Επίσκεψη στα σπίτια μεγάλων συγγραφέων

Πολλές φορές, όταν πάω ταξίδι σε κάποιο μέρος, ψάχνω να επισκεφθώ το σπίτι κάποιου που θαυμάζω. Όπως εδώ, στο Ηράκλειο της Κρήτης που δεν γινόταν να μην πάω να δω το σπίτι του μεγάλου μας Νίκου Καζαντζάκη. Το δέος που ένιωσα καθώς πάτησα το σπίτι που μεγάλωσε, βλέποντας την πένα με την οποία έγραψε ορισμένα απο τα κείμενα του. Έτσι σκέφτηκα να σας γράψω μια λίστα με σπίτια κάποιων απο τους μεγάλους συγγραφείς που όλοι θαυμάζουμε και άμα σας βγάλει ο δρόμος να πάτε να ρίξετε μια ματιά.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη, στην Μυρτιά Ηρακλείου ή αλλιώς στο χωριό Βαρβάρους. Είναι το πατρογονικό σπίτι του συγγραφέα και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Έχει διαμορφωθεί σε μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και εγκαινιάστηκε στις 27 Ιουνίου 1983 από την τότε υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη.

Σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη
Εσωτερικό της οικίας του Νίκου Καζατζάκη

Το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, είναι ένα από τα σπίτια Ελλήνων συγγραφέων, που θα ήθελα πάρα πολύ να επισκεφτώ κάποια στιγμή. Χτίστηκε το 1860 και σ’ αυτό το σπίτι ο μεγάλος μας συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε. Το καλοκαίρι του 2001  διαμορφώθηκε -αφού προηγουμένως έγιναν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησής του- και λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος-βιβλιοπωλείο, με σκοπό την ουσιαστικότερη γνωριμία των επισκεπτών με το έργο του συγγραφέα.

Σπίτι Αλ. Παπαδιαμάντη
Εσωτερικό του σπιτιού του Αλ. Παπαδιαμάντη
Εσωτερικό του σπιτιού του Αλ. Παπαδιαμάντη

Το σπίτι του Μιχάλη Καραγάτση,  είναι ένα νεοκλασικό κτίριο στην πλατεία Αμερικής,  στο οποίο έζησε μικρός αλλά και αργότερα όταν παντρεύτηκε (περίπου από το 1940 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950). Ετοιμάζεται να γίνει πολυχώρος τέχνης φιλοδοξώντας να φιλοξενήσει εκτός από θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, καθώς και προβολές ταινιών.

Σπίτι Μ. Καραγάτση

Να σας πάω και μια βόλτα στο εξωτερικό, μήπως και αν περάσετε από εκείνα τα μέρη, να έχετε υπόψη σας που είναι τα σπίτια των ξένων αγαπημένων μας λογοτεχνών.

Το σπίτι του Κάρολου Ντίκενς στο Κεντ της Αγγλίας όπου ο ίδιος και η οικογένεια του μετακόμισαν το 1857. Ο Ντίκενς ήθελε να μείνει σε αυτό το σπίτι από όταν ήταν παιδί και ζούσε στην περιοχή. Το είδε σε έναν περίπατο με τον πατέρα του και το θαύμασε, και ο πατέρας του είπε «αν δουλέψεις πολύ, μπορεί μια μέρα να γίνει δικό σου.»  Σε αυτό το αρχοντικό ο Κάρολος Ντίκενς έγραψε το βιβλίο Μεγάλες Προδοκίες και εκεί έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του το 1870. Την πρωτοβουλία στην ανακαίνιση και την δημιουργία μουσείου αναλάβανε η Χάρολντ Λόϊντ, τρισέγγονη του Κάρολου Ντίκενς και ο γνωστός στο ελληνικό κοινό γιος της απο τη σειρά Game of thrones, Χάρυ Λόϊντ.

Σπίτι του Κάρολου Ντίκενς
Εσωτερικό του σπιτιού του Κάρολου Ντίκενς
Εσωτερικό του σπιτιού του Κάρολου Ντίκενς

Το σπίτι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν υπάρχει κι αυτό ακόμα στην Οντένσε της Δανίας. Σε αυτό το σπίτι μετακόμισε η οικογένεια του οταν ο Άντερσεν ήταν νεογέννητος, το 1805 και ήταν ιδιαίτερα φτωχικό. Το μικρό ταπεινό σπιτάκι διατηρήθηκε έκτοτε και έμεινε να θυμίζει ότι εκεί γεννήθηκε ο μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου. Είναι ένα από τα πιο ωραία μουσεία συγγραφέων.

Σπίτι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Εσωτερικό του σπιτιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Το σπίτι του Βίκτωρ Ουγκώ, και αυτό επίσης μετατράπηκε σε μουσείο, πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε; Βρίσκεται στη στην Πλατεία Βοσγίων, στο Παρίσι. Το σπίτι χτίστηκε το 1605 και ο Βίκτωρ Ουγκώ μετακόμισε σε αυτό το 1832. Το Μουσείο Βικτόρ Ουγκώ, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του, εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 1903. Εδώ βρίσκεται το διάσημο για τις φιλολογικές συγκεντρώσεις «Κόκκινο Σαλόνι», όπου υπάρχουν μια μαρμάρινη προτομή του Ουγκώ, ανεκτίμητες συλλογές του Ουγκώ – λογοτεχνικά έργα, χειρόγραφα, φωτογραφίες, πίνακες, έπιπλα, έγγραφα και ενθύμια διαφόρων περιόδων της ζωής του.

