Mont-Saint-Michel, ένα νησί βγαλμένο από τα παραμύθια.

Tο Mont-Saint-Michel είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Γαλλίας αλλά και από τα πιο μαγευτικά αξιοθέατα της Ευρώπης. Το λεγόμενο «θαύμα του Δυτικού κόσμου», χαρακτηρίστηκε από την UNESCO το 1979 ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς συνδυάζει παραδοσιακά ιστορικά στοιχεία και σύγχρονη αρχιτεκτονική. Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη μονή ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ετησίως.

Αποτελεί μία μικρή βραχώδη νησίδα στις ακτές της Νορμανδίας, στα όρια με την Βρετάνη, σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή, με την οποία συγκοινωνεί με μια λεπτή λωρίδα ασφαλτοστρωμένου δρόμου, μήκους 2 περίπου χλμ. Στην κορυφή του δεσπόζει το περίφημο Αβαείο, ένα βενετσιάνικο μοναστήρι γοτθικού στιλ, ενώ το καμπαναριό του κοσμεί το ψηλό και επιβλητικό επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που κατασκευάστηκε το 1895 από τον γλύπτη Εμανουέλ Φρεμιέ.

Το Αβαείο που αποτελεί ένα από τα επιτεύγματα της Αρχιτεκτονικής, ανεγέρθηκε σε ιερό αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ το 709 από τον επίσκοπο Ομπέρ της Αβράνς. Το 966  μια κοινότητα Βενεδικτίνων μοναχών εγκαταστάθηκε στην Μονή κατόπιν αιτήματος του Δούκα της Νορμανδίας Ριχάρδου του Α΄. Το παλαιότερο τμήμα της σημερινής μονής, η μικρή προ ρωμαϊκή εκκλησία με διπλό ναό, (Notre-Dame-sous-terre), σε τοιχοποιία από γρανίτη και επίπεδα τούβλα, χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Κατά  την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης η Μονή μετατράπηκε σε φυλακή.

Στη βάση του μοναστηριού βρίσκεται ένα μικρό γραφικό χωριό, περιτριγυρισμένο από τείχη, με στενά σπιτάκια ορισμένα από τα οποία σώζονται από τον 14 αι.  Τα κτίρια της μονής  και εκείνα του χωριού έχουν διατηρήσει τις παλιές κατασκευές και οι αποκαταστάσεις που έγιναν τον 19ο και τον 20ο αιώνα, έχουν επιτρέψει να διατηρηθεί η αυθεντικότητα και η εμβληματική όψη των κτιρίων.

Η νησίδα, η οποία βρίσκεται ένα χιλιόμετρο στ’ ανοιχτά των νορμανδικών ακτών και πολύ κοντά στα λιμάνια του αγγλικού Νότου, υπήρξε επίσης στόχος αγγλικών επιθέσεων, λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Το νησί παρέμεινε απόρθητο κάστρο κατά τη διάρκεια του εκατονταετούς πολέμου μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας και οι απάτητες οχυρώσεις του άντεξαν την επί 30 χρόνια πολιορκία των Άγγλων, προσδίδοντας στον ιερό χώρο μια νέα διάσταση: από σύμβολο θρησκευτικής πίστης έγινε και σύμβολο εθνικής ταυτότητας.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, είναι και η βιβλιοθήκη του Αβαείου, η οποία στεγάζεται στη γειτονική πόλη Αβράνς, που μεταφέρθηκε εκεί για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να προφυλαχθεί από τις συχνές πυρκαγιές που έπλητταν κατά τον μεσαίωνα συχνά την μονή. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, χειρόγραφες μεταφράσεις του Αριστοτέλη, οι οποίες εκτίθενται σε ειδική αίθουσα.

Στην περιοχή αυτή συναντάει κανείς τις πιο δυνατές παλίρροιες της Ευρώπης. Δύο φορές το μήνα παρατηρείται το φαινόμενο της παλίρροιας, αλλά στις ισημερίες το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο. Νωρίς το πρωί  μπορεί να δει κανείς το φαινόμενο της άμπωτης και τη μαγεία της φύσης καθώς μειώνεται η στάθμη του νερού και αργά το απόγευμα, το φαινόμενο της παλίρροιας. Η θάλασσα απομακρύνεται μέχρι και 18 χλμ. και αφήνει πίσω της λάσπη, ρυάκια και κινούμενη άμμο. Έτσι, το μικρό αυτό βραχώδες νησί, όταν τραβιέται η θάλασσα μεταμορφώνεται σε ένα γρανιτένιο λόφο πλαισιωμένο από άμμο που ενώνεται με την ακτή. Όταν  επανέρχεται η θάλασσα (το νερό κινείται με ταχύτητα ενός μέτρου ανά δευτερόλεπτο), γίνεται και πάλι ένα μικρό νησάκι. Η θάλασσα κατακλύζει ολόκληρη την περιοχή (και τα χωράφια) γύρω από τη νησίδα, αφήνοντας ελάχιστα ακάλυπτο τον κεντρικό δρόμο προς τη νησίδα.

Παρακολουθήστε το βίντεο που έχει γυριστεί με drone και παρουσιάζει σε  time-lapse  το Mont Saint Michel κατά την διάρκεια της μεγάλης παλίρροιας, το 2015.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5_%CE%9C%CE%BF%CE%BD-%CE%A3%CE%B1%CE%B9%CE%BD-%CE%9C%CE%B9%CF%83%CE%AD%CE%BB

https://whc.unesco.org/en/list/80/

https://www.milkywaylover.gr/2016/12/14/%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CF%83%CE%B1%CE%B9%CE%BD-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%AD%CE%BB/

https://www.newsit.gr/paraxenes-eidhseis/to-thayma-tis-esperias-to-kastro-poy-zontaneyei-ta-paramythia/1008848/

Leave a comment