστές οντότητες, μα σαν σύνολο, όλοι μαζί, γιατί πέρα από τα ποτάμια του, το δάσος, τη γη, τα χωράφια, τα σύνορά του και τους αρχαγγέλους-φύλακες του, το Αρχέγονο είναι οι άνθρωποι του. Και μέσα στις σελίδες του βιβλίου, κρύβονται τα στάδια της ανθρώπινης ζωής, από τη γέννηση ως το θάνατο, κι όλα τα ενδιάμεσα, όλες οι χαρές και οι λύπες, θαύματα και φρίκες.
Και όλα αυτά μπλεγμένα με θρύλους, τον Θεό κι ένα παράξενο Διδακτικό παιχνίδι για έναν παίκτη.
Μερικές από τις εικόνες του πολύ δυνατές!
Πολύ ωραίο ήταν!

*Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s