Σπίτι του Βίκτωρ Ουγκώ
Εσωτερικό του σπιτιού του Βίκτωρ Ουγκώ
Εσωτερικό του σπιτιού του Βίκτωρ Ουγκώ

Το σπίτι της Τζέην Ώστεν στο Τσώτον όπου μετακόμισε το 1809 με την οικογένεια της, μετά το θάνατο του πατέρα της, υπάρχει ακόμα και έχει μετατραπεί κι αυτό σε μουσείο. Εκεί, η Ώστεν ξανακοίταξε και έδωσε τελική μορφή στα μυθιστορήματά της “Λογική και Ευαισθησία” και το “Περηφάνια και Προκατάληψη“, ενώ ολοκλήρωσε κατά χρονολογική σειρά το “Μάνσφηλ Παρκ“, το “Έμμα” και το “Πειθώ“.

Σπίτι της Τζέην Ώστεν
Εσωτερικό του σπιτιού της Τζέην Ώστεν
Εσωτερικό του σπιτιού της Τζέην Ώστεν

Το σπίτι της βασίλισσας του μυστηρίου, Αγκάθα Κρίστι είναι στο Ντέβον της Αγγλίας και ονομάζεται “Greenway”. Σε αυτό το σπίτι ζούσε μέχρι το θάνατο της το 1976. Είναι ένα υπέροχο οίκημα 33 στρεμμάτων με τεράστιο κήπο όπου η συγγραφέας το αγόρασε το 1938. Το σπίτι είναι ανοιχτό στο κοινό και αν περάσετε ποτέ από εκεί, επισκεφτείτε το.

Σπίτι της Αγκάθα Κρίστι
Εσωτερικό του σπιτιού της Αγκάθα Κρίστι
Εσωτερικό του σπιτιού της Αγκάθα Κρίστι

 

Πηγές:

http://www.lifo.gr/team/bookroom/45720,

http://www.artmag.gr/articles/art-articles/bios/item/3544-caustic-miss-austen,

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%92%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%81_%CE%9F%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%8E,

http://www.bookbar.gr/hans-christian-andersen-sto-spiti-tou-megaliterou-paramitha/refreshments,

http://www.lifo.gr/articles/book_articles/132248,

http://mouseiopapadiamanti.blogspot.gr/p/blog-page.html,

https://www.kazantzaki.gr/gr/foundation, http://tospirto.net/theater/news/10535

6 comments

  1. Δεν είναι Μιχάλης Καραγάτσης αλλά Μίτια.Με έπιασαν τα νεύρα μου,διαβάστε καλά κι αν δεν ξέρετε κάτι ψαχτείτε.

    Like

    • Καλησπέρα σας, επειδή όπως είπατε ότι ίσως δεν ξέρω κάτι, το όνομα του αγαπημένου κου Καραγάτση είναι Δημήτρης Ροδόπουλος και σύμφωνα με πρόσφατη προφορική μαρτυρία της κόρης του, Μαρίνας Καραγάτση το αρχικό γράμμα «Μ.» μπροστά από το ψευδώνυμο Καραγάτσης παραπέμπει στο όνομα Μιχάλης. Όμως το μυστήριο του γράμματος «Μ» δεν θα μπορέσει ποτέ να εξαλειφθεί, διότι ο Καραγάτσης δεν δήλωσε ρητά δημόσια ποια η σημασία του. Σας ευχαριστώ πολύ

      Liked by 1 person

      • Συμφωνώ και εγώ Μαρία και επαυξάνω. Λεγόταν οτι το Μ. προέρχεται από το όνομα Mίτια, ως έκφραση της αγάπης του για το έργο του Nτοστογιέφσκι Aδελφοί Kαραμαζώφ, αλλά οι υποθέσεις αυτές ήταν και παραμένουν αυθαίρετες καθώς ο ίδιος κράτησε την σημασία του “Μ.” κρυφή. Περισσότερες πληροφορίες αποκτήσαμε -οπως είπες και εσύ Μαρία- όταν η κόρη του Μαρίνα αποκάλυψε ότι το “Μ.” σημαίνει Μιχάλης. Όνομα το οποίο επέλεξε για δυο από τους ήρωες του στον Γιούγκερμαν και στον Μεγάλο ύπνο. Παρόλα αυτά αποτελεί μυστήριο για αυτό τον λόγο αναφέρεται έως και ως σήμερα ως “Μ.” Να προσθέσω αγαπητή Antoinette οτι μέρες που είναι δεν κάνει να συγχίζεστε. Επίσης όταν μπαίνετε σε τόσο κόπο να απαντήσετε ψάχτείτε και εσείς λίγο καλύτερα. Με αγάπη.

        Liked by 1 person

Leave a comment