Iris Scott, η ζωγράφος που δημιουργεί υπέροχα έργα, χρησιμοποιώντας μόνο τα δάκτυλα της.

Η Iris Scott είναι μια διαφορετική καλλιτέχνης που δημιουργεί υπέροχους πίνακες, ζωγραφίζοντας μόνο με τα δάκτυλα, δουλεύοντας τα χρώματα, όπως ένας γλύπτης δουλεύει τον πηλό. Τα έργα της, σαφώς επηρεασμένα από τον Ιμπρεσιονισμό, άπτονται μιας διευρυμένης γκάμας. Τα θέματα της ποικίλουν και απεικονίζουν ζώα, ψάρια, πρόσωπα, αντικείμενα, καθώς και σκηνές πόλεων και της υπαίθρου. Εμπνέεται από οτιδήποτε βλέπει. Αναζητά χρωματικές σχέσεις και ενδιαφέρουσες φόρμες. Τα γεμάτα κίνηση έργα της χαρακτηρίζονται από έντονα και ζωηρά χρώματα, εκπέμποντας αισιοδοξία και σεβασμό προς την φύση.

Η Iris Scott με έδρα το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης αποδεικνύει ότι το να ζωγραφίζεις με τα δάκτυλα δεν αποτελεί ένα παιδικό παιχνίδι, αλλά μια ξεχωριστή μορφή τέχνης, δημιουργώντας έργα όπου κυριαρχούν το χρώμα και η κίνηση. Απολαμβάνει να αισθάνεται το χρώμα και σχεδόν να σμιλεύει την παχιά υφή πάνω στα καμβά της. Φορώντας γάντια, λειαίνει αρχικά τα χρώματα, αλλά αντί να καλύπτει το φόντο με παχιά επιχρίσματα βαφής, το ψεκάζει με νερό για να το αραιώσει, γεγονός που δημιουργεί ένα εφέ υδατογραφίας.

”Foxy”


Στα μεγάλης κλίμακας έργα της (μπορεί να φτάσουν μέχρι και 2,5 μέτρα σε ύψος και πλάτος), τα οποία είναι πλούσια σε χρώμα και υφή, ενσωματώνει περισσότερα από 100 διαφορετικά χρώματα σε κάθε μοναδικό κομμάτι. Η ζωντανή παλέτα του ουράνιου τόξου απεικονίζει ένα ονειρικό, αλλά ταυτόχρονα δυναμικό και οικείο σύμπαν, εκπέμποντας μια ενεργητική αισιοδοξία και σεβασμό για τον φυσικό κόσμο. Μέχρι σήμερα, η Scott έχει φιλοτεχνήσει περισσότερα από 500 έργα ζωγραφικής, καθένα από τα οποία χρειάζεται αρκετές μέρες έως και εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί.

”Sofia returns”

Η Scott ζωγράφιζε από έξι ετών και είχε διδαχθεί στο κολλέγιο τις βασικές αρχές παστέλ, ακουαρέλας, λαδιού, ακρυλικού και πηλού. Με αυτά τα θεμέλια γνώσης το 2010 μετακόμισε στην Ταϊβάν, για να ζήσει λιτά και να μελετήσει την τέχνη σε βάθος. Εκεί ακριβώς ξεκίνησε και το όμορφο αυτό καλλιτεχνικό της ταξίδι. Μια ζεστή μέρα ενώ ζωγράφιζε με λάδια έναν πίνακα με κίτρινα λουλούδια, αντιλήφθηκε ότι δεν της είχε απομείνει ούτε ένα καθαρό πινέλο. Μην θέλοντας να βγει εκτός στούντιο για να πλύνει τα πινέλα της, λόγω της εκτεταμένης υγρασίας, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει  τα δάκτυλα της για να προσθέσει τις τελικές πινελιές στο έργο της. Το αποτέλεσμα την δικαίωσε απόλυτα, συνειδητοποιώντας ότι μπορούσε να ελέγξει την υφή του χρώματος ευκολότερα, δίνοντας παράλληλα μια εξαιρετική αίσθηση κίνησης. Ο νέα αυτή ευέλικτη ζωγραφική μέθοδος έμελλε να παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς της.


”The Ion the Stich and the windows”

«Η δημιουργικότητα ανθίζει όταν αναγκάζεται να λειτουργεί μέσα από περιορισμούς. Το εμπόδιο είναι ο τρόπος! Στη φύση, όποτε ένα είδος αντιμετωπίζει εμπόδιο, πρέπει επίσης να προσαρμοστεί και να βρει μια νέα θέση για να επιβιώσει και να ευημερήσει. Βλέπω την τέχνη με τον ίδιο τρόπο», υποστηρίζει η Αμερικανίδα ζωγράφος.

Ο δρόμος που ακολούθησε για να γίνει μια επιτυχημένη καλλιτέχνης, ήταν μακρύς και απαιτητικός. Χρειάστηκαν περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια ζωγραφικής εξάσκησης, έξι χρόνια δοκιμαστικής ζωγραφικής και αρκετών αποτυχημένων προσπαθειών, μέχρι να καταφέρει να τελειοποιήσει τον συγκεκριμένο τρόπο ζωγραφικής.

Όταν μιλάει για το γιατί χρησιμοποιεί τα δάχτυλά της για να δημιουργήσει τους πίνακές της, η Scott απαντάει: «δεν υπάρχει τίποτα ανάμεσα σε μένα και το χρώμα, νιώθω όλες τις μικροσκοπικές αποχρώσεις».

”Whispering wheat”

Οι δυναμικοί και πολύχρωμοι πίνακές της προσελκύουν την προσοχή, με αποτέλεσμα η ζωγραφική με τα δάκτυλα να έχει μετατραπεί σε ένα νέο καλλιτεχνικό κίνημα με χιλιάδες ακολούθους. Είναι η πρώτη επαγγελματική ζωγράφος πλήρους απασχόλησης στον κόσμο, που ζωγραφίζει με αυτό τον τρόπο. Σχεδόν μια δεκαετία μετά, το έργο της έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά: Forbes, Barron’s, Business Insider, USA Today, NowThis, CBS New York και American Art Collector Magazine. Διάσημες γκαλερί και εταιρίες κολοσσοί όπως η Microsoft και η Coca-Cola είναι συλλέκτες των έργων της.

”Ellipse”

Σαν επαγγελματίας πιανίστας, η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί γρήγορες κινήσεις των δακτύλων για να χειραγωγεί το μέσο της, ζωντανεύοντας την εκπληκτική ομορφιά του κόσμου και δημιουργώντας με ζωηρές εικόνες, γεμάτες υφή, το δικό της ιμπρεσιονιστικό κονσέρτο.

Παρακολουθήστε την Iris Scott καθώς μετατρέπει έναν καμβά σε τέχνη χρησιμοποιώντας μόνο τα δάχτυλά της.

Πηγές:

https://www.irisscottfineart.com/

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/iris-scott-worlds-first-professional-finger-painter-launches-nyc-show-180972116/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s